Η Ουκρανία ζητά από την Ευρώπη «να αυξήσει αισθητά» τις παραδόσεις ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των ρωσικών επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές της χώρας και την καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα, που προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στη χώρα.

«Ζητάμε από την Ευρώπη» να αυξήσει» στα 2 γιγαβάτ, αντί για 1 που είναι σήμερα, την ηλεκτρική ενέργεια που στέλνει στην Ουκρανία, είπε ο υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουτσένκο.

Στην περιοχή που έχει πλημμυρίσει, στη Χερσώνα, «έως και 80 οικισμοί ενδέχεται να έχουν καταστραφεί» ενώ 20.000 σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τουλάχιστον 100.000 στρέμματα αγροτικής γης έχουν υποστεί ζημιές, εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για «προκαταρκτικά στοιχεία». Η καταστροφή του φράγματος απειλεί επίσης την παροχή πόσιμου νερού σε μεγάλες πόλεις, όπως το Ντνίπρο και το Μικολάιφ, πρόσθεσε.

Ο Χαλουτσένκο διαβεβαίωσε ότι «σε αυτό το στάδιο» δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που όμως πρέπει «να παρακολουθείται».