Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, για την ψήφιση και την εφαρμογή των διατάξεων του οποίου επιμένει το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και προσωπικά ο πρωθυπουργός, θα αποτελέσει ένα ισχυρό crash test για την κυβέρνηση.
Και αυτό γιατί πλήττει σοβαρά το μικρομεσαίο εμπόριο, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και το οποίο αποτελεί ή τουλάχιστον αποτελούσε “προνομιακό ακροατήριο” για το κυβερνών κόμμα, μετά την αφαίμαξη που υπέστη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, πέραν των απευθείας επιπτώσεων που εκτιμάται ότι θα έχει η κυβέρνηση σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, το έχουν όμως οι βουλευτές.
Οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη μαζικές διαμαρτυρίες και από επαγγελματικούς συλλόγους, εμπορικούς και επιμελητήρια, αλλά και από μεμονωμένους ψηφοφόρους, που δηλώνουν αγανακτισμένοι από τη μεταχείριση που τους επιφύλασσε η φιλική κατά βάση μέχρι τώρα κυβέρνηση.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές αναφέρουν ότι “δείχνουμε προς τα έξω να μην αντιλαμβανόμαστε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλα αυτά τα χρόνια – οικονομική κρίση, κορονοϊός, ενεργειακή κρίση κλπ, καθιστούν ήδη αδύνατη την ανταπόκρισή τους σε βασικές τους υποχρεώσεις, φανταστείτε τώρα σε ποια θέση θα περιέλθει ένας μεγάλος αριθμός από αυτές”.
Από τις ανακοινώσεις και θέσεις των εμπορικών συλλόγων, ειδικά κάποιες παρατηρήσεις τους έχουν ιδιαίτερη σημασία και για το λόγο αυτό τις απομονώνω και σας τις παρουσιάζω. Ιδού κατά τη γνώμη ορισμένες δηκτικές εξ αυτών:
- Τονίζεται ότι με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση καταργείται στην ουσία ο λογιστικός προσδιορισμός και η βασική παραδοχή φορολογικής δικαιοσύνης, ότι οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται για τα κέρδη τους, δηλαδή έσοδα μείον έξοδα. Η αλλαγή αυτή θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα και στην ουσία θα οδηγήσει σε αύξηση της φοροαποφυγής.
- Επανερχόμαστε σε μοντέλα τεκμαρτής φορολογίας του παρελθόντος, που έχουν αποτύχει και καταργηθεί γιατί, όπως αποδείχθηκε, όχι μόνο δεν απέδιδαν, αλλά εν τέλει και συνολικά βοηθούσαν τους φοροδιαφεύγοντες. Επιπλέον, εκλείπει στην πράξη το κίνητρο για την συλλογή αποδείξεων και τιμολογίων εξόδων.
- Αποτελεί λάθος παραδοχή του υπουργείου, ότι η φοροδιαφυγή υπάρχει σε αυτούς που δηλώνουν λίγα, ακόμη και όταν κάνουν πολύ μικρούς τζίρους, αποκλείοντας την πιθανότητα κάποιοι να δηλώνουν αρκετά και να αποκρύπτουν περισσότερα.
- Και τέλος, το ν/σ δεν λαμβάνει υπόψη του όλους εκείνους που ασκούν «επιχειρηματικότητα ανάγκης», είτε είναι κοντά στη σύνταξη και λειτουργούν μικροκαταστήματα στο τέλος της καριέρας τους, χάριν της συνταξιοδότησης.
Στην πράξη θα φανούν όλα, λάθη, σωστά, αδυναμίες ή πεπερασμένες συνταγές φοροκυνηγητού του κάθε μικροεπαγγελματία, όταν εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν ή να φοροαποφεύγουν πολύ μεγαλύτερες επιχειρήσεις.