Άλλοτε περισσότεροι και άλλοτε σε… «κλειστή σύνθεση», άλλοτε σε διακριτικά εστιατόρια του κέντρου και των βορείων προαστίων και άλλοτε σε σπίτια και πολιτικά γραφεία βουλευτές, νυν και πρώην, στελέχη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ιδρυτικά μέλη της Νέας Αριστεράς, αλλά και εκπρόσωποι κινήσεων και σχημάτων του «ευρύτερου προοδευτικού χώρου» έχουν επιδοθεί από τον περασμένο Οκτώβριο σε έναν μαραθώνιο διεργασιών και ζυμώσεων.

Ο προβληματισμός, είτε πρόκειται για στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είτε προερχόμενα από την Κουμουνδούρου είναι κοινός, αλλά εν πολλοίς και αδιέξοδος, καθώς η απευθείας μετάδοση της «δημοσκοπικής εξαέρωσης» των δύο κομμάτων, υπαρξιακού πλέον χαρακτήρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Αριστερά εντείνει την αγωνία, αλλά και την ανάγκη για συνεργασίες, η οποία σκοντάφτει με τη σειρά της στην έλλειψη ηγεσίας και οράματος.

Συμπυκνώνοντας σε μια φράση το αδιέξοδο των συνδαιτημόνων στα «δείπνα της Κεντροαριστεράς», ένα νέο κόμμα ή ακόμη και η ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου χρειάζεται «ταμείο, αρχείο και αρχηγό» ανέφερε ο Γιάννης Μαντζουράνης προς τους παρευρισκόμενους στην οικία της Λούκας Κατσέλη, επικαλούμενος την ιστορική φράση του Αντώνη Λιβάνη, την οποία ασπαζόταν, όπως είπε, και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Μόνο που μια ηγετική προσωπικότητα σαν τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ εκλείπει από την τρέχουσα χρονική συγκυρία, την ώρα που το κόμμα του εμφανίζει συμπτώματα δυϊσμού ως προς το ιδεολογικό πρόσημο της αντιπολιτευτικής του ρητορικής.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως δεν είναι μόνο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έδωσαν το παρών στην μυστική μάζωξη της κυρίας Κατσέλη, αλλά τουλάχιστον έξι βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη που μετέχουν από καιρού εις καιρόν σε «δείπνα εργασίας» καταθέτοντας τον προβληματισμό τους για την πορεία του κόμματός τους, αλλά και της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα. Παρά τα όσα, σκληρά έχουν ειπωθεί σε βάρος τους στο παρελθόν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, οι συγκεκριμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν δώσει… άφεση αμαρτιών μπροστά στην κατάρρευση του προοδευτικού πόλου, όταν η Χαριλάου Τρικούπη αγκομαχά για τη δεύτερη θέση, παρακολουθεί προελαύνουσα τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και κυρίως δεν μπορεί να ανακόψει το «double score» της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις. Αν και η επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν συμπλήρωσε χρόνο, οι προσδοκίες των «πράσινων δειπνοσοφιστών» είναι εξαιρετικά περιορισμένες απέναντι στην δυναμική διεκδίκησης της προοπτικής εξουσίας, χωρίς να αποκλείουν εκλογικό αιφνιδιασμό από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ηγετική εμφάνιση Κατσέλη

Για το λόγο αυτό, έχει ανοίξει η… όρεξη τους τελευταίους μήνες σε ορισμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ (καθώς οι τελευταίοι πρωτοστατούν), πυκνώνοντας τα «μυστικά δείπνα» της Κεντροαριστεράς και μαζί τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, προκειμένου να εξευρεθεί μια φόρμουλα «αναγέννησης» του χώρου. Πάντως, στην μυστική συνάντηση στην κατοικία της Λούκας Κατσέλη η λύση που προκρίθηκε ήταν να μην αυτοδιαλυθούν τα κόμματα του χώρου, ακόμη και εάν πολλάκις επισημάνθηκε η δημοσκοπική τους κατάρρευση, αλλά να συμπαραταχθούν σε ένα νέο, ενιαίο ψηφοδέλτιο με την συνδρομή των υφιστάμενων κομμάτων, αφού θα έχει προηγηθεί συμφωνία μεταξύ τους σε προγραμματική βάση.

Μάλιστα, η Λούκα Κατσέλη μοιράστηκε τις σκέψεις της για «ενιαίο ψηφοδέλτιο» και δημόσια (μιλώντας στο Ναυτεμπορική tv), προσδιορίζοντας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ως μήνα διεργασιών για τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Συγκεκριμένα, στα τέλη Σεπτεμβρίου σε μια κοινή εκδήλωση τεσσάρων προοδευτικών ινστιτούτων, μεταξύ των οποίων και το ΙΝΕΡΠΟΣΤ, στη διοίκηση του οποίου είναι μέλος, τοποθέτησε η Λούκα Κατσέλη τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Η ίδια εκτίμησε πως ο χώρος χρειάζεται ένα «total rebranding», περιγράφοντας, ωστόσο, ότι «θα πρέπει να πορευθεί το πολιτικό σύστημα χωρίς τον Αλέξη (Τσίπρα)», καθώς εκείνος παραμένει εκτός πρωταγωνιστικού ρόλου στην πολιτική σκηνή.

Πέρα από την πρόταση της κυρίας Κατσέλη, έχουν, κατά πληροφορίες, συζητηθεί και άλλα συνεργατικά σχήματα, καθώς σε πρώτη φάση οι συμμετέχοντες στα… προοδευτικά σουαρέ δεν επιθυμούν να διαταράξουν τις σχέσεις με τις ηγεσίες των κομμάτων τους. Ακόμη και αν σκέψεις για ένα «νέο πολιτικό υποκείμενο», δηλαδή νέο κόμμα, διατυπώθηκαν στα «δείπνα εργασίας», αυτές δεν έφτασαν ποτέ στα γραφεία των Προέδρων των υφιστάμενων κομμάτων. Αντίθετα, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στους διαδρόμους της Βουλής εκπέμπει κάτι από σιωπηρή ανοχή απέναντι σε «πρωτοβουλίες προβληματισμού για το μέλλον του χώρου», αγνοώντας ίσως σε αρκετές περιπτώσεις ότι η ατζέντα υπονομεύει την παρούσα αρχιτεκτονική του.

Στους σκεπτικιστικές των «προοδευτικών δείπνων» η αποτυχία του εγχειρήματος οφείλεται στα ίδια τα πρόσωπα, όταν «πως χωρούν σε ένα διαμέρισμα πέντε υποψήφιοι αρχηγοί;» διερωτήθηκε σεβάσμιος πρώην Υπουργός του προοδευτικού χώρου, στο άκουσμα της μυστικής σύναξης στην κατοικία Κατσέλη. Δεν είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό ότι ο πήχης της φιλοδοξίας έχει ανέβει απότομα λόγω της απουσίας του Αλέξη Τσίπρα από την πρώτη γραμμή της πολιτικής μάχης. Με κίνητρο την ηγεσία ενός νέου πολιτικού φορέα, άλλοτε την εξασφάλιση της επανεκλογής στη Βουλή, καθόλου πλέον αυτονόητη για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και της Νέας Αριστεράς, αλλά και ως… πρακτική διαχείρισης ελεύθερου χρόνου, το σίγουρο είναι πως τα «δείπνα της Κεντροαριστεράς» δεν διακόπτονται, αλλά μεταφέρονται παρά θίν’ αλός, καθώς η ανάπαυλα του καλοκαιριού, αλλά και το πολιτικό κλίμα τις ημέρες της ΔΕΘ θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τις μελλοντικές, πολιτικές εξελίξεις.

Έχοντας αυτά κατά νου, στα τέλη Σεπτεμβρίου τοποθέτησε το ενιαίο ψηφοδέλτιο η Λούκα Κατσέλη, ώστε να υπάρχει ισχυρή «εναλλακτική πρόταση» απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ως επιστέγασμα των προσπαθειών τεσσάρων προοδευτικών ινστιτούτων. Αν το «ενιαίο ψηφοδέλτιο» αποτελέσει «προϊόν εργαστηρίου» ή νέο μείγμα με παλιά και φθαρμένα πολιτικά υλικά, αυτό απασχολεί ήδη μεταξύ τύρου και αχλάδας τα προοδευτικά στελέχη, ακόμη και αν οι ψηφοφόροι τους δεν φαίνεται να αναζητούν νέα σχήματα, αλλά απαντήσεις σε παλιά και επίμονα προβλήματα, δυσφορώντας για την τιμή της γραβιέρας και άλλων εκλεκτών εδεσμάτων που συνηθίζονται στα ελληνικά δείπνα.

Διαβάστε ακόμη: