Αυτή την εβδομάδα, το Ιράν θα «ανοίξει» ξανά τις διπλωματικές του αποστολές στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με σημερινή (05/06) τοποθέτηση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, μήνες αφότου η Τεχεράνη και το Ριάντ συμφώνησαν να θέσουν τέλος σε χρόνια ανταγωνισμού, στο πλαίσιο μίας συμφωνίας που επετεύχθη με τη μεσολάβηση της Κίνας. Νωρίτερα, διπλωματική πηγή στο Ριάντ ανακοίνωσε, επίσης, την είδηση.

Τον Μάρτιο, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους. Η εχθρότητα αυτών των δύο περιφερειακών αντιπάλων είχε απειλήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και είχε «τροφοδοτήσει» περιφερειακές συγκρούσεις, από την Υεμένη έως τη Συρία.

«Για να εφαρμόσουμε τη συμφωνία, η πρεσβεία του Ιράν στο Ριάντ, το Γενικό μας Προξενείο στην Τζέντα και το γραφείο στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας θα επαναλειτουργήσουν επισήμως την Τρίτη (06/06) και την Τετάρτη (07/06)», σημείωσε ο εκπρόσωπος, Νασέρ Κανανί.

«Η ιρανική πρεσβεία θα επαναλειτουργήσει την Τρίτη στις 18:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) παρουσία του νέου Πρέσβη», σημείωσε ένας διπλωμάτης με έδρα το Ριάντ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, μιλώντας στο AFP.

Τον περασμένο μήνα, η Τεχεράνη διόρισε τον Αλιρεζά Εναγιατί στη θέση του Πρέσβη στη Σαουδική Αραβία, η οποία, το 2016 διέκοψε τις σχέσεις, αφού η πρεσβεία στην Τεχεράνη είχε καταληφθεί στη διάρκεια διένεξης για την εκτέλεση ενός σιίτη ιερωμένου, στο σουνιτικό Ριάντ.

Οι δεσμοί των δύο κρατών είχαν αρχίσει να επιδεινώνονται έναν χρόνο νωρίτερα, όταν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επενέβησαν στον πόλεμο στην Υεμένη, όπου το κίνημα των Χούθι, που είναι σύμμαχος του Ιράν, είχε ανατρέψει την –υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία– κυβέρνηση και είχε καταλάβει την πρωτεύουσα πόλη, Σαναά.

Το Ριάντ κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι εξοπλίζει τους Χούθι, οι οποίοι συνέχισαν επιτιθέμενοι σε σαουδαραβικές πόλεις με βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το 2019, το βασίλειο είχε κατηγορήσει απευθείας την Ισλαμική Δημοκρατία για μία επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, η οποία είχε αναγκάσει την εταιρεία να μειώσει προσωρινά στο μισό, την παραγωγή. Το Ιράν είχε αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες.

Διαβάστε ακόμη: