Σε μια εποχή κατά την οποία κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί, ρυθμίσεις, haircut, απευθείας αναθέσεις του μάνατζμεντ ξενοδοχείων, νταραβέρια με οικόπεδα και ακίνητα – φιλέτα, δίνουν και παίρνουν, αναδεικνύεται ο ύποπτος και τουλάχιστον ιδιότυπος ρόλος των τραπεζιτών και των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων, καθώς και οι μυστηριώδεις σχέσεις τους με ξενοδόχους, αλλά και με το καρτέλ του real estate που εσχάτως έχει δημιουργηθεί!
Σε απλά λόγια στην πιάτσα οι κακές γλώσσες μιλούν για το «τετράγωνο της αμαρτίας»! Με πρωταγωνιστές πρώτον, τους τραπεζίτες, που κινούν τα νήματα, διαπλέκονται και καθορίζουν καταστάσεις.
Δεύτερον, τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων. Που παίζουν ύποπτο παιχνίδι (από κοινού και με τη συγκατάθεση των τραπεζιτών) , κατευθύνουν καταστάσεις, θέτουν όρους και προϋποθέσεις και στο τέλος τα ακίνητα – φιλέτα ή τα ξενοδοχεία ή τα δάνεια εφοπλιστών, επιχειρηματιών και βιομηχάνων καταλήγουν …εκεί που πρέπει, βάσει του σχεδιασμού, στο 20% της τιμής!
Τρίτον, τους ξενοδόχους, κυρίως τους παλιούς, που απολαμβάνουν ρυθμίσεων πρωτοφανών, ασυλίας εξωπραγματικής όπου αντί να τους βγάλουν τα ακίνητα στο σφυρί μέσα από καταγγελίες δανείων και πλειστηριασμούς, τους βάζουν πλάτη και κλείνουν τα μάτια στην καταστρατήγηση κάθε δανειακής σύμβασης, ρύθμισης ή δέσμευσης καταβολών!
Και επιπροσθέτως, ορισμένοι εξ αυτών καθίστανται προνομιακοί και απολαμβάνουν απευθείας αναθέσεις του μάνατζμεντ άλλων ξενοδοχείων που έχουν περιέλθει στην κατοχή των τραπεζών!
Τέταρτον, το καρτέλ του real estate, τα «καλά παιδιά» της αστικής ανάπτυξης, που από κοινού, μπαίνουν σε όλες τις δουλειές, χτυπάνε και μοιράζονται τους διαγωνισμούς, είτε υποβάλλοντας διαφορετικές προσφορές, είτε κατεβαίνοντας σε κοινοπρακτικά σχήματα!
Επί της ουσίας, στο real estate έχει δημιουργηθεί ένα άτυπο καρτέλ όπου συνωστίζονται κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ υπάρχει σαφής συσχέτιση με τραπεζικά ιδρύματα! Και γι αυτό στην πιάτσα, τους επώνυμους εκφραστές αυτής της ιδιότυπης επιχειρηματικής φράξιας που λέγεται ότι …διαπλέκεται, τους αποκαλούν ως «Νέους Βωβούς» της αστικής – ξενοδοχειακής – κάθε χρήσης ανάπτυξη!
Ελπίζουμε, να μην έχουν την δική του κατάληξη …
Ο Δ. Διαμαντίδης τα 11 οικόπεδα στον Αστέρα, οι 6-7 βίλες και η στροφή από τη ναυτιλία στο real estate!
Είχαμε πρώτοι αποκαλύψει πριν μερικούς μήνες την επιθετική διείσδυση του εφοπλιστή Διαμαντίδη όχι γενικώς στο real estate αλλά ειδικώς στα οικόπεδα – φιλέτα του Αστέρα Βουλιαγμένης όπου αρχικά είχε αποκτήσει 10 (!!!) από τα 13 οικόπεδα που έχουν βγει προς πώληση, στην τιμή των 40 εκατ. ευρώ έκαστο, ενώ προσφάτως απέκτησε και 11ο στην τιμή των 80 εκατ. ευρώ, καθώς στο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των αγοραπωλησιών η τιμή διπλασιάστηκε!
Η κίνηση του πολυεκατομμυριούχου εφοπλιστή Δ. Διαμαντίδη να αποκτήσει τα 11 από τα 13 οικόπεδα που βγήκαν προς πώληση από τους Άραβες διαχειριστές στον Αστέρα Βουλιαγμένης και να ανεγείρει τουλάχιστον έξι, ίσως και 7 υπερπολυτελείς βίλες εκεί όπου δέσποζε κάποτε το εμβληματικό ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αφροδίτη» που τόσο αγαπούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, σίγουρα έχει προκαλέσει ενδιαφέρον στους επιχειρηματικούς και εφοπλιστικούς κύκλους της χώρας.
Επένδυση που πλησιάζει το 1 δις. ευρώ!!!
Διότι όπως στην πράξη προκύπτει, η επιχειρηματική αυτή κίνηση του Δ. Διαμαντίδη, δεν περιορίζεται στενά στην απόκτηση ενός οικοπέδου και την ανέγερση ενός εξοχικού σπιτιού για τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά για μια επένδυση – μαμούθ στον τομέα του real estate της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, ίσως και παραπάνω!!!
Και θα μπορούσε να πει κανείς, ενδεχομένως αυθαίρετα και καθ’ υπερβολήν, ότι η επένδυση αυτή καταδεικνύει μια τρόπον τινά μετακίνηση του εφοπλιστή από την ναυτιλία στο real estate!
Γιατί τι πιο απλό από έναν επιτυχημένο εφοπλιστή να ρίξει τα χρήματα του, κοντά στο 1 δις. μάλιστα, στον τομέα που ξέρει πολύ καλά, καλύτερα από πολλούς άλλους, δια του οποίου έχει πλουτίσει άλλωστε!!!
Υπό αυτή την έννοια, σίγουρα η επενδυτική αυτή κίνηση του Δ. Διαμαντίδη προκαλεί εύλογα ερωτηματικά! Ενδεχομένως ο επιτυχημένος εφοπλιστής να θέλει σε αυτή τη φάση να επενδύσει στην ασφάλεια της στεριάς και όχι στα ρίσκα της θάλασσας.
Ίσως κεφαλαιοποιεί κέρδη και υπεραξίες και ανοίγεται σε ένα νέο τομέα, του real estate, αποκτώντας ακίνητα στο καλύτερο σημείο της Ελλάδας!!! Ποιος ξέρει; Θα δείξει…
Για την ιστορία πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι τα άλλα 2 οικόπεδα στον Αστέρα Βουλιαγμένης από τα 13 συνολικά εκ των οποίων τα 11 περιήλθαν στην ιδιοκτησία Δ. Διαμαντίδη, απέκτησε η κυρία Μαριάννα Λάτση!
Κουίζ: Για ποιο αιολικό πάρκο σε πολύ τουριστικό νησί, έγινε παρέμβαση από τοπικό άρχοντα υπέρ του εργολάβου, όσον αφορά την αδειοδότηση;
Οι έμποροι όπλων και το μήνυμα της κυβέρνησης!
Παλιό αλλά καλό! Στην Τανάγρα κατά την παραλαβή των Rafale, κατόπιν εντολής του Μαξίμου και προσωπικά του πρωθυπουργού, δεν φώναξαν κανένα διαχρονικό έμπορο όπλων. Δεν υπήρξε ούτε μία παρουσία από τους παλιούς εκπροσώπους, μεσάζοντες και ατζέντηδες εξοπλιστικών προγραμμάτων, οι οποίοι τέθηκαν εκτός χάρτη των προμηθειών! Και θυμίζω ότι κατά την παρουσία των εκπροσώπων των Γάλλων στην Ελλάδα για τις σχετικές συζητήσεις – διαπραγματεύσεις, όταν και διέμεναν στο Margi hotel στη Βουλιαγμένη, τους είχαν απαγορευτεί με εντολή άνωθεν οι πάσης φύσης συζητήσεις ή και συναντήσεις με τους παραδοσιακούς εμπόρους όπλων!
Ο κίνδυνος να «σκάσουν» οι εγγυήσεις του Ηρακλή!
*** Υπάρχει ένα θέμα, που ή δεν έχει γίνει κατανοητή η επικινδυνότητά του ή σκοπίμως αποσιωπάται. Σας προϊδέασα ολίγον χθες, αναφέροντας τους φόβους αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, να “σκάσουν” εγγυήσεις του “Ηρακλή”. Έχουμε λοιπόν, τα εξής δεδομένα
*** Η επιδείνωση βασικών παραμέτρων του προγράμματος Ηρακλής, καθώς αυξήθηκε σημαντικά εντός του 2022 το κόστος κρατικής εγγύησης, το οποίο εδράζεται στο spread των ελληνικών ομολόγων, εγείρει προβληματισμούς και δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά των “κόκκινων” δανείων. Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, ιδίως για όσα προβληματικά δάνεια και πακέτα δεν έχουν ακόμα μπεί στον “Ηρακλή” και περιμένουν στην ουρά για να προλάβουν, με δεδομένο – μέχρι τώρα, τουλάχιστον – ότι τον Οκτώβριο λήγει η ισχύς του
*** Γνωρίζετε βέβαια ότι το πρόγραμμα «Ηρακλής» έχει και τυπικά «παγώσει», με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα που έχει εγείρει η ίδια η Eurostat, για το αν οι κρατικές εγγυήσεις και ειδικότερα αυτές των senior notes τιτλοποιήσεων συνυπολογίζονται τελικά ή όχι στο Δημόσιο χρέος. Αλλά και να «ξεπαγώσει» ο Ηρακλής, δεν είναι βέβαιο ότι κάποιες θα προλάβουν να ενταχθούν στον Ηρακλή
Το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Attica bank
*** Χαρακτηριστικό παράδειγμα – και δεν είναι το μόνο – η περίπτωση της Attica Bank, η οποία τρέχει να προλάβει τους χρόνους, αλλά είναι ζητούμενο αν θα τα καταφέρει, καθώς οι ενδιάμεσοι οίκοι αξιολόγησης θέλουν τους δικούς τους χρόνους, πέραν των δικών της καθυστερήσεων, πριν αναλάβει η σημερινή διοίκηση
*** Με το κόστος της κρατικής εγγύησης αυξημένο και με όλα όσα προανέφερα, είναι λογικό η τράπεζα να αναφέρει ότι θα δει αν τη συμφέρει η ένταξη στο Πρόγραμμα Ηρακλής, όταν θα έχει στα χέρια της την πιστοληπτική διαβάθμιση για τις τιτλοποιήσεις Omega, Astir 1 και 2. Αυτό σημαίνει ότι αναζητεί ήδη και άλλες τεχνικές απομάκρυνσης πιστωτικού κινδύνου και σωστά πράττει.
*** Φανταστείτε τώρα, λοιπόν, να μπουν σε επικίνδυνη ζώνη τα ήδη ενταγμένα “κόκκινα”… Ούτε να το σκέφτεσαι δεν θέλεις…
Οι Δήμοι, τα «κανόνια» των παρόχων ρεύματος και οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη!
*** Άλλο μεγάλο θέμα στην αγορά, που αγγίζει όλο το σύστημα χονδρικής και κυρίως λιανικής αγοράς ρεύματος. Ο συνομιλητής μου ήταν απόλυτος. Αρκετοί Δήμοι της χώρας άρχισαν προσφυγές στα Δικαστήρια, κατά εταιρειών παροχής και διανομής ρεύματος, για μη απόδοση υπέρ τους τελών και φόρων! Και είμαστε ακόμα στην αρχή.
*** Οι φόβοι ότι θα σκάσουν κανόνια είναι διάχυτοι και μακάρι να μην επιβεβαιωθούν, καθώς οι σκέτοι πάροχοι έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού εισπράττουν και δεν τα δίνουν στους Δήμους. Οι εταιρείες που είναι και παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας και πάροχοι ταυτόχρονα έχουν και αυτές πρόβλημα, αλλά “διαχειρίσιμο”, όπως τουλάχιστον βεβαιώνει ο γνωρίζων πράγματα και καταστάσεις συνομιλητής μου. Εξάλλου, έχουν ομίλους και μητρικές εταιρείες πίσω τους, με αποδεδειγμένη οικονομική επιφάνεια. Αλλά και αυτές, σημειώστε, δεν θα αποφύγουν τις ιδιαίτερα υψηλές επισφάλειες, ακόμα και σε ποσοστά άνω του 50%!
Δάνεια για πλειστηριασμούς «με νομότυπη κάλυψη»!
*** Ελπίζω καμία κυβέρνηση, να μην τολμήσει να υιοθετήσει αυτή την ανήθικη και αντικοινωνική πρακτική. Και εξηγώ, ευθύς αμέσως: Έπεσα πάνω σε δικηγορική παρέα κάπου στο κέντρο της Αθήνας και αυτά που άκουσα αποδεχόμενος πρόσκλησή τους για κέρασμα, όχι μόνο με ξάφνιασαν, αλλά με εξαγρίωσαν. Οι καλές μας τράπεζες, είναι έτοιμες να παράσχουν δάνεια για πλειστηριασμούς! Μα, είναι δυνατόν; Η παρέα των δικηγόρων μάλιστα ισχυριζόταν ότι ήδη παρέχονται τέτοια δάνεια, αλλά…”με νομότυπη κάλυψη”. Μήπως η Κεντρική μας Τράπεζα πρέπει να ελέγξει με κάποιο τρόπο τις τραπεζικές πρακτικές ή μήπως η επάνοδος της κανονικότητας έχει ήδη τις πρώτες αρνητικές συνέπειες και την υιοθέτηση πρακτικών του μαύρου παρελθόντος;
*** Αυτά και για σήμερα κυρίες και κύριοι. Σήμερα της Αγίας Ειρήνης. Ωραίο όνομα, ωραία λέξη, η καλύτερη για τις ημέρες πολέμου που διανύουμε