Τον θησαυρό του πλουσιότερου ναυαγίου στον κόσμο, που μετέφερε στα αμπάρια του το ισπανικό γαλιόνι Σαν Χοσέ, προτού βυθιστεί στα ανοικτά των ακτών της Κολομβίας, αποκαλύπτουν εντυπωσιακές εικόνες.
Ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα υποβρύχιες εικόνες, που πιστοποιούν ότι το ναυάγιο είναι όντως εκείνο του Σαν Χοσέ, που βυθίστηκε το 1708 μ.Χ. στη διάρκεια ενέδρας βρετανικών πολεμικών πλοίων κοντά στην Καρταχένα της Κολομβίας, ενώ μετέφερε από τη Νότια Αμερική προς την Ιβηρική χερσόνησο θησαυρό από χρυσό, ασήμι και πολύτιμους λίθους σημερινής αξίας έως και 20 δισ. δολαρίων και πλήρωμα 600 ναυτικών, εκ των οποίων μόνον 11 διασώθηκαν.
NEW Hailed as the ‘Holy Grail of shipwrecks’, a wreck off the coast of Colombia has been theorised to be the lost San José Galleon.
The results of a non-invasive study of coins from the wreck are published today in Antiquity, so here’s an #AntiquityThread on the findings 1/13 🧵 pic.twitter.com/lNsqvVNTWQ
— 🅰ntiquity Journal (@AntiquityJ) June 10, 2025
Το Πολεμικό Ναυτικό της Κολομβίας είχε υποστηρίξει το 2015 ότι είχε βρει το ναυάγιο, αλλά μέχρι τώρα απουσίαζαν οι πειστικές αποδείξεις.
Τα τεκμήρια για το θρυλικό ναυάγιο
Ωστόσο, μια μελέτη Κολομβιανών ερευνητών που δημοσιεύτηκε χθες Τρίτη στην επιθεώρηση Antiquity αποκάλυψε σημαντικά τεκμήρια για το φημισμένο ναυάγιο του Σαν Χοσέ. Σε φωτογραφίες, που τράβηξαν τηλεχειριζόμενα υποβρύχια ρομπότ, καταγράφονται δεκάδες νομίσματα σκορπισμένα στον βυθό γύρω από το ναυάγιο, κανόνια και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.
Η ανάλυση των νομισμάτων με τεχνικές φωτογραμμετρίας και ψηφιακές εικόνες υψηλής ανάλυσης επιβεβαίωσε ότι κόπηκαν στη Λίμα του σημερινού Περού το 1707 – την ίδια χρονιά που απέπλευσε το Σαν Χοσέ. Κάποια από τα ακανόνιστου σχήματος και χειροποίητα νομίσματα, γνωστά ως «macuquinas στα ισπανικά, φέρουν σαφή σύμβολα των βασιλείων της Καστίλης και του Λεόν, εμβλήματα της ισπανικής αυτοκρατορίας.
Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Ντανιέλα Βάργκας Αρίζα της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων της Κολομβίας και του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, τα macuquinas ήταν για πάνω από δύο αιώνες το βασικό νόμισμα στην Αμερική. «Αυτό το σύνολο αποδεικτικών στοιχείων τεκμηριώνει την ταυτοποίηση του ναυαγίου ως εκείνου του γαλιονιού Σαν Χοσέ», δήλωσε.
To determine whether the ship was the San José, the Colombian navy used an unmanned, remotely operated underwater vehicle to survey the wreck non-invasively. 5/13 pic.twitter.com/4DFGn8ufjn
— 🅰ntiquity Journal (@AntiquityJ) June 10, 2025
Κοντά στο ναυάγιο βρέθηκαν ακόμη κινεζικές πορσελάνες της περιόδου Κανγκσί (1662 μ.Χ. με 1722 μ.Χ.) και κανόνια κατασκευασμένα τον 17 αι. μ.Χ.
Ποιοι διεκδικούν την ιδιοκτησία του θησαυρού
Τώρα που πιστοποιήθηκε ότι πρόκειται για το ναυάγιο του Σαν Χοσέ, αναζωπυρώθηκε η διαμάχη κρατών, εταιρειών και κοινοτήτων για την ιδιοκτησία του αμύθητου θησαυρού του.
Κολομβιανή κυβέρνηση: Βάσει νόμου που ψηφίστηκε το 2020 η Κολομβία διεκδικεί την πλήρη κυριότητα του ναυαγίου και του συνόλου των περιεχομένων του, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται στα χωρικά της ύδατα και αποτελεί μέρος της εθνικής της κληρονομιάς.
View this post on Instagram
Ισπανική κυβέρνηση: Από την πλευρά της η Ισπανία επιμένει ότι ως ναυάγιο πολεμικού της πλοίου το Σαν Χοσέ και τα περιεχόμενά του παραμένουν δικά της βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Περουβιανή κυβέρνηση: Στον χορό της διεκδίκησης έχει μπει και το Περού, αφού εκεί κόπηκαν πολλά από τα νομίσματα με την εργασία αυτοχθόνων και σκλάβων και ως εκ τούτου η Λίμα επιμένει ότι έχει ηθικά και ιστορικά δικαιώματα σε τμήμα του θησαυρού του ναυαγίου.
Κοινότητες αυτοχθόνων: Ορισμένες κοινότητες ιθαγενών και απόγονοι των εργατών που έκοψαν τα νομίσματα στο Περού ζητούν αναγνώριση και αποζημιώσεις για την εκμετάλλευση των προγόνων τους.
Glocca Morra: H αμερικανική εταιρεία κυνηγιού θησαυρών Sea Search Armada (πρώην Glocca Morra) υοπστηρίζει ότι είχε εντοπίσει από το 1981 το ναυάγιο του Σαν Χοσέ κι ότι είχε παραδώσει τις συντεταγμένες του στην Κολομβία υπό τον όρο ότι θα λάμβανε το ήμισυ του θησαυρού, όταν θα ανασυρόταν. Ως εκ τούτου διεκδικεί αποζημίωση περίπου 10 δις. δολαρίων. Ωστόσο, το 2015 ο τότε πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, απέρριψε τις αιτιάσεις της Glocca Morra, λέγοντας ότι το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας του εντόπισε το ναυάγιο σε διαφορετική τοποθεσία στο βυθό της Καραϊβικής.
Διαβάστε ακόμη:
- Τι γυρεύει η αλεπού (Γιάννης Μαριόλος) στο παζάρι (της ΕΥΔΑΠ);
- Λίγο πριν γεννήσει η Ευρυδίκη Βαλαβάνη ποζάρει με πολύχρωμο μπικίνι
- Ποια νησιά της Ευρώπης λένε «όχι» στον υπερτουρισμό – Και πώς το κατάφεραν
- Ξένες γλώσσες: Τα νοικοκυριά δαπανούν 777 εκατ. ευρώ για εκμάθηση – Τι δείχνει έρευνα