Το Mazda CX-5 του 2021, είναι το μόνο μοντέλο που έλαβε την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία ασφάλειας από το Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) αφού διαγωνίστηκαν 20 SUV μέσω μιας νέας αυστηρότερης δοκιμής πλευρικής πρόσκρουσης.

Ο αμερικανικός οργανισμός, ο οποίος διεξήγαγε τις αυστηρότερες δοκιμές σύγκρουσης για πρώτη φορά, υπογράμμισε ότι το CX-5 διακρίθηκε μεταξύ της ομάδας των οχημάτων μοντέλου 2020 και 2021.

Η νέα δοκιμή πλευρικής πρόσκρουσης, χρησιμοποιεί βαρύτερο φράγμα από τον προκάτοχό της (1.900 κιλά έναντι 1.500) ταξιδεύει με υψηλότερη ταχύτητα (60χλμ/ώρα έναντι 50χλμ/ώρα) και παράγει 82% περισσότερη ενέργεια συντριβής από την προηγούμενη δοκιμή. Το φράγμα επανασχεδιάστηκε επίσης, για να αντικατοπτρίζει καλύτερα ένα σύγχρονο SUV ή φορτηγό που συγκρούεται στις πόρτες ενός οχήματος και στον πυλώνα Β.

IIHS

Το IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός δοκιμών ασφαλείας που χρηματοδοτείται από τον ασφαλιστικό κλάδο στις ΗΠΑ. Όλα τα Mazda του 2021 που έχουν δοκιμαστεί από το IIHS, μέχρι στιγμής βαθμολογούνται ως top safety pick, δηλαδή κατέχουν την υψηλότερη δυνατή συνολική βαθμολόγηση του ιδρύματος. Εκτός από το CX-5, αυτά περιλαμβάνουν τα Mazda3, Mazda6, Mazda CX-3 και Mazda CX-30.