Ένα ξεχωριστό μουσικό διήμερο αφιερωμένο στα χάλκινα και ξύλινα πνευστά, με έξι συναυλίες και ρεσιτάλ από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους σολίστ διοργανώνει στις 27 και 28 Απριλίου το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στο εναρκτήριο ρεσιτάλ που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 27/4 στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, θα έχουμε τη σπάνια ευκαιρία να κάνουμε ένα ταξίδι στον μουσικό χρόνο, μέσα από τον πολύ ιδιαίτερο ήχο του αυλού του Πανός, ενός από τα αρχαιότερα όργανα στην ιστορία της Μουσικής. Οδηγός μας σε αυτή τη μαγευτική περιπλάνηση στο σύμπαν των ήχων θα είναι ο Mαττάις Κούνε, ένας σολίστ φημισμένος για την τεχνική του αλλά και για το πλούσιο ρεπερτόριο που έχει χτίσει για αυτό το σπάνιο μουσικό όργανο: πάνω από τρακόσια έργα, ανάμεσα στα οποία και παραγγελίες σε σύγχρονους συνθέτες.

Εκτός από τη διάσημη Μπαντινερί από την Ορχηστρική Σουίτα αρ. 2 σε σι ελάσσονα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, το πρόγραμμα περιλαμβάνει το συνταρακτικό ‘Ασμα ασμάτων του Μίκη Θεοδωράκη, πρόσφατες δημιουργίες που γράφτηκαν ειδικά για τον Κούνε από την Ελληνίδα συνθέτρια Καλλιόπη Τσουπάκη και τον Κύπριο Εύη Σαμμούτη, καθώς και έργα Μάννεκ, Σαμμύτ, Αντινιάνι, Σεζουρνέ και Ουντρύ. Συμπράττει ο Ραφαέλ Σιμόν στα κρουστά.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Ο χαρισματικός σολίστ Ζιμόν Χαίφελε

Στη δεύτερη συναυλία της πρώτης ημέρας, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην τρομπέτα. Ο Ζιμόν Χαίφελε, χαρισματικός σολίστ της νέας γενιάς, με σημαντικές συνεργασίες, δισκογραφικές καταθέσεις και βραβεύσεις στο ενεργητικό του, παρουσιάζει στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος δημιουργίες εμβληματικών συνθετών του 20ού αιώνα, όπως, μεταξύ άλλων, Γκέρσουιν, Τακεμίτσου και Ενέσκου, οι οποίες αναδεικνύουν την εντυπωσιακή εκφραστικότητα και το λαμπερό ηχόχρωμα της τρομπέτας. Ο Χαίφελε θα μοιραστεί τη σκηνή με τη νεαρή πιανίστα Ελίζαμπετ Μπράους, που θα ερμηνεύσει κομμάτια για πιάνο του Σεργκέι Προκόφιεφ και θα τον πλαισιώσει σε έργα για τρομπέτα και πιάνο.

Την Κυριακή 28/4, στο επίκεντρο της απογευματινής συναυλίας (ώρα έναρξης: 17.30) βρίσκεται το γαλλικό ρεπερτόριο του 20ού αιώνα. Τρεις αναγνωρισμένοι Έλληνες σολίστ, ο ομποΐστας Γιάννης Οικονόμου, ο φαγκοτίστας Αλέξανδρος Οικονόμου και η πιανίστα Χριστίνα Παντελή, ερμηνεύουν γοητευτικά έργα μουσικής δωματίου, γεμάτα αντιθέσεις και εναλλαγές: χιούμορ και αισθαντικότητα, λυρισμό και ρυθμική ένταση. Ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμά τους κατέχει ο Φρανσίς Πουλένκ, κορυφαία μορφή της ευρωπαϊκής μουσικής του προηγούμενου αιώνα, ενώ συμπληρώνεται από έργα Λαλλιέ, Mπιτς και Ντυμπουά.

Η περιπλάνηση στον κόσμο των χάλκινων πνευστών συνεχίζεται την Κυριακή 28/4 με τη συναυλία φλάουτου (ώρα έναρξης: 19.00) του Νίκου Νικόπουλου. Ο διακεκριμένος Έλληνας σολίστ, με μουσική συνοδοιπόρο την αναγνωρισμένη αρπίστα Γωγώ Ξαγαρά, περιδιαβαίνει τις ηπείρους παρασύροντας τους ακροατές σε μια συναρπαστική μουσική διαδρομή με σταθμούς σε βόρεια και νότια Αμερική, Ευρώπη και Ασία.

Ο επίλογος του «Σαββατοκύριακου των Πνευστών» ανήκει στον Νορβηγό Ώυστην Μπάαντσβικ και στον γίγαντα των χάλκινων πνευστών, την τούμπα. Στόχος του διεθνώς αναγνωρισμένου τουμπίστα με το ελληνικό κοινό, είναι να αποδείξει στους ακροατές ότι «η τούμπα είναι το πιο cool μουσικό όργανο στον πλανήτη!».

Και μάλλον είναι σε καλό δρόμο, αν κρίνει κανείς από το ρεπερτόριο που έχει διαλέξει για την εμφάνισή του στο Μέγαρο, έχοντας στο πλάι του την πιανίστα Χρύσα Γρένδα: γνωστές μιλόνγκες και διάσημα τάνγκο του Πιατσόλλα -αλλά και ένα τάνγκο που έγραψε ο ίδιος ο Μπάαντσβικ-, δημοφιλή κομμάτια του Γκρηγκ, τη Σονάτα για φλάουτο και πιάνο αρ. 2 σε μι ύφεση μείζονα του Μπαχ σε μεταγραφή για τούμπα και πιάνο, το έργο Hvati, επίσης για τούμπα και πιάνο, της βραβευμένης σύγχρονης συνθέτριας Έιντρηα Κλήαρφηλντ και τις Αντηχήσεις, μια σύνθεση που υπογράφουν από κοινού ο Ώυστην και η ‘Αννα Μπάαντσβικ.

Η προπώληση για όλες τις εκδηλώσεις έχει αρχίσει. Τιμές εισιτηρίων για όλες τις εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου των Πνευστών: από 8 έως 18 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: