Πραγματικά τέτοια φούμαρα που υποκρύπτουν επιχειρηματικά συμφέροντα του real estate, των κατασκευών και της αστικής ανάπτυξης είχα χρόνια να ακούσω!

Για να είμαι ειλικρινής, από την εποχή του ιστορικού κτιρίου του Κεράνη, που ανακαινίσθηκε με του κόσμου τα εκατομμύρια από τις παραδοσιακές δυνάμεις των εργολάβων και του Μεγάρου Μουσικής υπό το πράσινο φως Λαλιώτη, για να μετεγκατασταθούν δήθεν οι υπηρεσίες του πάλαι ποτέ ΥΠΕΧΩΔΕ που ήταν διασκορπισμένες σε 11 κτίρια!!!

Βεβαίως, όσο είδατε εσείς ΥΠΕΧΩΔΕ στο κτήριο του Κεράνη, άλλο τόσο είδα κι εγώ!

Στις μέρες μας, ο …σοφός Σκέρτσος δέχτηκε προφανώς την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος και …οραματίστηκε τον τρόπο που θα επιστρέψουν οι νέοι στο κέντρο της Αθήνας!

Όχι, δεν θα επιστρέψουν με λεωφορεία και τρένα! Ούτε με επιδοτήσεις κατοικιών! Ούτε φυσικά με νέες θέσεις εργασίας!!! Αλλά, διά μέσω της μετεγκατάστασης 9 υπουργείων από το κέντρο της Αθήνας, στο κτήριο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό, το οποίο θα ανακαινισθεί, θα μετασχηματιστεί και θα είναι έτοιμο, (αφού κοστίσει ένα σκασμό εκατομμύρια που θα μπουν στις τσέπες των επιτήδειων) όπως και ο Κεράνης στο πρόσφατο παρελθόν, να δεχτεί την παρουσία 9 υπουργείων!

Έτσι, σύμφωνα τον …οραματιστή Σκέρτσο, θα απελευθερωθούν 200 κτίρια, συνολικού εμβαδού 350.000 τμ, τα οποία θα αξιοποιηθούν, θα αναπλαστούν και θα αποτελέσουν φθηνή στέγη για…νεαρά ζευγάρια!!!

Τύφλα νάχει ο Priamos, τα XXX και το Pines στην Κηφισιά!

Εκ πρώτης, για να είμαι ειλικρινής, υπολογίζω τεράστιους προϋπολογισμούς ανακατασκευής και μετατροπής των υπουργείων σε σύγχρονες κατοικίες, φθηνές για νέους και κατάλληλες για μετεγκατάσταση τους στο κέντρο της Αθήνας.

Με αποτέλεσμα κάποιες εταιρίες του real estate που πρώτα μοιράζουν μέρισμα στους μετόχους, αδειάζουν τα ταμεία της εταιρίας και μετά εκδίδουν ομολογιακά δάνεια, να τρίβουν τα χέρια από την γκράντε κονόμα που επίκειται!

Ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα! Και δεν είναι μόνο αυτοί. Είναι και κάτι άλλες σουπιές του real estate… Αλλά με αυτούς θα ασχοληθούμε διεξοδικά μελλοντικώς…

Και οι προϋπολογισμοί εκτινάσσονται εάν προσθέσουμε την ανακαίνιση της ΠΥΡΚΑΛ και τις αναπλάσεις κοινόχρηστων και δημοσίων χώρων στο κέντρο της πόλης!

Επί του προκειμένου τώρα, είναι πραγματικά να απορείς για τις μεγαλοστομίες για έργα φαραωνικά, τα οποία δεν πρόκειται να γίνουν, αλλά ακόμη και εάν το κράτος καταφέρει να τα υλοποιήσει δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ για τον λόγο που κατασκευάστηκαν!

Όπως ακριβώς συμβαίνει με τον Κεράνη, που αποτελεί απτό παράδειγμα διαπλοκής, συμφερόντων, επικίνδυνων και επιπόλαιων υπουργικών αποφάσεων και μόνους κερδισμένους τους εργολάβους, τους μεσάζοντες, τους νταραβεριτζήδες και τη …νέα φάρα που έχει ξεπηδήσει, τους νταβατζήδες του real estate!!!

Και ειλικρινά εύχομαι και ελπίζω το …όραμα του Σοφού Σκέρτσου, λόγια του αέρα, μπουρδολογίες, φούμαρα, να μην κοστίσει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια στο Δημόσιο, χωρίς κανένα ουσιαστικό κοινωνικό αποτέλεσμα, που θα καταλήξουν στις τσέπες των γνωστών – αγνώστων.

Το κόλπο των εργολάβων με τις αλλαγές μελετών! Πώς ένα χτυπημένο και ζημιωμένο έργο μετατρέπεται σε κερδοφόρο!

Ένα είναι το μεγάλο κόλπο των εργολάβων: «Χτυπάνε» ένα έργο, που δημοπρατείται είτε ως δημόσιο, είτε ως παραχώρηση. Για παράδειγμα ένα έργο που μπορεί να αφορά οδικό άξονα, αεροδρόμιο ή ακόμη και λιμενικό ή κτιριακό! Και μόλις διαπιστώσουν ότι το έργο «δεν βγαίνει» οικονομικά, ότι οι υπολογισμοί που είχαν κάνει ήταν λάθος, τότε μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο: Αλλάζουν τις μελέτες! Και μέσα από την αλλαγή μελετών «κόβουν και ράβουν» την παραχώρηση ή το δημόσιο έργο, πάνω στα δικά τους μέτρα! Αν είναι για παράδειγμα εξειδικευμένοι στα κτιριακά, τα αυξάνουν, μειώνοντας κάτι άλλο. Αν είναι εξειδικευμένοι στα μηχανολογικά ή στις ασφαλτοστρώσεις, τις αυξάνουν αφαιρώντας ότι για εκείνους είναι κοστοβόρο! Έτσι πάει η δουλειά! Για να καταλαβαίνετε… Και να καταλαβαίνουν και αυτοί ότι …ξέρουμε και …βλέπουμε!

Ποιος ή ποιοι αγόρασαν το μεγάλο πακέτο μετοχών εισηγμένης που «έβγαλε στο σφυρί» ξένο fund;

Πριν από λίγο καιρό ένα fund ρευστοποίησε πλήρως τη μετοχική του θέση σε εισηγμένη εταιρία, η οποία προωθεί εμβληματικό επενδυτικό project! Ένα μέρος των μετοχών που βγήκαν προς πώληση στην αγορά, μικρό σε σχέση με το σύνολο, απορροφήθηκε από την ίδια την εισηγμένη εταιρία και τον βασικό μέτοχο της όπως προκύπτει από επίσημη ανακοίνωση! Το ενδιαφέρον ωστόσο στοιχείο είναι σε ποιον κατέληξε το υπόλοιπο μέρος των μετοχών του fund που πωλήθηκε μέσω χρηματιστηρίου, το μεγάλο πακέτο μετοχών!!!

Ποιος ή ποιοι αγόρασαν από το διεθνές κερδοσκοπικό fund, χωρίς να υπάρξει σχετική επίσημη ανακοίνωση,  το μεγάλο πακέτο μετοχών της εισηγμένης που το fund «έβγαλε στο σφυρί» προκειμένου να τοποθετηθεί σε αύξηση κεφαλαίου – μαμούθ  Δημόσιας Επιχείρησης;

Από την μπουτίκ φρούτων σε μπουτίκ ξενοδοχείο στην Πάτμο! Οι νέες μπίζνες του Ν. Καραμούζη στο Νησί της Αποκάλυψης!

Μαθαίνω ότι ο καλός φίλος της στήλης Νίκος Καραμούζης, πρώην τραπεζίτης και νυν fund manager, μετά την πρόσφατη επιτυχία του με την μπουτίκ φρούτων, αποφάσισε εσχάτως να ασχοληθεί και με τα μπουτίκ ξενοδοχεία!

Καλά ενημερωμένες πηγές μου μετέφεραν ότι ο Νίκος προχώρησε στην απόκτηση μίνι ξενοδοχειακής μονάδας στο Νησί της Αποκάλυψης, την πανέμορφη Πάτμο με την υπέροχη αρχιτεκτονική, τον διακριτικό κόσμο και τους πράγματι υψηλού επιπέδου επισκέπτες!

Ενδεχομένως πάντως, ο καλός φίλος Νίκος, που για να είμαστε δίκαιοι πραγματοποίησε μια εξαιρετική επένδυση (στο βαθμό που το ρεπορτάζ επιβεβαιωθεί) ίσως να επέλεξε το νησί της Αποκάλυψης και του ευαγγελιστή Ιωάννη για λόγους και …θρησκευτικούς! Βρήκε ευκαιρία για να …αγιάσει! Αμήν!

Η κατάρρευση της μετοχής (κάτω του 1 ευρώ) στη Ν. Υόρκη, ο εφοπλιστής Πιστιόλης, η βίλα στο Costa Navarino, το ακίνητο του Λάκη Γαβαλά στην Κάντζα και η επιστολή των αμερικανικών αρχών!

Πριν από μερικές ημέρες η ναυτιλιακή εταιρία Top Ships του εφοπλιστή Ευάγγελου Πιστιόλη έλαβε επιστολή προειδοποίησης από τις αμερικανικές αρχές, λόγω της υποχώρησης της τιμής της μετοχής της κάτω από το 1 δολάριο!

Ειδικότερα σύμφωνα με την επιστολή, η εταιρία που διαπραγματεύεται στον Nasdaq κινείται κάτω του κατώτατου επιτρεπτού ορίου του ενός δολαρίου για περισσότερο από 30 συνεδριάσεις!

Και οι αμερικανικές αρχές έθεσαν τελεσίγραφο στον έλληνα εφοπλιστή να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ούτως ώστε εντός των προσεχών 180 ημερών και ειδικότερα έως τις 25 Ιουλίου η τιμή της μετοχής να έχει αποκατασταθεί άνω του 1 δολαρίου!

Το το θα κάνει σχετικά με την προειδοποίηση των αμερικανικών χρηματιστηριακών αρχών ο Ευάγγελος Πιστιόλης δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Αν θα συμμορφωθεί με τις υποδείξεις, στηρίξει τη μετοχή του και την ανεβάσει σε επίπεδα άνω του 1 δολαρίου, καθώς η καθήλωση μιας μετοχής σε επίπεδα χαμηλότερα, θεωρείται για το αμερικανικό χρηματιστήριο λίγο πολύ ως γεγονός εξευτελιστικό , που εκτός των άλλων δημιουργεί την αίσθηση κινδύνων για τους επενδυτές του Χρηματιστηρίου!

Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την ώρα που η μετοχή της Top Ships καταρρέει στο αμερικανικό Χρηματιστήριο και ο Ευάγγελος Πιστιόλης καλείται από τις αμερικανικές αρχές να παρέμβει, κοινώς «άρχισαν τα όργανα» και να δούμε πως θα ξεμπλέξει εάν δεν τα καταφέρει να αποκαταστήσει την τιμή της μετοχής, ο Έλληνας εφοπλιστής προφανώς με τα κέρδη της ναυτιλίας αλλά και της εισαγωγής στο αμερικανικό χρηματιστήριο, προβαίνει σε εντυπωσιακές αγορές ακινήτων! Με πιο χαρακτηριστική την προ ημερών απόκτηση μέσα από την διαδικασία του πλειστηριασμού, του ακινήτου του Λάκη Γαβαλά στην Κάντζα αντί του ποσού των 9 εκατ. (που ήταν η τιμή εκκίνησης) συν 1 ευρώ!!!

Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι ο εφοπλιστής, η μετοχή της εταιρίας του οποίου έχει διολισθήσει κάτω του 1 δολαρίου στον Nasdaq, ήρθε σε συμφωνία για την απόκτηση πανάκριβης υπερπολυτελούς βίλας σε top ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Δυτική Πελοπόννησο και ειδικότερα στο Costa Navarino όπου έχουν αποκτήσει luxury εξοχικές κατοικίες, σημαίνοντα ονόματα της επιχειρηματικής ζωής, εγχώριας και διεθνούς καθώς και αθλητές παγκόσμιου φήμης, όπως ο Γιάννης Αντετοκούμπο για παράδειγμα.

Σημειώνεται ότι οι τιμές για την απόκτηση υπερπολυτελών βιλών στο εν λόγω ξενοδοχειακό συγκρότημα, στην πρώτη σειρά, δηλαδή κοντά στη θάλασσα ξεκινούν από τα 8 εκατ. ευρώ!!!

Τα εμβάσματα από τη Μέση Ανατολή και το ξέπλυμα! Οι περίεργες αραβικές καταθέσεις, η εμπόλεμη ζώνη και το ενδιαφέρον Ελλήνων αξιωματούχων!

Μια περίεργη υπόθεση που αφορά εμβάσματα και καταθέσεις πολύ μεγάλου ύψους, από φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε Αραβική χώρα προς ελληνικές τράπεζες, έχει μπει στο μικροσκόπιο της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος!

Κατά πληροφορίες ο φάκελος που έχει ανοίξει είναι ογκωδέστατος και σχεδόν σε μόνιμη βάθη εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία.

Εν προκειμένω οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες διερευνούν προσεκτικά και με σχολαστικότητα την προέλευση των χρημάτων, καθώς οι τραπεζικές κινήσεις γίνονται από λογαριασμούς σε αραβική χώρα της Μέσης Ανατολής που βρίσκεται σε «εμπόλεμη» κατάσταση, εξεγέρσεις και άλλα πολλά. Και ταυτοχρόνως τα εμβάσματα φέρονται να προέρχονται από πρόσωπα που συνδέονται με τα υψηλά στρώματα της εξουσίας και κρατικούς αξιωματούχους!

Το πιο σοβαρό ωστόσο είναι το γεγονός πως ενδιαφέρον για την υπόθεση αυτή φέρονται να επιδεικνύουν και Έλληνες αξιωματούχοι, που ασχολούνται ενεργά ασκώντας παρεμβάσεις!!!

Το γεγονός τούτο καθιστά την υπόθεση ακόμη πιο σοβαρή απ’ ότι αρχικά φαινόταν …