“Σκόνταψε” η επίσημη κυβερνητική γραμμή για τον μετασχηματισμό στα ΕΛ.ΠΕ, καθώς η διοίκηση τους προχωρεί με ολιγοήμερη καθυστέρηση για την πλειοψηφία και την δημιουργία εταιρείας Συμμετοχών, μετά την “αναδίπλωση” του Δημοσίου διά του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου που κατέχει το 35,47%.

Και η διαφοροποίηση του Ταμείου, όπως θα δούμε, προέκυψε από την διαφορετική αντιμετώπιση ή ασυνεννοησία μεταξύ του υπουργείου και του ΤΑΙΠΕΔ.

Ειδικότερα την περασμένη Πέμπτη το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε χθες αναβολή στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των ΕΛ.ΠΕ. με αίτημα να ορίζει τα 2/5 του νέου 11μελούς Συμβουλίου της εταιρίας, ενώ το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να ορίζει 4 από τα 11 μέλη εφόσον διατηρεί τουλάχιστον το 35% των μετοχών της εταιρίας, όπως αναφέρεται στην πρόταση που υπέβαλε για το άρθρο 20 του καταστατικού της εταιρίας.

Επί της ουσίας, όπως θα δούμε, όλη η εμπλοκή για την εκπροσώπηση του Δημοσίου προκύπτει από το γεγονός ότι, η συμφωνία Δημοσίου- Paneuropean(όμιλος Λάτση) δεν άλλαξε νομοθετικά, αλλά επιχειρείται να μετατραπεί διά της “πλαγίας” οδού και μέσω… της εταιρικής διακυβέρνησης.

Η ολιγοήμερη, όμως, αναβολή στα σχέδια της διοίκησης των ΕΛ.ΠΕ. για την εναρμόνιση του καταστατικού σύμφωνα με την εταιρική διακυβέρνηση όπως υποστηρίζει, αποκάλυψε ότι, υπήρχε διάσταση απόψεων της κυβέρνησης και του Ταμείου καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών είχε αποδεχθεί την πρόταση της διοίκησης για εκλογή όλων των μελών από την Γενική Συνέλευση.

Το Ταμείο έκρινε διαφορετικά, αφού ο νόμος δίνει το δικαίωμα οι μέτοχοι να επιλέγουν τα 2/5 των μελών, τότε αυτό θα ήταν προτιμότερο για τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Άλλωστε, από την πλευρά των Ελληνικών Πετρελαίων και σε ανεπίσημη ενημέρωση τονιζόταν ότι “Ο νόμος παρέχει 2 δυνατότητες στους μέτοχους για την ανάδειξη του Δ.Σ. Tον διορισμό των 2/5 από συγκεκριμένους μετόχους και την εκλογή των υπολοίπων από τη Γ.Σ. στην οποία συμμετέχουν οι υπόλοιποι μέτοχοι, ή την εκλογή του συνόλου των μελών από τη Γ.Σ. που είναι και η βέλτιστη διεθνής πρακτική και αποτέλεσε και την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου”.

Με την αλλαγή στο καταστατικό και το νέο 11μελες Δ.Σ. καταργείται η εκπροσώπηση των εργαζομένων στο Δ.Σ. της μητρικής. Έως σήμερα, βάσει της συμφωνίας Δημοσίου – Paneuropean, τα 7 από τα 13 μέλη του διοικητικού συμβουλίου διορίζονταν από το Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, τα 2 από τον όμιλο Λάτση, 2 από τους μετόχους μειοψηφίας, ενώ 2 ήταν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.