Η Άμπιγκεϊλ Μπάρλοου και η Έμιλυ Μπέαρ είναι οι γυναίκες πίσω από τη δημοφιλή προσαρμογή της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς σε μιούζικαλ.

Η καταγγελία υποβλήθηκε κατά των δύο τραγουδιστριών στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον, τρεις ημέρες μετά από τη sold-out παράσταση «The Unofficial Bridgerton Musical» στο Kennedy Center.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Deadline», όσο τα τραγούδια ήταν διαθέσιμα μέσω της πλατφόρμας του TikTok και ο κόσμος μπορούσε να τα απολαύσει δωρεάν, το Netflix δεν είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του.

Ωστόσο με αφορμή την παράσταση στο Kennedy Center, για την οποία πουλήθηκαν κανονικά τα εισιτήρια, θεωρήθηκε ότι οι δημιουργοί πήραν πολύτιμη ιδιοκτησία από την σειρά του Netflix, «Bridgerton», για να χτίσουν παγκόσμια αναγνώριση.

Όπως έχει γίνει γνωστό τα εν λόγω εισιτήρια πουλήθηκαν για 149 δολάρια το καθένα, ενώ τα VIP ήταν ακόμα πιο ακριβά. Μεταξύ άλλων στη μήνυση αναφέρεται ότι οι δύο τραγουδίστριες χρησιμοποίησαν διαλόγους και άλλα στοιχεία στην παράστασή τους, ενώ είπαν ψέματα ότι είχαν άδεια από το Netflix για το event.

Το Netflix ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι είχε στείλει επανειλημμένες προειδοποιήσεις στις δημιουργούς για την παράσταση, τις οποίες φαίνεται να αγνοούσαν.

Το μιούζικαλ περιλάμβανε περισσότερα από δώδεκα τραγούδια, τα οποία που φέρεται να αντέγραψαν κατά λέξη διαλόγους, χαρακτηριστικά και εκφράσεις χαρακτήρων της δημοφιλούς σειράς «Bridgerton».

«Σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, οι Μπάρλοου και Μπέαρ παραπλανούσαν το κοινό, παρουσιάζοντας ότι χρησιμοποιούσαν νόμιμα το εμπορικό σήμα του Bridgerton με άδεια, από το Netflix», αναφερόταν χαρακτηριστικά στη μήνυση.

Η αγωγή σημειώνει επίσης ότι εκτός από το βραβευμένο με Grammy άλμπουμ, το ντουέτο σκοπεύει να κάνει περιοδεία με το μιούζικαλ, ενώ μάλιστα πρόκειται να χρησιμοποιήσουν την επωνυμία της σειράς, για να φτιάξουν και προϊόντα προς πώληση.

«Το Netflix κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για την δημιουργία τραγουδιών, μιούζικαλ και άλλων έργων του Bridgerton. Η Μπάρλοου και Μπέαρ δεν μπορούν να πάρουν αυτό το δικαίωμα – το οποίο έκανε πολύτιμο η σκληρή δουλειά των άλλων – χωρίς άδεια», τόνιζε μεταξύ άλλων η καταγγελία.

Οι δύο τραγουδοποιοί που κατηγορούνται πως εκμεταλλεύτηκαν τα δικαιώματα της σειράς χωρίς καμία άδεια από την συνδρομητική πλατφόρμα δεν έχουν σχολιάσει ακόμα την αγωγή. Η ιδέα πίσω από το μιούζικαλ γεννήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με κύρια φωνητικά από την Άμπιγκεϊλ Μπάρλοου και ενορχήστρωση, παραγωγή και πρόσθετα φωνητικά από την Έμιλυ Μπέαρ. Μάλιστα τα τραγούδια τα οποία ανέβαζαν στο Tik Tok έφτασαν στο No.1 στο iTunes pop chart των ΗΠΑ και κατάφεραν να κερδίσουν ένα Grammy για το καλύτερο μουσικό θεατρικό άλμπουμ.

Τόσο η δημιουργός της σειρά, Σόντα Ράιμς, όσο και η συγγραφέας των βιβλίων, Τζούλια Κουίν, έκαναν δηλώσεις δείχνοντας την υποστήριξή τους προς το Netflix.

«Η Άμπιγκεϊλ Μπάρλοου και Έμιλυ Μπέαρ είναι δύο πολύ ταλαντούχα κορίτσια και χάρηκα όταν άρχισαν να κάνουν τραγούδια του “Bridgerton” και να τα μοιράζονται με άλλους θαυμαστές στο TikTok. Ωστόσο, υπάρχει διαφορά μεταξύ της σύνθεσης στο TikTok και της ηχογράφησης και της απόδοσης για εμπορικό κέρδος. Ελπίζω ότι οι δύο τραγουδοποιοί, θα κατανοήσουν την ανάγκη προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας άλλων επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων των χαρακτήρων και της ιστορίας που έκανα στα μυθιστορήματα του Bridgerton πριν από περισσότερα από είκοσι χρόνια», τόνισε η Τζούλια Κουίν.

Με τη σειρά της η Σόντα Ράιμς, δημιουργός της σειράς της συνδρομητικής πλατφόρμας ανέφερε: «Ήταν μεγάλη χαρά να βλέπεις το κοινό να ερωτεύεται το Bridgerton και να παρακολουθεί τους δημιουργικούς τρόπους με τους οποίους εκφράζει τη λατρεία του. Αυτό που ξεκίνησε ως μια διασκεδαστική γιορτή των δύο τραγουδιστριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχει μετατραπεί σε κατάφωρη απόκτηση πνευματικής ιδιοκτησίας μόνο για χάρη του κέδρους. Αυτό το εγχείρημα ξεκίνησε από την Τζούλια Κουίν και δόθηκε στην οθόνη μέσω της σκληρής δουλειάς αμέτρητων ατόμων».

Τον Απρίλιο το ντουέτο κέρδισε το Grammy 2022 για το καλύτερο μουσικό θεατρικό άλμπουμ και στα τέλη του περασμένου έτους ερμήνευσαν το «Ocean Away», ένα τραγούδι από το μουσικό τους άλμπουμ βασισμένο στο «Bridgerton» κατά τη διάρκεια της συναυλίας για την 50η επέτειο του Kennedy Center. Μάλιστα, το «The Unofficial Bridgerton Musical» έγινε το πρώτο άλμπουμ που κέρδισε Grammy Καλύτερου Μιούζικαλ, χωρίς να έχει βρεθεί ποτέ στο θεατρικό σανίδι.

Το «Bridgerton», βασισμένο στα μπεστ σέλερ ρομαντικά μυθιστορήματα της Τζούλια Κουίν, προσέλκυσε 82 εκατομμύρια θεατές τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες του ντεμπούτου της σειράς στο Netflix και θεωρήθηκε ρεκόρ εκείνη την εποχή. Η σειρά έχει ανανεωθεί και για τέταρτη σεζόν και ενέπνευσε μια spin-off σειρά και μία ζωντανή εκδήλωση, το «The Queen’s Ball», που φιλοξενήθηκε σε έξι πόλεις.