Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν χθες σε βομβαρδισμούς στην πόλη Λίμαν της ανατολικής Ουκρανίας, κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου και υπό την απειλή ρωσικής επίθεσης, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης.

«Ρωσικοί βομβαρδισμοί στην περιφέρεια του Ντονέτσκ: τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν, όλοι από τη Λίμαν», δήλωσε ο Πάβλο Κυριλένκο στο Telegram, προσθέτοντας ότι επτά άμαχοι τραυματίστηκαν επίσης σε αυτήν την πόλη από όπου ο ουκρανικός στρατός αναγκάστηκε πρόσφατα να υποχωρήσει μπροστά στην προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων, για να επανατοποθετηθεί περιφερειακά.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ξανάρχισε τον βομβαρδισμό του Αζοφστάλ μετά την απομάκρυνση αμάχων

Η Ρωσία άρχισε ξανά σήμερα να βομβαρδίζει το Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, αμέσως μετά την αναχώρηση των λεωφορείων που μετέφεραν αμάχους από το εργοστάσιο, όπως δήλωσε σήμερα ένας βοηθός του δημάρχου της πόλης.

Η Μαριούπολη η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο των σκληρότερων συγκρούσεων του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι σήμερα, έχει καταληφθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τους Ρώσους, αλλά ένας αδιευκρίνιστος αριθμός αμάχων και μαχητών παραμένουν παγιδευμένοι στο Αζοφστάλ.

Το υπόγειο δίκτυο των υπόγειων τούνελ που διαθέτουν οι αναφερόμενες εργοστασιακές εγκαταστάσεις, προσφέρει καταφύγιο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σουηδία και Δανία κατηγορούν τη Ρωσία για παραβιάσεις του εναέριου χώρου

Κλιμακώνει τις εμπρηστικές κινήσεις η Ρωσία, προχωρώντας σε επίδειξη ισχύος τη στιγμή που έχει χάσει μεγάλη στρατιωτική δύναμη και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ μπορεί να αποτελέσει γεγονός – σε λίγο διάστημα – λόγω του ότι Φινλανδία και Σουηδία εξετάζουν την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Όπως έγινε, πάντως, γνωστό Δανία και Σουηδία κατηγόρησαν τη Ρωσία για παραβίαση του εναέριου χώρου τους.

Και οι δύο χώρες κάλεσαν Ρώσους πρεσβευτές για εξηγήσεις.

Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής όταν ρωσικό αναγνωριστικό αεροπλάνο πέταξε στον εναέριο χώρο της Δανίας ανατολικά του Μπόρνχολμ (νησί της Δανίας στη Βαλτική) πριν εισέλθει στον σουηδικό εναέριο χώρο.

«Πρόκειται για αναγνωριστικό αεροσκάφος που πέταξε στον εναέριο χώρο μας για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δύο δανικά F-16 επενέβησαν αμέσως», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Δανίας, Χένρι Μόρτενσεν. Αυτού του είδους τα συμβάντα «συμβαίνουν σπάνια», προσέθεσε.

Η Δανία αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ, η Σουηδία όμως όπως και η Φινλανδία εξετάζει το ενδεχόμενο ένταξης με την πλειονότητα του κόσμου να τάσσεται υπέρ.

Ζελένσκι: Θα κάνουμε το παν για να απομακρύνουμε τους ανθρώπους μας από τo Αζοφστάλ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε χθες ικανοποίηση για την απομάκρυνση των πρώτων αμάχων από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ, στο λιμάνι της Μαριούπολης.

«Ελπίζω ότι αύριο (σ.σ. σήμερα Δευτέρα) θα εκπληρωθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η εκκένωση των ανθρώπων από τη Μαριούπολη», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα, προσθέτοντας πως το σχέδιο προβλέπει η επιχείρηση να ξαναρχίσει στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το παν για να απομακρύνουμε τους ανθρώπους μας από το Αζοφστάλ, γενικά από τη Μαριούπολη», πρόσθεσε.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία άρχισε ξανά τον βομβαρδισμό του Αζοφστάλ μετά την απομάκρυνση αμάχων

«Η οργάνωση ανθρωπιστικών διαδρόμων είναι μια από διαστάσεις της συνεχιζόμενης διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Είναι πολύ περίπλοκη. Αλλά ανεξαρτήτως του πόσο δύσκολη ήταν, διασώθηκαν πάνω από 350.000 άνθρωποι από τις ζώνες των εχθροπραξιών».

Η απομάκρυνση των 100 πρώτων αμάχων από το εργοστάσιο, όπου οι εγκλωβισμένοι αναγκάζονται να υφίστανται άθλιες συνθήκες, επιτεύχθηκε την Κυριακή.

Ωστόσο, η εκκένωση από άλλα σημεία της Μαριούπολης διακόπηκε για το πρωί της Δευτέρας.

Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν αεροπορικό δυστύχημα για να κατηγορήσουν την Ουκρανία, λέει το Κίεβο

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας εξάρθρωσαν κύκλωμα Ρώσων κατασκόπων, ένας εκ των οποίων εργαζόταν στο ουκρανικό γενικό επιτελείο, δήλωσε αξιωματούχος.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, που μίλησε σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, δεν αποκάλυψε πόσα ήταν τα μέλη του κυκλώματος, ούτε άλλες λεπτομέρειες.

Αναφέρθηκε ωστόσο σε έναν από τους φερόμενους στόχους της ομάδας. «Οι σύντροφοι σκόπευαν να καταρρίψουν επιβατικό αεροσκάφος πάνω από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία ώστε να επιρριφθεί η ευθύνη στην Ουκρανία», υποστήριξε. Θα χρησιμοποιούσαν αντιαεροπορικούς πυραύλους στο στοκ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, πρόσθεσε ο κ. Αρεστόβιτς.

Είναι αδύνατον οι πληροφορίες αυτές να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.