Επειδή έχω μανία χρόνια τώρα να διαβάζω ακόμα και τα ψιλά γράμματα όχι μόνο των ισολογισμών και των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων εταιρειών, αλλά και αρμοδίων ρυθμιστικών αρχών, αφιέρωσα αρκετό χρόνο για ενδελεχή επεξεργασία.

Και τα αποτελέσματα, ειδικά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εντυπωσιακά. Ιδού ένα πρώτο και συνάμα εντυπωσιακό, το οποίο περιέργως πως δεν έχει εντοπιστεί ακόμα και από τους γκουρού των αναλύσεων.

Το κόστος παραγωγής της λιγνιτικής ενέργειας από εγχώριες μονάδες κατά την περίοδο Ιούλιος 2021 – Μάρτιος 2022, σύμφωνα με το γνωστό πόρισμα της ΡΑΕ, ήταν κάτω από 180 ευρώ/MWh, μπορούσε μάλιστα να μειωθεί περαιτέρω μέχρι και τα 145 ευρώ, αν λειτουργούσαν όλες και όχι μία ή δύο το πολύ.

Την ίδια περίοδο, το κόστος παραγωγής ενέργειας από τις μονάδες φυσικού αερίου ξεπέρασε τα 200 ευρώ!

Και η ΔΕΗ αγόρασε ενέργεια από το σύστημα, δηλαδή τους ιδιώτες παραγωγούς κυρίως, με κόστος 238 ευρώ/MWh, επιβαρύνοντας έτσι τα έξοδά της κατά 645 εκατ. ευρώ, όπως σωστά αναφέρει και η ίδια, ΜΟΝΟ για το ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ του 2022.

Δεν πρόκειται για κάποια…αυθαίρετη κρίση ή…κατηγορία, εδώ τα νούμερα είναι αληθινά, επεξεργασμένα και συνεπώς αμείλικτα ως προς το τι συνέβη. Ως προς την επιχειρηματική, αλλά και πολιτική ουσία, σε τέτοιες περιπτώσεις συμβαίνει πάντα το εξής: Οι όποιες επιλογές στο πέρασμα ενός εύγλωττου χρόνου είτε σε δικαιώνουν είτε σε εκθέτουν. Αυτά…

Στο 48,8% το κόστος παραγωγής στην βιομηχανία!

Να μείνουμε, όμως, στο χώρο της βιομηχανίας, με έναν δείκτη που σαφώς συντελεί στην εκτίναξη της ακρίβειας πολλών ειδών και προϊόντων. Ξέρετε πόσο ήταν το κόστος παραγωγής τον Απρίλιο στην ελληνική βιομηχανία; Έφτασε παρακαλώ στο 48,8%!

Βρίσκεται δηλαδή σε ένα τρομακτικό ποσοστό, που ευλόγως τρομάζει. Και τον Μάιο εκτιμάται ότι αυξήθηκε περαιτέρω.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι τόσο η χονδρική, όσο και η λιανική τιμή δεκάδων και εκατοντάδων προϊόντων, υποπροϊόντων και ειδών κάθε χρήσης, επαγγελματικής ή οικογενειακής επηρεάζεται άμεσα στην πηγή της και φτάνει στον επαγγελματία ή στον καταναλωτή σε τιμές που δεν έχουν προηγούμενο τα τελευταία πολλά, πολλά χρόνια.