Για τον κίνδυνο αυτοεκπληρούμενης προφητείας που θα οδηγήσει τελικά σε ύφεση την αμερικανική οικονομία, προειδοποιεί η DBRS, μετά το κραχ της Δευτέρας στις αγορές παγκοσμίως.

«Παρά το sell off των χρηματιστηριακών αγορών παγκοσμίως, εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι οι τράπεζες στις ΗΠΑ και τις μεγάλες αγορές είναι ανθεκτικές, έχοντας επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα και αποθέματα ρευστότητας, ακόμη και αν η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίσει να υποχωρεί και οι ΗΠΑ περιέλθουν σε ύφεση», σημειώνουν οι αναλυτές.

Προειδοποιούν ωστόσο, ότι η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι ότι το ξεπούλημα της αγοράς θα γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία που θα οδηγήσει τους διευθύνοντες συμβούλους των επιχειρήσεων να περικόψουν τις επενδύσεις και τους καταναλωτές να περιορίσουν τις δαπάνες τους, οδηγώντας σε περαιτέρω περικοπές και ύφεση.

Αντέχουν οι αμερικανικές τράπεζες

«Οι συνομιλίες με τις ομάδες διοίκησης των αμερικανικών τραπεζών και οι πρόσφατες ανακοινώσεις κερδών και οι κατευθυντήριες γραμμές υποδηλώνουν περαιτέρω ότι οι τράπεζες δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο μιας ήπιας προσγείωσης», σημειώνει η DBRS.

Ο αντίκτυπος προς τις τράπεζες από την αστάθεια της αγοράς είναι πιθανό να περιορισμένος, ακόμα κι αν υλοποιηθούν περαιτέρω πτώσεις της αγοράς ή εάν οι ΗΠΑ εισέλθουν σε ύφεση.

«Παρά τις απότομες πτώσεις στις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως, εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι οι τράπεζες στις ΗΠΑ και σε άλλες μεγάλες αγορές είναι ανθεκτικές, έχοντας επαρκή αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας, ακόμη και αν η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίσει να υποχωρεί ή οι ΗΠΑ εισέλθουν σε ύφεση.

«Οι παράγοντες των κεφαλαιαγορών συνήθως επωφελούνται από τη μεταβλητότητα, αν και οι ταχείες αλλαγές στην αποτίμηση μπορούν να οδηγήσουν σε δυνητικά υψηλότερες ζημίες, εάν δεν αντισταθμιστούν σωστά», τονίζουν οι αναλυτές.

Τέλος, εκτιμούν ότι δεν αναμένεται «ουσιώδης αντίκτυπος» για τη διαχείριση κεφαλαίου από τις τράπεζες στην Ιαπωνία, μια περιοχή που επίσης είδε απότομες μειώσεις.

Διαβάστε ακόμη: