Οι ιθύνοντες του διάσημου θεάτρου αποφάσισαν τη ματαίωση των δύο θεαμάτων, δίχως να γνωστοποιούν την αιτία.

Ο «Νουρέγιεφ» σε σκηνοθεσία του Κίριλ Σερεμπρένικοφ και ο «Δον Πασκουάλε» του Τιμοφέι Κουλιάμπιν θα απέχουν από τα θεάματα του μήνα, ενόσω οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία συνεχίζονται, μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων την 24η Φεβρουαρίου.

Ο Κίριλ Σερεμπρένικοφ κατοικεί στο Βερολίνο, ενώ στα τέλη Απριλίου είχε δηλώσει στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, AFP, ότι η πρόσφατη ενέργειά του να εγκαταλείψει τη Ρωσία ήταν «ζήτημα συνείδησης», ασκώντας δριμεία κριτική στους χειρισμούς της ρωσικής πλευράς.

Γνωστός για τα τολμηρά έργα του, την υποστήριξή του στην ΛΟΑΤ κοινότητα, ο καλλιτέχνης καταδικάστηκε το 2020 σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή για υπεξαίρεση, με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Το μπαλέτο του με τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ, έναν εκ των καλύτερων χορευτών κλασσικού μπαλέτου του 20ού αιώνα, θριάμβευσε στα Μπαλσόι από τα τέλη του 2017.

Το μπαλέτο αντικαταστάθηκε από τον «Σπάρτακο», ενώ στις αρχές του Απριλίου, το θέατρο παρουσίασε αυτό το ιστορικό μπαλέτο για να υποστηρίξει τη «ρωσική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, όπως την αποκαλεί η Μόσχα, με όλα τα έσοδα της παράστασης να μοιράζονται στις οικογένειες των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο.

Ο Τιμοφέι Κουλιάμπιν, καινοτόμος σκηνοθέτης που εργάζεται στο Νοβοσιμπίρσκ, άφησε επίσης τη Ρωσία για την Ευρώπη, έχοντας παράλληλα προχωρήσει σε αρκετές δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες κατακρίνει τον πόλεμο.

Ύστερα από την έναρξη του πολέμου, αποχώρησαν κορυφαίοι συντελεστές του θεάτρου Μπαλσόι.

Ανάμεσά τους, η χορεύτρια Όλγα Σμιρνόβα και πολλοί καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής.

Ο Τουγκάν Σοχίεφ, μουσικός διευθυντής των Μπαλσόι, παραιτήθηκε επίσης από τη θέση του καθώς και από τις αρμοδιότητες του στο θέατρο Καπιτόλ της Τουλούζ, λέγοντας ότι δεχόταν πίεση να σχολιάσει τα γεγονότα.