Το Ισραήλ απείλησε να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό της Eurovision, που θα γίνει φέτος στην Σουηδία, εάν οι διοργανωτές απορρίψουν τους στίχους του τραγουδιού του με το σκεπτικό ότι κάνουν αναφορές στην πολιτική, κάτι που απαγορεύεται από τους κανονισμούς.

Το τραγούδι της «October Rain» («Βροχή του Οκτώβρη») με την Έντεν Γκόλαν είναι η φετινή συμμετοχή. Ήδη από τον τίτλο φαίνεται ότι υπάρχει μια έμμεση αναφορά στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι στίχοι, αν και υπαινικτικοί, δεν αφήνουν και καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για την επίθεση, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και παρατηρητές στο Ισραήλ.

«Χορεύοντας στην καταιγίδα / Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε / Πάρε με σπίτι / Και άφησε τον κόσμο πίσω / Και υπόσχομαι ότι δεν θα ξανασυμβεί / Είμαι ακόμα βρεγμένος από αυτή τη βροχή του Οκτωβρίου / Βροχή του Οκτωβρίου», είναι κάποιοι από τους στίχους που δημοσίευσε η δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ KAN.

Το ερώτημα για την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ενωση (EBU), διοργανώτρια του διαγωνισμού, είναι αν οι στίχοι του τραγουδιού μπορεί να θεωρηθούν πολιτικές δηλώσεις, τις οποίες η Eurovision απαγορεύει.

Το KAN παραδέχτηκε ότι είναι σε συζητήσεις με την EBU, αλλά προειδοποίησε ότι δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει το τραγούδι. «Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν εγκριθεί από την EBU, το Ισραήλ δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό», πρόσθεσε ο ισραηλινός οργανισμός.

Η προοπτική της απαγόρευσης πυροδότησε οργή από τον ισραηλινό υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Μίκι Ζοχάρ, ο οποίος το χαρακτήρισε «σκανδαλώδες», που θεωρεί ότι είναι «συγκινητικό, εκφράζει τα συναισθήματα του λαού και της χώρας αυτές τις μέρες και δεν είναι πολιτικό».