Οι μέρες που το σιτάρι μοιραζόταν με το δελτίο ίσως να μην απέχουν πολύ, όπως δήλωσαν στο Bloomberg ειδικοί του τομέα των commodities.

Με την Ουκρανία, τον λεγόμενο σιτοβολώνα της Ευρώπης, υπό ρωσική πολιορκία, οι τιμές του σιταριού, αλλά και πολλών βασικών εμπορευμάτων, έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ.

Μόλις έφτασαν στα επίπεδα της τελευταίας κρίσης του 2008, και απέχουν λίγο από το να σκαρφαλώσουν σε ιστορικά υψηλά, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα.

Το σιτάρι σύντομα θα μοιράζεται... με το δελτίο

Αντίστοιχη η εικόνα και σε άλλα βασικά αγροτικά εμπορεύματα agricultural commodities, σύμφωνα με το www.indexmundi.com.

Το σιτάρι σύντομα θα μοιράζεται... με το δελτίο

Ουκρανία, η αποθήκη σιταριού της Ευρώπης

Η Ουκρανία ονομαζόταν από παλιά σιτοβολώνας της Ευρώπης, χάρη στο πλούσιο σκούρο χώμα της, τα απέραντα σταροχώραφα και τις άλλες αγροτικές καλλιέργειες.

Η εισβολή της Ρωσίας όμως θα αποκόψει την παγκόσμια κοινότητα από τα φτηνά και πλούσια αποθέματα ουκρανικού σιταριού.

Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι δυο χώρες ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια προσφορά τροφίμων, καθώς και οι δυο μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου σιταριού, περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου καλαμποκιού και το 12% όλων των θερμίδων που διακινούνται παγκοσμίως, αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το Reuters, με απόφαση της κυβέρνησης του Κιέβου, τα ουκρανικά λιμάνια θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να τελειώσει η ρωσική εισβολή και να αποκατασταθεί η θαλάσσια ασφάλεια για τα εμπορικά πλοία.

Αυτό σημαίνει ότι όλες οι εξαγωγές και αποστολές αγροτικών αγαθών από την Ουκρανία έχουν σταματήσει και οι traders εμπορευμάτων πρέπει να ψάξουν να βρουν σιτάρι και καλαμπόκι αλλού.

Το σιτάρι σύντομα θα μοιράζεται... με το δελτίο

καλαμπόκι

Υψηλά 14 ετών – επίπεδα προηγούμενης κρίσης

Η δραστηριότητα στα ουκρανικά λιμάνια έχει διακοπεί από την πρώτη μέρα της γενικευμένης ρωσικής εισβολής και το εμπόριο σιτηρών από τη Ρωσία επίσης έχει σταματήσει.

Συν τοις άλλοι η Δύση έχει κλιμακώσει τις κυρώσεις της απέναντι στη Μόσχα, αποκλείοντας πολλές ρωσικές τράπεζες και την κεντρική τράπεζα της χώρα από το σύστημα SWIFT.

Ο περιορισμός των προμηθειών σιτηρών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας κινδυνεύει να αυξήσει περαιτέρω τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων που βρίσκονται ήδη σε υψηλά επίπεδα και σε μια περίοδο όπου η προσφορά είναι ήδη περιορισμένη, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών σε πολλές χώρες του κόσμου, αναφέρει το Bloomberg.

Το σιτάρι σύντομα θα μοιράζεται... με το δελτίο

Αν η σύγκρουση κρατήσει 3-4 μήνες, θα μοιράζουμε σιτάρι με το δελτίο

«Αν η σύγκρουση παραταθεί και κρατήσει 3-4 μήνες, οι συνέπειες μπορεί να είναι πραγματικά σοβαρές», δήλωσε στο Bloomberg ο Andree Defois, πρόεδρος της συμβουλευτικής Strategie Grains.

«Θα καταλήξουμε να μοιράζουμε σιτάρι με το δελτίο».

Ο Michael Magdovitz, ανώτερος αναλυτής στη Rabobank, είπε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία αύξησαν τις σοδειές και τις εξαγωγές την τελευταία δεκαετία με πολύ χαμηλότερο κόστος από τους αγρότες της Δύσης, γεγονός που συνέβαλε στη διατήρηση των τιμών του σιταριού σε χαμηλά επίπεδα.

Αν οι εξαγωγές τους αφαιρεθούν από την παγκόσμια προσφορά, όπως τείνει να συμβεί σήμερα, οι τιμές θα αυξηθούν.

Η ρωσική εισβολή ήδη οδηγεί τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο σε υψηλά 14 ετών.

«Δεν μπορώ να βάλω ένα όριο σε αυτό που έχουμε μπροστά μας», δήλωσε στο Bloomberg ο Arlan Suderman, επικεφαλής οικονομολόγος εμπορευμάτων της StoneX.

«Θα μπορούσαμε εύκολα να δούμε τιμές ρεκόρ».

Το σιτάρι σύντομα θα μοιράζεται... με το δελτίο

Όπως στη βρώμη που έχει ήδη σπάσει όλα τα ρεκόρ

Currie (Goldman): «Δεν έχω δει ποτέ ξανά τέτοιες αγορές»

Η ερευνητική εταιρεία UkrAgroConsult με έδρα το Κίεβο προειδοποίησε ότι «η εφοδιαστική αλυσίδα, από την καλλιέργεια έως τις αποστολές προϊόντων στο λιμάνι, έχει παραλύσει».

Αυτό μας φέρνει πίσω στον Jeffrey Currie, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων της Goldman, ο οποίος νωρίτερα αυτό το μήνα είχε δηλώσει στο Bloomberg TV ότι δεν έχει δει ποτέ τις αγορές εμπορευμάτων να τιμολογούν έτσι τις ελλείψεις».

«Το κάνω αυτό εδώ και 30 χρόνια και δεν έχω δει ποτέ τέτοιες αγορές», δήλωσε ο Currie στο Bloomberg TV.

«Αυτή είναι μια πρωτοφανής κρίση. Έχουμε ελλείψεις σε όλα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακα, χαλκό, αλουμίνιο, όλα έχουν ξεφύγει». Καθώς η προσφορά μειώνεται, ο δείκτης Bloomberg Agriculture Spot Index εκτινάσσεται σε νέα ιστορικά υψηλά.

Και το χειρότερο έρχεται καθώς οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων πλησιάζουν ήδη σε υψηλά όλων των εποχών και σύντομα θα μπορούσαν να εκτοξευθούν σε άγνωστα εδάφη.

Το σιτάρι σύντομα θα μοιράζεται... με το δελτίο

Στα ύψη χρυσός, αλουμίνιο, σιτηρά μετά τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας

Η Ουκρανία γίνεται το τέλειο άλλοθι για τη φτωχοποίηση της Δύσης

ΙΕΑ: Αποδεσμεύει 60 εκατ. βαρέλια πετρελαίου έκτακτης ανάγκης

Μήπως το SWIFT είναι ο Δούρειος Ίππος των τραπεζικών CBDC;