Για μια χώρα όπως η Ελλάδα που για περίπου πέντε δεκαετίες «πολέμησε» τη βιομηχανία και… κατάφερε μια ιστορικών διαστάσεων αποβιομηχάνιση, ασφαλώς και είναι κολακευτική εξέλιξη το να ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από μια ελληνική εταιρεία, την εταιρεία Mytilineos, να παράγει το στρατηγικό μέταλλο γάλλιο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή μικροτσίπ.

Η ΕΕ προμηθεύεται το 71% του γαλλίου και το 45% του γερμανίου από την Κίνα, ενώ υπάρχουν μόνο λίγες εταιρείες εκτός Κίνας ικανές να παράγουν μέταλλα υψηλής καθαρότητας που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τσιπ, ηλιακών φωτοβολταϊκών κυττάρων και οπτικών ινών.

Η Mytilineos λοιπόν σχεδιάζει να ανταποκριθεί στην πρόκληση, ανοίγοντας ένα νέο, πολύ σημαντικό πεδίο δραστηριότητας.

Χθες, ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, με την ιδιότητά του Προέδρου της Eurometaux, άνοιξε με συνέντευξή του τις εργασίες της ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Eurometaux στις Βρυξέλλες, ενόψει των ευρωεκλογών: Raw Materials 2030 – A rallying call for European resilience και αποκάλυψε πως η εταιρεία έχει ήδη υποβάλλει αίτηση στο Ταμείο Καινοτομίας για 350 εκατ. ευρώ για τρία κρίσιμα μέταλλα, (γάλλιο, βωξίτη, αλουμίνιο).

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μυτιληναίος «ο κλάδος εκπέμπει σαφές μήνυμα. Μπορούμε να κάνουμε το χρέος μας, αρκεί και η Ευρώπη να κάνει το δικό της και να απελευθερώσει το πλήρες δυναμικό μας. Όμως τα περιθώρια δράσης στενεύουν με ταχείς ρυθμούς, με κίνδυνο η ενεργειακή μας μετάβαση να βασίζεται σε μια μη βιώσιμη εξάρτηση από τρίτους για την προμήθεια των απαραίτητων μετάλλων. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις μας, η επίτευξη των στόχων της ΕΕ για τις πρώτες ύλες το 2030 προϋποθέτει τη δημιουργία τουλάχιστον 10 νέων ορυχείων, 15 μονάδων επεξεργασίας και 15 μονάδων ανακύκλωσης στην Ευρώπη».

Ο τομέας μεταλλουργίας είναι ο… μητρικός τομέας της Mytilineos και αυτός που τη συνοδεύει σε όλη την ιστορία της, ενώ τώρα έρχεται με περισσότερη έμφαση στο προσκήνιο.

Μάλιστα, όπως έχει τονίσει στους αναλυτές ο ίδιος ο κ. Μυτιληναίος, «το 2024 η μεταλλουργία θα παλέψει με τις ΑΠΕ για τη μεγαλύτερη κερδοφορία», δηλαδή ποιος εκ των δύο τομέων θα δώσει τα περισσότερα κέρδη.

Έχοντας το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εργοστάσιο αλουμινίου στην Ευρώπη πλέον, με τη ζήτηση για αυτό το «πράσινο» μέταλλο να μεγαλώνει διαρκώς, όπως αυξάνονται και οι χρήσεις του, έχοντας τα «κλειδιά» του Βωξίτη στην Ελλάδα, ενώ έκανε προ λίγων μηνών και εξαγορά κοιτάσματος του ίδιου μετάλλου στη Γκάνα, ο όμιλος Mytilineos πλέον γίνεται ακόμη πιο ισχυρός και στη μεταλλουργία.

Ο Μυτιληναίος,

Το στοίχημα της Mytilineos

Έχοντας σπάσει πολλά επιχειρηματικά… ταμπού και κατεστημένες παραδόσεις, που ήθελαν ομίλους τέτοιου βεληνεκούς να είναι δυσκίνητοι, δύσκολοι στις αλλαγές και λίαν συντηρητικοί στα business plans και στους στόχους που έθεταν, ο όμιλος Mytilineos πλέον καλείται να διατηρήσει την επιτυχία του και να αναμετρηθεί με τον εαυτό του.

Πλέον, η Mytilineos έχει καταστεί ένας από τους πλέον πολυσχιδείς ενεργειακούς ομίλους διεθνώς, με ισχυρότατο αποτύπωμα, όντας μέσα στους δέκα κορυφαίους κατασκευαστές ενεργειακών έργων παγκοσμίως, είναι εκ των κορυφαίων παραγωγών αλουμινίου και αλουμίνας πανευρωπαϊκά, ενώ, μετά την εξαγορά της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ, καθίσταται ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Πρόκειται για αξιοσημείωτα επιτεύγματα για εταιρεία χώρας που δεν έχει – ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες – παράδοση στη βιομηχανία, και πολλώ δε μάλλον για μια χώρα που τη βιομηχανία που είχε, την αποδόμησε, την πολέμησε, την εξοβέλισε.

Το στοίχημα λοιπόν που έχει μπροστά της τα επόμενα χρόνια η ΜΥΤΙΛ, είναι να μπορέσει να υποστηρίξει και να επιταχύνει την ισχυρή ανάπτυξη που πέτυχε τα τελευταία χρόνια, μέσω του μεγάλου μετασχηματισμού.

Για έναν όμιλο με κύκλο εργασιών περί τα 5,5 δισ. ευρώ, με πολυσχιδείς δραστηριότητες και άπλωμα σε σαράντα χώρες, το να κρατήσει τη συμπαγή του ανάπτυξη και το «δεμένο» management σε όλα τα επίπεδα, είναι το δυσκολότερο στοίχημα.

Δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες άλλοι διεθνείς όμιλοι, ίδιου, λίγο μικρότερου, ή λίγο μεγαλύτερου βεληνεκούς, απέτυχαν παταγωδώς στη συντήρηση και στην υποστήριξη της ανάπτυξης σε αυτό το υψηλό επίπεδο.

Αυτό, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος το γνωρίζει πολύ καλά.

Αυτός είναι και ο λόγος που στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα χρήσης 2023, τόνισε με νόημα: «Είμαστε, όμως, ιδιαίτερα συνειδητοποιημένοι για το γεγονός πως τα αποτελέσματα αυτά αυξάνουν τις ευθύνες μας απέναντι στους εργαζομένους μας, τους μετόχους, τους stakeholders, αλλά και την κοινωνία τελικά. Και όπως πάντα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να φανούμε αντάξιοι των ευθυνών που αναλαμβάνουμε».

Με λίγα λόγια, ο κ. Μυτιληναίος γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν ότι η παραμονή στο κλαμπ των εταιρειών που κάνουν… πρωταθλητισμό, είναι εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, πολύ πιο δύσκολο από μια, δύο, ή τρεις πολύ καλές χρήσεις.

Διαβάστε ακόμη: