Δεν χωρεί αμφιβολία ότι στην χρηματιστηριακή αγορά κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω συγκυρίας και καταστάσεων τρία πράγματα ξεχωρίζουν:

Πρώτον, «παίζεται» ένα «παιχνίδι» προσδοκιών γύρω από τις μετοχές των εισηγμένων εταιριών που φέρονται ως υποψήφιες να ενταχθούν στον δείκτη MSCI κατά την προσεχή αξιολόγηση της 12ης Μαΐου! Όπου και παρατηρείται η συγκέντρωση της πλειονότητας του ημερήσιου όγκου συναλλαγών της τάξης του 55% και άνω…

Υπό αυτή την έννοια στο κάδρο εγχώριων και ξένων επενδυτικών συμφερόντων έχουν μπει οι μετοχές της Εθνικής, που φαντάζει ως το …φαβορί για να ενταχθεί στον δείκτη, ο Μυτιληναίος που θεωρείται ως το μεγάλο …αουτσάιντερ και από κοντά «παίζουν» δυνατά λόγω προσδοκιών του κλάδου της Ενέργειας και των Πετρελαίων η Τέρνα Ενεργειακή και τα ΕΛΠΕ, που πληρούν άλλωστε και το κριτήριο της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Επιπροσθέτως στο τραπέζι έχει μπει και η μετοχή της Jumbo για την οποία ακούγεται ότι δίνει μάχη – με αγορά ιδίων μετοχών- για να κρατηθεί εντός MSCI και να μην απενταχθεί.

Δεύτερον, παρατηρείται ένα Rotation στα «χαρτιά» καθώς τα επενδυτικά κεφάλαια γρήγορα μετακινούνται από κλάδο σε κλάδο και από μετοχή σε μετοχή. Δηλαδή μια ανακύκλωση υφιστάμενων κεφαλαίων που αλλάζουν θέσεις, σε ένα γρήγορο «μπες – βγες», χωρίς να εντοπίζεται εισροή νέων κεφαλαίων!

Το Rotation αυτό στην πράξη πιστοποιείται μέσα από την ρευστοποίηση τραπεζικών και άλλων μετοχών που έχουν «τρέξει» και τοποθέτηση σε μετοχές της «μόδας», εν προκειμένω της Ενέργειας, των Πετρελαίων αλλά και αυτών που παίζουν για ένταξη στον MSCI, που σε μεγάλο βαθμό συμπίπτουν.

Έτσι, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται να μπαίνουν στο κάδρο οι μετοχές της Ενέργειας και ειδικότερα Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Μότορ Όιλ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ, ενώ την ίδια ώρα λόγω MSCI παίζουν δυνατά Εθνική τράπεζα και Jumbo, εν μέσω αντιτιθέμενων προσδοκιών και φημών!

Τρίτον, στην αγορά επικρατεί ένας προβληματισμός με αφορμή τον χρησμό της Société Generale ότι κατά την αξιολόγηση της 12ης Μαΐου οι μετοχές των ελληνικών εταιριών στον MSCI δεν θα αυξηθούν.

Αυτό στην πράξη μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί καμία νέα υποψήφια, ούτε η Εθνική, ούτε ο Μυτιληναίος (καθώς Τέρνα Ενεργειακή και ΕΛΠΕ έχουν θέσει ισχυρή υποψηφιότητα για δεύτερη χρονική στιγμή), μπορεί όμως και να σημαίνει ότι απλώς θα υπάρξει μία αντικατάσταση, δηλαδή αποχώρηση της Jumbo και είσοδο μιας εκ των δύο ισχυρών υποψηφιοτήτων (Εθνική, Μυτιληναίος)!

Ο Σπ. Λάτσης ενεργοποιεί το γιο του Γιάννη, τον αποκαλούμενο και “Dr John”, στα ΕΛΠΕ!

Ο πολύ σημαντικός Έλληνας επιχειρηματίας και τραπεζίτης Σπύρος Λάτσης, που διαμένει στη Γενεύη και την ώρα τούτη μέσω της Lamda Development υλοποιεί το εμβληματικό έργο του Ελληνικού, που αλλάζει τη φυσιογνωμία της παραλιακής ζώνης και δημιουργεί νέα δεδομένα στο real estate, τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα, φέρεται αποφασισμένος να αφιερώσει ο ίδιος και η οικογένεια του περισσότερο χρόνο παρουσίας στην Ελλάδα σε συνάρτηση με αυξημένη ενεργοποίηση σε σημαντικούς τομείς επιχειρηματικής και επενδυτικής ενασχόλησης της οικογένειας του!

Ήδη ο γιος του Γιάννης, γνωστός στους επιχειρηματικούς και επενδυτικούς κύκλους ως “Dr John” λόγω της ακαδημαϊκής του δραστηριότητας και ενασχόλησης με το πανεπιστήμιο της Γενεύης αλλά και το Henley Business school του Λονδίνου, πηγαινοέρχεται συνεχώς στην Ελλάδα με αφορμή το έργο του Ελληνικού, τις εξελίξεις και την έκβαση του οποίου παρακολουθεί ανελλιπώς συνδράμοντας κατά το μέγιστο δυνατό στον μάνατζερ της εταιρίας Οδυσσέα Αθανασίου!

Όπως λένε οι πληροφορίες ο Σπύρος Λάτσης, φέρεται να επιθυμεί και να επιδιώκει την περαιτέρω ενεργοποίηση του γιου του Γιάννη στην Ελλάδα καθώς θέλει να υπάρχει πιο στενή σύνδεση της οικογένειας με τη χώρα, και για τον “Dr John” να καταστεί η Αθήνα ένα σημείο αναφοράς και άσκησης της επιχειρηματικής και όχι μόνο δραστηριότητας.

Υπό αυτό το πρίσμα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας μεγιστάνας εξετάζει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του Γιάννη Λάτση στον χώρο των πετρελαίων και ειδικότερα στα Ελληνικά Πετρέλαια όπου και αποτελεί έναν εκ των βασικών μετόχων, μαζί με την αδερφή του Μαριάννα (με την οποία οι σχέσεις είναι παραπάνω από άριστες) και το ελληνικό Δημόσιο!

Αυτός είναι άλλωστε και ο βασικός λόγος που ο Σπύρος Λάτσης, πολύ ευγενικά απέρριψε την πρόταση Καλτσίδη – Μελισσανίδη για τις μετοχές των ΕΛΠΕ, μολονότι το ενδιαφέρον ήταν πολύ ουσιαστικό και όχι επιφανειακό ενώ το τίμημα εμπεριείχε premium σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία…

«Δύο ξένοι» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης! Ο άγριος τσακωμός Αλ. Πατέλη – Χρ. Σταικούρα!

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι τους άκουσε όλη η Πλατεία Συντάγματος και ο Εθνικός κήπος!

Οι …φωνές ξεκινούσαν από την Ηρώδου Αττικού και έφθαναν μέχρι την οδό Νίκης, περιγράφουν οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα, οι οποίοι επισημαίνουν με έμφαση πως Αλέξης Πατέλης και Χρήστος Σταικούρας είναι πλέον «δύο ξένοι» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης!

Το γεγονός είναι πως τον Χρήστο Σταικούρα και τον Αλέξη Πατέλη τους χωρίζουν πολλά. Που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την πολιτικο- οικονομική προσέγγιση των πραγμάτων, αλλά σχετίζονται με την αισθητική του καθενός, τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις, την καθημερινή κοινωνική στάση και συμπεριφορά…

Σε απλά λόγια οι δύο άνδρες αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικούς κόσμους, που ούτε καν στην προοδευτική κυβέρνηση Μητσοτάκη (που έχει απ’ όλα) μπορούν να βρουν σημείο σύγκλισης, επαφής!

Ωστόσο οι βαθιές διαφωνίες των δύο δεν έχουν να κάνουν με τις προφανείς εντελώς διαφορετικές κοινωνικές προσεγγίσεις, αλλά με την χάραξη της οικονομικής πολιτικής, την εφαρμογή της και τις τυχόν παρεκκλίσεις που θα πρέπει να υπάρξουν λόγω έκτακτων συνθηκών από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία!

Ο Αλέξης Πατέλης, κατά πληροφορίες, δεν έχει σε καμία εκτίμηση τον Χρ. Σταικούρα, χαρακτηρίζοντας τον ως «λογιστή», γραφειοκράτη παλιάς κοπής, που αδυνατεί να ηγηθεί και να εμπνεύσει με την οικονομική πολιτική του την κοινωνία και τις παραγωγικές τάξεις.

Από την άλλη πλευρά ο Χρ. Σταικούρας, ένας κανονικός αστός με «επαρχιακές» και συντηρητικές ρίζες, δεν ταιριάζει ούτε με τις υστερίες, ούτε με τις …τσιρίδες του Πατέλη, που διαπερνούν σχεδόν σε μόνιμη βάση τα αυτιά των ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου!

Υπό αυτή την έννοια, η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη. Και για να λέμε τις αλήθειες, μιλάμε για πολύ χοντρό καυγά, με αφορμή την ΔΕΗ και τα επιδόματα, που εξελίχθηκε σε σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης!

Οι πληροφοριοδότες μου λένε πως ο πρωθυπουργός είναι προβληματισμένος όχι μόνο από το συμβάν, αλλά γενικότερα από την εικόνα που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο, τις μεταξύ τους σχέσεις και τις αλληλουπονομεύσεις!

Οπότε σε τυχόν κυβερνητικές αλλαγές, αν δεν γίνουν εκλογές το Φθινόπωρο, το ζήτημα του οικονομικού επιτελείου θα απασχολήσει τη σκέψη του …

Αναστέναξαν οι ταβέρνες της Αράχωβας και οι βιτρίνες της 5ης Λεωφόρου!

Έναν πραγματικά ωραίο και «απενοχοποιημένο» τρόπο να κάνουν διακοπές «τζαμπέ ολέ» στην Αράχωβα και εν συνεχεία στη Νέα Υόρκη, έχουν τα τελευταία χρόνια ανακαλύψει τα περίφημα «λευκά κολάρα» των τραπεζών, του επιχειρηματικού συστήματος και της πολιτικής ζωής, υπό το πρόσχημα της συμμετοχής στο Forum των Δελφών και στο Συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη!

Με τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις αλλά και το Δημόσιο (μαζί με τις κρατικές εταιρίες ενίοτε εισηγμένες στο Χρηματιστήριο) να πληρώνουν συμμετοχή, διαμονή και …φαγοπότι, οι διανοούμενες στελεχάρες της χώρας αφού πρώτα διατυπώσουν στο ακροατήριο και τις ανοιχτές συζητήσεις τις αμπελοφιλοσοφίες τους, τρώνε, πίνουν, ψωνίζουν, ενώ ορισμένοι ασχολούνται και με τις …φιλενάδες που βρίσκονται στα ίδια (αν είναι επίσημες γραμματείς) ή και διπλανά ξενοδοχεία!

Δυστυχώς το Forum των Δελφών, του γνωστού δημοσιοσχετίστα που είχε σχέσεις με τον αμερικανικό παράγοντα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και επαφές με χώρες την Βαλκανίων, πχ Σερβία, ενώ ξεκίνησε ως ένα συνέδριο ελπιδοφόρο, εντούτοις κατάντησε «κακέκτυπο» της ΔΕΘ, όπου μαζεύεται κάθε καρυδιάς καρύδι!

Μέχρι και πρώην τραπεζικά στελέχη που κατέστρεψαν τις τράπεζες και έριξαν την Ελλάδα στα μνημόνια συναθροίζονται, σε μια λογική ενός νόμιμου τριημέρου ξάπλας και διακοπών, με όλα πληρωμένα και απώτερο σκοπό τα παιδάκια στις ταβέρνες στο Λιβάδι και τα ποτά στα μπαρ της Αράχωβας!

Αλλά ο μήνας αναψυχής για τραπεζικά, επιχειρηματικά, κρατικά και κυβερνητικά στελέχη δεν εξαντλείται στην «Παναγιώτα» της Αράχωβας, αλλά επεκτείνεται μέχρι την Νέα Υόρκη, όπου με αφορμή το Συνέδριο της Capital Link, του καλού μου φίλου Νίκου Μπορνόζη ο οποίος ομολογώ ότι κάνει άριστα τη δουλειά του, βρήκαν ευκαιρία για ψώνια στην 5η Λεωφόρο και πανάκριβα δείπνα στα top εστιατόρια του Μανχάταν και του Σόχο, για τους πιο …μοδάτους!

Και όπως με πληροφορούν αυτόπτες μάρτυρες από την Νέα Υόρκη, οι βιτρίνες της 5ης Λεωφόρου, από την 59η οδό όπου βρίσκεται το Plazza μέχρι και την 47η οδό, στο ύψος της οποίας βρίσκεται το Waldorf Astoria, (από εκεί και πέρα προς την Times square είναι για τους μπας κλας) στην κυριολεξία αναστέναξαν από «φαντασμένους» δήθεν τεχνοκράτες, που παριστάνουν τους …καμπόσους και εμφανίζονται ως …σπουδαίοι, με τα λεφτά των τραπεζών, των υπουργείων και των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο κρατικών εταιριών

Πως τόλεγε ο Καραγκιόζης ; «Θα φάμε, θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε»…