Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι στην ΔΕΗ συντελείται παρά την ενεργειακή κρίση, την γενικευμένη πτώση των χρηματιστηρίων και την εμπόλεμη κατάσταση Ρωσίας – Ουκρανίας, ένα άνευ προηγούμενου success story.

Η πριν από ενάμιση – δύο χρόνια διαλυμένη και εξαθλιωμένη ΔΕΗ την οποία τα συμφέροντα ήθελαν να την κατακερματίσουν και να υφαρπάξουν αντί πινακίου φακής κάθε σοβαρό περιουσιακό της στοιχείο, σήμερα παρουσιάζεται πανίσχυρη με εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα, με υψηλή κερδοφορία που λόγω κρίσης και ειδικών συνθηκών δεν θα διανεμηθούν στους μετόχους υπό τη μορφή μερισμάτων, αλλά στους πελάτες!

Με τους ξένους επενδυτές να έχουν συμμετάσχει ενεργά στην αύξηση κεφαλαίου – μαμούθ και την ώρα τούτη εν μέσω κρίσης και υπερβάλλουσας -διεθνώς- προσφοράς μετοχικών τίτλων, κορυφαία funds του πλανήτη όπως CVC, Fidelity, Blackrock εξακολουθούν να την στηρίζουν, όπως αντίστοιχα πράττουν και 2 πολύ ισχυροί εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που έχουν βλέψεις να αποκτήσουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Δημόσιας Επιχείρησης σοβαρή θέση της τάξης του 10%!

Η ΔΕΗ λοιπόν την οποία επί χρόνια απομυζούσαν πολιτικοί παράγοντες, κομματόσκυλα και τεμπελχανάδες συνδικάλες που πλούτιζαν μέσα από μπόνους και επιδοτήσεις, σήμερα μπορεί να καυχιέται για το μάνατζμεντ που διαθέτει και τις προοπτικές που διανοίγονται.

Η εποχή του Τσίπρα, του Σκουρλέτη, του Σταθάκη, του Παναγιωτάκη (με δανεισμό 18%!!!) έχει περάσει ανεπιστρεπτί ενώ και οι περίεργες αρχικές εμμονές Χατζηδάκη ευτυχώς δεν οδήγησαν σε παρέκκλιση από τον στόχο.

Κακά τα ψέματα, η επιτυχία της ΔΕΗ αποδίδεται στο ικανό μάνατζμεντ Στάση, ενός τεχνοκράτη που ήταν επιλογή του πρωθυπουργού.

Η βέλτιστη επιλογή σε αντίθεση δυστυχώς με κάποιες άλλες σε ΔΕΚΟ όπως η ΕΥΔΑΠ, του ανεκδιήγητου Σαχίνη που παραμένει γαντζωμένος στην καρέκλα του παρότι ουσιαστικά είναι έκπτωτος μετά την απόφαση βόμβα του ΣτΕ, την οποία δυστυχώς δεν έχει σεβαστεί ούτε ο αρμόδιος υπουργός Σταϊκούρας (που ετοιμάζει θεσμική εκτροπή), ούτε ο Δημητριάδης του Υπερταμείου!

Εντέλει όπως η πράξη καταδεικνύει, το παράδειγμα ΔΕΗ, παρά την δυσάρεστη διεθνή και ενεργειακή συγκυρία, είναι προς μίμηση.

Ας το δει με προσοχή ο Κυριάκος και ας το ακολουθήσει σε όλα τα επίπεδα πριν να είναι πολύ αργά!