Ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα με πολλούς αποδέκτες όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις των τραπεζών, απέστειλε μέσα από δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, ο Γιάννης Στουρνάρας!

Ο Κεντρικός τραπεζίτης μέσα από την παρέμβαση του στο διεθνές έγκυρο ειδησεογραφικό δίκτυο, εξέφρασε την ελπίδα το ΤΧΣ να επιλέξει στρατηγικούς και μακροπρόθεσμους επενδυτές κατά τη διαδικασία αποεπένδυσης του 20% της Εθνικής (από το 40% που κατέχει) και του 27% της Τρ. Πειραιώς, ει δυνατόν μεγάλα και ισχυρά τραπεζικά ιδρύματα που με την παρουσία τους θα διασφαλίσουν τους υφιστάμενους επενδυτές μικρούς και μεγάλους!

Είναι προφανές πως ο πολύ έμπειρος Γιάννης Στουρνάρας που γνωρίζει εκ των έσω πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις αλλά και όσο λίγοι τα όσα συμβαίνουν στο τραπεζικό σύστημα, στέλνει ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς τις Διοικήσεις του ΤΧΣ, των Τραπεζών, αλλά και των διεθνών συμβούλων, όπως η προνομιακή Goldman Sachs για παράδειγμα, ότι τώρα πια σε αυτή τη φάση, θα πρέπει να σταματήσει η επιλογή να μπαίνει στο μετοχικό κεφάλαιο των εμβληματικών αποκρατικοποιήσεων, «κάθε καρυδιάς καρύδι», ο κάθε ξένος κερδοσκόπος που μέσω των συμβούλων αγοράζει φθηνά, χωρίς δεσμεύσεις διακράτησης των μετοχών επί μακρόν και στη συνέχεια ξεφορτώνει άγρια και μαζικά στις πλάτες του ελληνικού επενδυτικού κοινού!

Κάτι που διαπιστώθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας στις ιλιγγιώδεις αυξήσεις κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς και της ΔΕΗ όπου η προνομιακή Goldman Sachs για να εξασφαλίσει τις προμήθειές της δεν δίστασε να βάλει τον …κάθε τυχαίο και ανυπόληπτο κερδοσκόπο, που στη συνέχεια πούλαγε αθρόα προκαλώντας μείζον ζήτημα τόσο στη χρηματιστηριακή αγορά όσο και στις υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις και τράπεζες!

Η ετυμηγορία της Moody’s

Πέραν όμως του μηνύματος Στουρνάρα προς όλες τις κατευθύνσεις, μεγάλη σημασία αποδίδεται από την αγορά στην ετυμηγορία της Moody’s, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ διαπιστώνει ότι οι αποεπενδύσεις του ΤΧΣ σε Εθνική και Τρ. Πειραιώς είναι πολύ δύσκολες στο να επιτευχθούν!

Η τοποθέτηση του διεθνούς οίκου, με την τεράστια απήχηση στις διεθνείς αγορές, έρχεται να βάλει ένα τέλος στους Παπαγάλους των Τραπεζών, που κάθε μέρα βλέπουν τις αποκρατικοποιήσεις να προχωρούν, ειδικά της Εθνικής, όταν αποτελεί κοινό μυστικό ότι ούτε τιμή έχει προσδιορισθεί, ούτε επίσημη πρόταση έχει εμφανιστεί, ενώ οι λανθασμένοι χειρισμοί οικονομικού επιτελείου και ΤΧΣ, έχουν δώσει περιθώριο στους κερδοσκόπους να πιέζουν μετοχικά την τιμή, προκειμένου να οδηγήσουν την αποεπένδυση να πραγματοποιηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, που πληρούν το κύρος και τα συμφέροντα του Δημοσίου!

Διαβάστε ακόμη: