Ακόμα μεγαλύτερο όφελος έκρυβε τελικά η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να «ψαλιδίσει» για όλους τους επαγγελματίες (φυσικά πρόσωπα) το τέλος επιτηδεύματος κατά 50% το 2024.

Όχι μόνο δεν εξαιρεί τελικά όσους δηλώνουν λογιστικά κέρδη κάτω από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, αλλά επεκτείνει την έκπτωση αυτή και σε όλα τα υποκαταστήματα (γραφεία κλπ) που μπορεί να έχει ο φορολογούμενος.

Από την άλλη, η έκπτωση 50% δεν «περνάει» σε όσους… δεν είναι επαγγελματίες.

Δεν ισχύει δηλαδή για τα νομικά πρόσωπα (εταιρίες) αλλά ούτε και για τους «μπλοκάκηδες» που, πάντως, φορολογούνται σαν μισθωτοί και με αφορολόγητο –αλλά χωρίς να εκπίπτουν ως δαπάνες από κέρδη τα έξοδά τους όπως οι «κανονικοί» επαγγελματίες.

Και ενώ πλήρωναν μειωμένο τέλος επιτηδεύματος εδώ και 10 χρόνια (400-500 ευρώ αντί 650 ευρώ) θα είναι η πρώτη φορά το 2024 που θα καταβάλουν…. υψηλότερο τέλος επιτηδεύματος από όλα τα υπόλοιπα υπόχρεα φυσικά πρόσωπα.

Μείωση έως 50% στην επιβάρυνση

Για παράδειγμα, αν ένας επαγγελματίας (ασφαλιστής ή φυσιοθεραπευτής κλπ) έχει ταυτόχρονα δύο γραφεία (πχ ένα στα βόρεια και ένα στα νότια προάστια της Αθήνας) αλλά κάθε χρόνο «το τερματίζει» στις δαπάνες φτάνοντας στο 100% όσων εισπράττει, τότε εμφανίζει λογιστικά κέρδη μηδέν (0) ευρώ και δεν πληρώνει ποτέ καθόλου φόρο εισοδήματος, αλλά καταβάλλει μόνον τέλος επιτηδεύματος 1.250  -αντί το «τυπικό» ποσό των 650 ευρώ διότι προστίθενται και άλλα 600 ευρώ για κάθε επιπλέον επαγγελματική εγκατάσταση.

Με την αρχική διάταξη που είχε τεθεί σε διαβούλευση, τα 1.250 ευρώ θα μειώνονταν σε 1.087,5 ευρώ. Διότι θα είχε έκπτωση 25% στο «ατομικό» τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ (και μόνο) και όχι 50% επειδή δηλώνει μηδενικό εισόδημα, που είναι πολύ μικρότερο από το όποιο ελάχιστο τεκμαρτό μπορεί να του αντιστοιχεί (πχ 10.920 ευρώ για 6 χρόνια άσκησης του επαγγέλματος).

Έτσι το 2024:

  •   θα είχε έκπτωση 162,5 ευρώ και θα πλήρωνε τέλος επιτηδεύματος 1.087,50 ευρώ  (δηλαδή τα 487,50 αντί 650 ευρώ ως «ατομικό» και 600 ευρώ για το υποκατάστημα όπου δεν ίσχυε καμία μείωση).
  •  θα πλήρωνε για πρώτη φορά όμως και φόρο εισοδήματος 1.102,4 ευρώ
  •  συνολικά δηλαδή θα έδινε 2.190 ευρώ. Η επιβάρυνση θα έφτανε μέχρι και τα 940 ευρώ.
  • Ωστόσο με βάση την νέα διάταξη που έρχεται προς ψήφιση, όλα τα παραπάνω αλλάζουν:
  •   κερδίζει επιπλέον έκπτωση 162,5 ευρώ στο «ατομικό»  τέλος επιτηδεύματος (25% των 650 ευρώ). Θα έχει διπλάσια έκπτωση 325 ευρώ
  •  κερδίζει και επιπλέον έκπτωση 300 ευρώ, με μείωση 50% στο τέλος των 600 ευρώ. για το 2ο γραφείο ή ιατρείο κλπ. θα δώσει 300 αντί 600 ευρώ που έδινε για αυτό.
  •   συνολικά θα δώσει 625 ευρώ τέλος επιτηδεύματος, αντί 1.250 που πλήρωνε.
  • Αν και κερδίζει 625 ευρώ, με εφαρμογή του τεκμαρτού εισοδήματος θα κληθεί να πληρώσει έτσι 1.102,4 ευρώ φόρο εισοδήματος (για εισόδημα 10.920 ευρώ) και 625 για τέλος επιτηδεύματος.

Τι σημαίνει αυτό τελικά;

  •   συνολικά θα πληρώσει 1.712,5 ευρώ (φόρος και τέλος επιτηδεύματος) αντί 1.250 που σταθερά έδινε μέχρι τώρα.
  •   σε σχέση με όσα πληρώνει μέχρι σήμερα, με τη νέα ρύθμιση η επιβάρυνσή του μειώνεται στα 462,50 ευρώ (αντί 940 ευρώ που θα έδινε με την αρχική).
  •   Η μείωση της επιβάρυνσης φτάνει στο 50% στην περίπτωση αυτή. Θα είναι μικρότερη όμως, αν έχει από 7 έτη και άνω στο επάγγελμα, λόγω υψηλότερου τεκμαρτού.

Ποιοι γλιτώνουν, ποιοι πληρώνουν

Με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ το οποίο συζητείται στη Βουλή, για τα φυσικά πρόσωπα, το Τέλος Επιτηδεύματος που θα καταβληθεί το 2024 θα ισχύει πλέον (πριν καταργηθεί) ως εξής:

·  με μπλοκάκι σε έως τρεις εργοδότες: δεν μεταβάλλεται και θα συνεχίσουν να πληρώνουν 400-500 ευρώ όπως φέτος (υψηλότερα δηλαδή από τα 325 που ισχύει για τους «αμιγώς» επαγγελματίες)  καθώς αντιμετωπίζονται σαν μισθωτοί, έχουν αφορολόγητο για όσα βγάζουν και εξαιρούνται από το σύστημα τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών.

·  επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα: μειώνεται σε 325 ευρώ από 650 ευρώ

·  επιτηδευματίες με υποκαταστήματα: μειώνεται σε 300 ευρώ από 600 για κάθε υποκατάστημα.

Αντιθέτως για νομικά πρόσωπα (εταιρίες) θα εξακολουθήσει να ισχύουν 800  ή 1.000 ευρώ, πλέον 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα. (δεν μεταβάλλονται)

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εξακολουθούν να εξαιρούνται και δεν ωφελούνται από τη μείωση 50% στο τέλος επιτηδεύματος, οι εξής κατηγορίες που επίσης απαλλάσσονται και σήμερα από την καταβολή του:

·  Εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους

·  Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών

·   Επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.

Από το τέλος επιτηδεύματος, αλλά και από το τεκμαρτό εισόδημα, εξαιρούνται πλήρως:

·  πρόσωπα με αναπηρία 80% και άνω. Αυτοί

·  Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις

· Συνεταιρισμοί Εργαζομένων

· Αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.

· αγροτικοί συνεταιρισμοί

· σχολικοί συνεταιρισμοί

· Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων.

· Επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.

Διαβάστε ακόμη: