Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν στο ελαφρύ εμπόριο τη Δευτέρα, πιεσμένες από το ισχυρότερο δολάριο, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν την πορεία για τα επιτόκια μετά από επιθετικές δηλώσεις από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Το spot του χρυσού υποχώρησε 0,1% στα 1.955,79 δολάρια ανά ουγγιά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 0,2% στα 1.967,20 δολάρια.

Ο δείκτης του δολαρίου αυξήθηκε, καθιστώντας τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό για τους αγοραστές που κατέχουν άλλα νομίσματα. Οι αξιωματούχοι της Fed έδωσαν επιθετικό τόνο στα πρώτα τους σχόλια από τότε που η κεντρική τράπεζα διατήρησε σταθερό το επιτόκιο πολιτικής στη συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα.

«Ο χρυσός εξάντλησε το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του Ιουνίου μεταξύ 1.935 και 1.970 δολαρίων και χωρίς προφανή καταλύτη στον ορίζοντα, οι έμποροι προτιμούν να διαπραγματεύονται τα εύρυ τιμών», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς στο City Index.

Υπενθυμίζεται ότι τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ είναι κλειστά τη Δευτέρα για την αργία του Juneteenth.

Μικρή εβδομαδιαία πτώση για τον χρυσό

Ο χρυσός σημείωσε μια μικρή εβδομαδιαία πτώση την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι έμποροι αύξησαν τα στοιχήματα για μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο μετά την παύση της επεκτατικής πολιτικής της Fed μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις.

Αν και ο χρυσός θεωρείται αντιστάθμιση του πληθωρισμού, οι αυξήσεις των επιτοκίων αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης χρυσού που δεν αποδίδει.

Οι έμποροι τώρα τιμολογούν με πιθανότητα περίπου 72% αύξησης των επιτοκίων της Fed τον Ιούλιο, σύμφωνα με το εργαλείο CME Fedwatch.

To spot ασήμι υποχώρησε 0,2% στα 24,09 δολάρια ανά ουγγιά, πλατίνα υποχώρησε 0,4% στα 977,77 δολάρια ενώ το παλλάδιο σημείωσε πτώση 0,1% στα 1.409,43 $.

Διαβάστε περισσότερα