ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν εκτέλεσε δεύτερο κρατούμενο διαδηλωτή σήμερα

Το Ιράν εκτέλεσε δεύτερο κρατούμενο διαδηλωτή νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με αναφορές των κρατικών του μέσων ενημέρωσης, μετά από μια ταχεία δίκη, καθώς η αναταραχή και η οργή προς την κυβέρνηση συνεχίζουν να ενισχύονται…

Το Ιράν εκτέλεσε δεύτερο κρατούμενο διαδηλωτή νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με αναφορές των κρατικών του μέσων ενημέρωσης, μετά από μια ταχεία δίκη, καθώς η αναταραχή και η οργή προς την κυβέρνηση συνεχίζουν να ενισχύονται σε όλη τη χώρα.

Ο 23χρονος Majidreza Rahnavard θανατώθηκε με δημόσιο απαγχονισμό λιγότερο από ένα μήνα μετά τη σύλληψή του, με φωτογραφίες από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mizan που δείχνουν το σώμα του κρεμασμένο σε γερανό.

Οι γερανοί χρησιμοποιούνται συνήθως για δημόσιους απαγχονισμούς από τις πρώτες μέρες της Ισλαμικής Δημοκρατίας μετά την ίδρυσή της το 1979.

Ο Rahnavard κατηγορήθηκε από το δικαστικό σώμα του Ιράν ότι μαχαίρωσε θανάσιμα δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας Basij, που είναι παραστρατιωτική πτέρυγα της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν.

Το Basij, μαζί με άλλα τμήματα του μηχανισμού ασφαλείας της χώρας, πραγματοποιούν αιματηρές δράσεις καταστολής στους διαδηλωτές του Ιράν, οι οποίοι διαδηλώνουν σε περισσότερες από 50 πόλεις από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η ακτιβιστική ομάδα «Iranian Human Rights», η οποία παρακολουθεί τις διαδηλώσεις, λέει ότι τουλάχιστον 488 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε, ενώ άλλοι 18.200 έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Το Ιράν διενεργεί εδώ και καιρό, όπως λένε οι ακτιβιστές και άλλες κυβερνήσεις, ψευδείς δίκες για να φυλακίσει ή να εκτελέσει επικριτές του κράτους.

Ο Rahnavard κατηγορήθηκε για το έγκλημα της «μοχαρεμπέ», που στα Φαρσί σημαίνει «διεξαγωγή πολέμου εναντίον του Θεού» — μια κατηγορία που επιβλήθηκε σε πολλούς αντιπάλους και επικριτές του κράτους τα τελευταία 43 χρόνια, που επισύρει τη θανατική ποινή.

«Ένας άλλος 23χρονος διαδηλωτής, ο Majidreza Rahnavard, μόλις εκτελέστηκε στο Mashhad του Ιράν», έγραψε στο Twitter ο Karim Sadjadpour, ανώτερος συνεργάτης και ειδικός στο Ιράν στο Carnegie Endowment for International Peace.

«Κανένας δικηγόρος, καμία δίκαιη διαδικασία, βασανισμένη ομολογία, ψευδής δίκη. Κρεμάστηκε επειδή «διεξήγαγε πόλεμο εναντίον του Θεού».

Αυτή η σκληρότητα στο όνομα της θρησκείας είναι αυτό που έχει εκκοσμικεύσει τόσους πολλούς νεαρούς Ιρανούς».

 

Διαβάστε ακόμη: