Η NASA έχει αναπτύξει μια ρομποτική ιδέα που ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία και έχει τη δυνατότητα να πάει την εξερεύνηση του διαστήματος στο επόμενο επίπεδο.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία εργάζεται για την αποστολή ενός ρομπότ που μοιάζει με φίδι για να εξερευνήσει και να αναζητήσει εξωγήινες μορφές ζωής στο ηλιακό σύστημα. Αυτό το ρομπότ είναι ένας επιθεωρητής υφιστάμενης εξωβιολογίας (EELS) που αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Αεριωθούμενης Προώθησης της NASA.

Οι δυνατότητες του ρομπότ που μοιάζει με φίδι

Αυτό το ρομποτικό φίδι θα μπορούσε να διεισδύσει μέσα από τις τρύπες, τις ρωγμές και τις ρωγμές σε ουράνια αντικείμενα και πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα.

Εξερευνώντας έτσι βαθιά και δυσπρόσιτα μέρη.

Το καλύτερο είναι ότι αυτό το αυτοκινούμενο ρομπότ φιδιού έχει σχεδιαστεί για να διασχίζει εύκολα διάφορα εδάφη όπως νερό, άμμος, βράχος και πάγος. Αυτή η ικανότητα πηγάζει από την ικανότητα του ρομπότ φιδιού να αλλάζει και να προσαρμόζει το σχήμα σε απόκριση στο τοπίο. Διαθέτει επίσης περιστρεφόμενες βίδες για να πιάνει και να κινείται μέσα από δομές πάγου.

«Το EELS χρησιμοποιεί πρώτες στο είδος περιστρεφόμενες μονάδες πρόωσης που λειτουργούν ως ίχνη, μηχανισμοί λαβής και μονάδες έλικας κάτω από το νερό, επιτρέποντας στο ρομπότ να έχει πρόσβαση σε μια έξοδο αερισμού λοφίου και να το ακολουθεί στην πηγή του στον ωκεανό», σύμφωνα με τη NASA.

Σύμφωνα με μια έκθεση, η ομάδα διεξήγαγε πρόσφατα αναλογικές δοκιμές της Γης του ρομπότ μέσα στον παγετώνα Athabasca του Καναδά και στο ηφαίστειο Mount Meager. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα για την ανάλυση της ανθεκτικότητας και των δυνατοτήτων πλοήγησης του ρομπότ μέσω ανώμαλου εδάφους και για περαιτέρω βελτίωση του σχεδιασμού της απόλυτης αποστολής.

Διαβάστε περισσότερα