Αναβλήθηκε για την επόμενη Παρασκευή 28 Μαΐου η συνεδρίαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων των Ελληνικών Πετρελαίων, ύστερα από αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Γιάννης Παπαθανασίου, κατά την έναρξη της διαδικασίας σήμερα, το ΤΑΙΠΕΔ (μέτοχος των ΕΛΠΕ με ποσοστό 35 %) υπέβαλε νέες προτάσεις αναφορικά με τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, που είναι η εναρμόνιση του καταστατικού της εταιρείας προς τις διατάξεις του νέου νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση και η έγκριση της πολιτικής καταλληλότητας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η ημερήσια διάταξη

Οι αλλαγές του υφιστάμενου καταστατικού των ΕΛΠΕ, μεταξύ άλλων, που περιλαμβάνει η απόφαση του Δ.Σ. προβλέπονται τα εξής:

  • Το σύνολο των μελών του Δ.Σ να εκλέγεται αποκλειστικά από την Γενική Συνέλευση των μετόχων, η οποία επίσης προσδιορίζει την ιδιότητά τους ως ανεξάρτητων μελών και πρέπει να είναι το λιγότερο τέσσερα.
  • Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει για την εκλογή όλων των μελών του Δ.Σ κατόπιν σχετικής εισήγησης του Δ.Σ, με βάση τις προτάσεις ειδικής Επιτροπής Υποψηφιοτήτων που έχει εντοπίσει τα νέα μέλη και έχει κάνει την σχετική αξιολόγησή τους με κριτήρια πολιτικής καταλληλότητας. Έως σήμερα προβλεπόταν στο πλαίσιο του 13μελούς Δ.Σ, ο διορισμός 7 μελών από το Δημόσιο, 2 μελών από τον ιδιώτη μεγάλο μέτοχο (Paneuropean), 2 εκπροσώπων των εργαζομένων και 2 εκπροσώπων των μετόχων της μειοψηφίας. Κατά την εισήγηση τα μέλη που ορίζονται από Δημόσιο-ιδιώτη και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν μπορούν να οριστούν ως ανεξάρτητα, καθώς δεν εκλέγονται από την Γενική Συνέλευση, ενώ δεν μπορεί να καλυφθεί και το όριο που επίσης τίθεται στο νόμο περί τουλάχιστον 4 (1/3 επί του συνόλου) ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών.
  • Κατάργηση της συμμετοχής των δύο εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ, καθώς η επιλογή αυτή δεν συνάδει με τα κριτήρια ανεξαρτησίας των μελών.

Με τις αλλαγές, θα περιοριστούν τα μέλη του Δ.Σ. από 13 σε 11, με τριετή θητεία, αντί για πενταετή.