Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Ήταν στα μέσα του 20ού αιώνα όταν το Κίνημα Πολιτικών Δικαιωμάτων έφερε την αναγκαία αλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Τη δεκαετία του 1920 και 1930, ξεκίνησε ένα αφρικανικό -καλλιτεχνικό, λογοτεχνικό και πνευματικό- αμερικανικό κίνημα το οποίο δημιούργησε μια νέα μαύρη πολιτιστική ταυτότητα. Αυτό συνέβη μέσα από μια ρεαλιστική απεικόνιση των μαύρων ανθρώπων σε μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, χορό και μουσική. Αυτή ήταν η λεγόμενη αναγέννηση του Χάρλεμ που περιλάμβανε τον αντίκτυπο της δουλείας και τις συνέπειες του ρατσισμού, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η διάκριση εναντίον των Αφροαμερικανών.

Αρκετές διάσημες προσωπικότητες πρωτοστάτησαν σε αυτόν τον σκοπό. Ανάμεσά τους o Martin Luther King και η Rosa Parks. Το κίνημα Πολιτικών Δικαιωμάτων είχε την υποστήριξη κι ενός λευκού καλλιτέχνη- γνωστού για τις νοσταλγικές απόψεις του για τη “μέση Αμερική” . Του ευρηματικού ζωγράφου Norman Rockwell.

Πριν από τη δεκαετία του 1960, ο Rockwell έγινε γνωστός ως καλλιτέχνης εξωφύλλου για το “The Saturday Evening Post”. Κατά τη διάρκεια του Κινήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων, ωστόσο, ο Rockwell μετατόπισε το ενδιαφέρον του από τις γοητευτικές εικονογραφήσεις της καθημερινής ζωής σε έργα που αφορούν στην κοινωνική δικαιοσύνη. Πρωτοπόρο έργο του: “Το πρόβλημα με το οποίο ζούμε όλοι”.

Ποιος ήταν ο Norman Rockwell;

Ο Norman Rockwell γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις αρχές του 20ού αιώνα. Ως παιδί, διέπρεψε ως ζωγράφος, με αποκορύφωμα μια ως καλλιτέχνης εξωφύλλου για το περιοδικό Boys `Life, όταν ήταν μόλις 18 ετών.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Rockwell απέκτησε μια θέση που θα αλλάξει τη ζωή του στο The Saturday Evening Post, ένα δημοφιλές δίμηνο περιοδικό. Σε διάστημα 47 ετών, ο Rockwell ολοκλήρωσε 322 εξώφυλλα για το περιοδικό, με τα περισσότερα να εξερευνούν γραφικά θέματα όπως η παιδική ηλικία, το ζευγάρι και το αμερικανικό εργατικό δυναμικό.

Διαβάστε τη συνέχεια στο klik.gr