Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία θα ανοίξουν ξανά τις εκατέρωθεν διπλωματικές αντιπροσωπείες εντός της δίμηνης περιόδου που ορίζεται σε συμφωνία που διευκόλυνε η Κίνα τον Μάρτιο, σύμφωνα με κοινή δήλωση που υπέγραψαν σήμερα (06/04) οι δύο χώρες σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, στο Πεκίνο.

Τα δύο κράτη θα συνεχίσουν τον συντονισμό, προκειμένου να εξετάσουν τρόπους επέκτασης της συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της επανέναρξης των πτήσεων και των διμερών επισκέψεων, εκτός από τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων για τους πολίτες, τονίσθηκε.

Στη συνάντηση του υψηλότερου επιπέδου μεταξύ των δύο πλευρών εδώ και περισσότερα από επτά χρόνια, ο Χοσεΐν Αμίρ – Αμπντολαχιάν του Ιράν και ο Πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ, υπέγραψαν συμφωνία για το αμοιβαίο άνοιγμα εκ νέου πρεσβειών και προξενείων στις χώρες τους, σύμφωνα με την Τεχεράνη.

«Οι δύο πλευρές τόνισαν την ετοιμότητα να εξαλείψουν όλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ τους», υπογραμμίσθηκε στην ανακοίνωση. Θα ανοίξουν πρεσβείες στο Ριάντ και την Τεχεράνη και προξενεία στη Τζέντα και τη Μασχάντ.

Η συμφωνία, η οποία αποτέλεσε διπλωματική πρωτοβουλία του Πεκίνου, ουσιαστικά παρακάμπτει τον ρόλο της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή, φέροντας έναν παραδοσιακό σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ριάντ, κοντά σε έναν μεγάλο αντίπαλο, την Τεχεράνη, σύμφωνα με τους «Τάιμς» της Νέας Υόρκης.

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, Τσιν Γκανγκ, σχολίασε τη συμφωνία ως «νίκη του διαλόγου, για την ειρήνη» και τη χαρακτήρισε ως «μέρος του εποικοδομητικού ρόλου της Κίνας, στη διευκόλυνση της σωστής διευθέτησης των σημαντικών ζητημάτων, σε όλο τον κόσμο».

Διαβάστε ακόμη: