To νέο τοπίο που προκύπτει από την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου στο ΠΑΣΟΚ εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου έχοντας, προφανώς, στο μυαλό του ότι ανήκει σε έναν ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χώρο που μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους αλλά και στελέχη που έχουν μετακομίσει (προσωρινά;) στη Νέα Δημοκρατία.

Η αλήθεια είναι ότι η υποψηφιότητα της Α.Διαμαντοπούλου έφερε μία σύγχυση σε συγκεκριμένα στελέχη που είχαν στενή σχέση μαζί της όπως για παράδειγμα ο Θανάσης Κοντογεώργης, υφυπουργός Επικρατείας ή η Αριστοτελεία Πελώνη.

Όμως, ο Πρωθυπουργός έδωσε το σύνθημα να μην υπάρξει κανένα σχόλιο σχετικά με την υποψηφιότητά της κάτι που τόνισε και ο ίδιος στην συνέντευξή του στην Σία Κοσιώνη.

Η ΝΔ δεν θέλει να εμπλακεί στην διαδικασία, όμως, είναι βέβαιο ότι θα προτιμούσε μία περίπτωση αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ που θα μπορούσε να συνεννοηθεί.

Είναι σίγουρο φερειπείν, ότι ο Χάρης Δούκας δεν αποτελεί έναν σίγουρο συνομιλητή της ΝΔ, από την στιγμή που εκείνος έχει αποφασίσει να συναναστρέφεται ακραία στοιχεία της αριστεράς στον δήμο Αθήνας και να επενδύει σε μία σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, η περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη, έστω και βολική επειδή κρατάει το ΠΑΣΟΚ στάσιμο, δεν είναι προτιμητέα. Η βελόνα κόλλησε στις υποκλοπές και σε ένα πανάρχαιο ξύλινο πολιτικό λόγο.

Ο Παύλος Γερουλάνος από την άλλη, είναι ένας αστός που θα μπορούσε να μπει σε έναν πολιτικό διάλογο με τη ΝΔ, όμως, και αυτός περιχαρακωμένος στις αρχές του ΠΑΣΟΚ. Οπότε δια της ατόπου, η Άννα Διαμαντοπούλου παραμένει ένα πρόσωπο πιο κοντά στα μέτρα του Μαξίμου.

Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι ποια υποψηφιότητα θα δώσει κίνητρα σε κόσμο πέρα από το ΠΑΣΟΚ, να έρθει να ψηφίσει στην εκλογική τους διαδικασία. Θα πάνε ψηφοφόροι που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ; Θα πάνε ψηφοφόροι που ψήφισαν ΝΔ;

Το εκλογικό μίγμα είναι άγνωστο αυτή την περίοδο. Εν τω μεταξύ, όσες δημοσκοπήσεις βγαίνουν τώρα για την εκλογική μάχη στο ΠΑΣΟΚ στερούνται βάσης.

Ο Ιούλιος δεν ενδείκνυται για μετρήσεις, ο κόσμος κινείται με άλλα κριτήρια και δεν ενδιαφέρεται για μία εσωκομματική διαδικασία.

Την ίδια ώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα διυλίζουν τον κώνωπα με την καταδίκη του Παύλου Πολάκη.

Μία κατάσταση που δείχνει πόσο δύσκολο είναι να ξεπεράσει το κόμμα την εσωστρέφεια στην οποία έχει περιέλθει. Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε στον Οκτώβρη, στο καταστατικό συνέδριο, με εμφανή τα σημάδια των διασπαστικών κινήσεων που θα λάβουν μέρος πριν και μετά το συνέδριο αυτό.

Έτσι, με την Κεντροαριστερά να είναι σε μία απόλυτη φάση ζύμωσης, η κυβέρνηση προχωράει στην περίοδο ανάτασης και ανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών επιδεικνύοντας και γρήγορα αντανακλαστικά στην περίπτωση των τσουχτερών τιμολογίων ρεύματος για το μήνα Αύγουστο.

Έτσι λοιπόν, αποφασίστηκε ένας νέος έκτακτος φόρος για τις εταιρείες εμπορίας ρεύματος κατά το πρότυπο της έκτακτης εισφοράς για τις εταιρείες διύλισης. Τα έσοδα από την εισφορά θα πάνε για να επιδοτήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος μηνός Αυγούστου. Πάντως, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι παρωδικές οι αυξήσεις.

Παράλληλα, σχεδιάζεται το καλάθι παροχών που θέλει να περάσει το Μαξίμου για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Παρόλο που ο Κ. Μητσοτάκης ξέκοψε τις μεγάλες προσδοκίες για φανταχτερές παροχές, τονίζεται ότι ήδη υπάρχει ένα καλάθι μέτρων γύρω από τον Δημογραφικό και τις φοροελαφρύνσεις πολιτών που θα τρέξει τον Σεπτέμβρη ενώ όλα θα εξεταστούν ενδελεχώς και μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, της πορείας υλοποίησης του προϋπολογισμού και των εσόδων από το μεγάλο τουριστικό κύμα.

Διαβάστε ακόμη