Οι ελληνικές τράπεζες  εμφάνισαν ένα καλό β’ τρίμηνο το 2024, με βελτιωμένη τελική γραμμή, σημειώνει σε ανάλυσή της η NBG Securities.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, τα χαμηλότερα βασικά κέρδη προ προβλέψεων αντανακλούν το υψηλότερο κόστος αντιστάθμισης καταθέσεων, την επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου με νέες εκταμιεύσεις άνω των 8 δισ. ευρώ σωρευτικά, το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης λόγω των εκδόσεων MREL στο τρίμηνο, τα υψηλότερα έσοδα από προμήθειες και τέλος, τα σημαντικότερα χαμηλότερα έσοδα από συναλλαγές.

Οι εν λόγω τάσεις υποστηρίχθηκαν από τις μειωμένες ζημιές απομείωσης δανείων, απόρροια της εξυγίανσης του δανειακού χαρτοφυλακίου, ενώ η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού συνέχισε να βελτιώνεται με τον μέσο δείκτη NPE να μειώνεται κατά 45 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση.

Οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τα ισχυρά κεφάλαιά τους και την άφθονη ρευστότητά τους, η οποία μπορεί να συνεχίσει να επενδύεται σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις, εκτιμά η NBG.

Alpha Bank

Η Alpha Bank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 186 εκατ. ευρώ, μειωμένα 9,6% σε τριμηνιαία βάση, επωφελούμενη επίσης από τη μείωση των προβλέψεων. Το απόθεμα της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης (NPEs) μειώθηκε κατά 500 εκατ. ευρώ τριμηνιαίως και 1,3 δισ. ευρώ ετησίως.

Eurobank

Η Eurobank ανακοίνωσε ότι τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν οργανικά κατά 1,2 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση σε 3,1%. Ο σχηματισμός NPE ήταν θετικός κατά 125 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, ενώ η κεφαλαιακή θέση παρέμεινε ισχυρή. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 19,3% και ο δείκτης CET1 fully loaded σε 16,2% το πρώτο εξάμηνο, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση της πλήρους ενοποίησης της Ελληνικής Τράπεζας.

Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα σημείωσε κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 330 εκατ. ευρώ (-13,1% σε τριμηνιαία βάση), επηρεασμένα επίσης από τα σημαντικά χαμηλότερα έσοδα από συναλλαγές. Το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του ομίλου μειώθηκε κατά 100 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση σε 1,2 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο ή 200 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση των προβλέψεων. Ο δείκτης FL CET1 αυξήθηκε κατά 0,5% σε 18,3%, συμπεριλαμβανομένης της συσσώρευσης μερίσματος για 40% πληρωμή το 2025 από τα κέρδη του 2024.

Η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε βασικά κέρδη προς προβλέψεων 508 εκατ. ευρώ (+8,0% σε τριμηνιαία βάση), κυρίως λόγω του υψηλότερου όγκου δανείων, με τα επιτόκια δανείων να παρουσιάζουν ανθεκτικότητα, ενώ το χαρτοφυλάκιο ομολόγων και το χαμηλό beta καταθέσεων συνέβαλαν επίσης στη θετική επίδοση.

Τα έσοδα από αμοιβές επίσης αυξήθηκαν, κυρίως λόγω των εργασιών με κάρτες, των προμηθειών χρηματοδότησης, των μεταφορών κεφαλαίων και της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 330 εκατ. ευρώ (+41,6% σε τριμηνιαία βάση). Ο συνολικός δείκτης πλήρως επιβαρυμένου CAD διαμορφώθηκε στο 19,0%, άνετα πάνω από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, καθώς και τις εποπτικές οδηγίες.

 

Διαβάστε ακόμη: