Όταν στα μέσα Οκτωβρίου του περασμένου έτους , ένα άγνωστο στους πολλούς group το ιταλικό ION Investment Group ανακοίνωνε ότι ενδιαφέρεται για την αγορά του 27% των μετοχών της Πειραιώς στην τιμή των 1,34 ευρώ , η μετοχή της Τράπεζας βρισκόταν μόλις στα 1,16 ευρώ.

Παρόλα αυτά η διαδικασία δεν προχώρησε , αφού το ΤΧΣ διαμήνυσε στους Ιταλούς ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε διαδικασία εκποίησης των μετοχών της Τράπεζας εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας , αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το νομικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία του.

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο τρεις μήνες και η ιταλική πλευρά δεν έχει επανέλθει στην προσφορά της , ενδεχομένως τα σχέδια να άλλαξαν μετά το απαγορευτικό «σήμα» που δέχθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ίσως άλλαξαν και οι επενδυτικές προτεραιότητες , αλλά η κίνησή του ΙΟΝ φαίνεται να αφύπνισε την αγορά όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις .

Χθες η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στα 1,7185 ευρώ , δηλαδή κατά 50% υψηλότερα σε σύγκριση με την τιμή που «έγραφε» πριν 3 μήνες και με άλμα 30% σε σχέση με την προσφορά των Ιταλών.

Τώρα πλέον το ερώτημα που τίθεται αν η πτήση της μετοχής θα έχει συνέχεια .

Στις αγορές οι προβλέψεις είναι πάντα ριψοκίνδυνες , πάντως υπάρχει ένα στοιχείο που συνηγορεί θετικά για την μετοχή αφού άλλωστε πλησιάζει στο κρίσιμο όριο να μπει στο δείκτη MSCI .

Ήδη η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας έχει υπερβεί τα 2 δις ευρώ και αυτό σημαίνει ότι η εξασφάλιση της αναβάθμισης δεν είναι μακριά , ίσως ο στόχος αυτός να είναι θέμα ολίγων συνεδριάσεων.

Άλλωστε υπάρχουν μεγάλα χρονικά περιθώρια: Οι ανακοινώσεις για τον δείκτη MSCI και τις ελληνικές μετοχές που θα συμπεριληφθούν στον δείκτη θα γίνουν στις 9 Φεβρουαρίου ενώ η εφαρμογή του θα αρχίσει από την 1η Μαρτίου .

Το ION Investment Group είναι εταιρεία που παρέχει λογισμικό σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες και εταιρείες για την ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση πολύπλοκων διαδικασιών. Παράλληλα δραστηριοποιείται και στον επενδυτικό χώρο.

Επιμύθιον : Το ΙΟΝ μπορεί να εξασφάλισε τον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς , αλλά λειτούργησε άριστα ως ανιχνευτής ευκαιριών ή σαν … λαγός !

Διαλέγετε και παίρνετε …

Διαβάστε ακόμη: