Οι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας μπορεί να έχουν μπροστά τους ένα νέο «αίνιγμα» καθώς αναζητούν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών έχει ψυχθεί αρκετά ώστε να ανοίξει η πόρτα για μειώσεις των επιτοκίων -πώς να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο Taylor Swift.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι 10 συναυλίες της Swift στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο μπορεί να έδωσαν μια μικρή ώθηση στον πληθωρισμό των υπηρεσιών μέσω των τιμών των ξενοδοχείων και των εισιτηρίων, μετά από έναν αγώνα δρόμου από τους θαυμαστές της για να δουν το ποπ φαινόμενο.

Πολλοί “Swifties” ταξίδεψαν μεγάλες αποστάσεις για να δουν την τραγουδίστρια και τραγουδοποιό, η οποία έδωσε συναυλίες στο Εδιμβούργο, το Λίβερπουλ, το Κάρντιφ και το Λονδίνο.

Σε σκέψεις λόγω Taylor Swift

Αυτό, βάζει την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια επιπλέον σκέψη καθώς αποφασίζει αν θα μειώσει το κόστος δανεισμού την 1η Αυγούστου, σημειώνει το Bloomberg.

Οι αφορές βλέπουν μια πιθανότητα 50/50 για μείωση, αλλά οι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση των επιτοκίων παραμένουν επιφυλακτικοί για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών, ο οποίος δεν έχει υποχωρήσει τόσο γρήγορα όσο περίμενε η κεντρική τράπεζα. Αναλυτές δήλωσαν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) ίσως να πρέπει να αγνοήσει την προσωρινή ώθηση στις τιμές που προκάλεσε η περιοδεία της Swift όταν θα λάβει την απόφασή της.

«Είμαι αρκετά επιφυλακτικός όσον αφορά τον πληθωρισμό των πολιτιστικών υπηρεσιών και επίσης τον πληθωρισμό των εστιατορίων και των ξενοδοχείων», δήλωσε ο Paul Dales, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος αναμένει ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών θα παραμείνει κολλημένος στο 5,7%. «Έχω βάλει μέσα μια μικρή ανοδική τάση από αυτό που μπορεί να είναι κάποιο είδος επίδρασης της Taylor Swift», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι, η ΒΟΕ θα πρέπει να εξετάσει το φαινόμενο Swift και να κρίνει με βάση τις τάσεις που υπάρχουν.

Αντίστοιχα παραδείγματα

Δεν είναι πρωτοφανές η περιοδεία ενός καλλιτέχνη να τροφοδοτεί τις εθνικές στατιστικές μιας χώρας. Τον περασμένο μήνα οι στατιστικολόγοι στη Σουηδία δήλωσαν ότι η άφιξη της Swift είχε ενισχύσει απροσδόκητα τον πυρήνα του πληθωρισμού για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς οι θαυμαστές της συνέρρεαν στη Στοκχόλμη. Η περιοδεία της Beyonce κατηγορήθηκε για παρόμοιο αποτέλεσμα στη χώρα πέρυσι.

Ο Robert Wood, επικεφαλής οικονομολόγος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Pantheon Macroeconomics, αύξησε την πρόβλεψή του για τις τιμές των καταλυμάτων σε αύξηση 0,4% σε μηνιαία βάση, επειδή οι εκδηλώσεις ζωντανής μουσικής, συμπεριλαμβανομένης της περιοδείας της Swift, αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ισχυρού αριθμού υπηρεσιών.

«Δεν είναι μόνο η Τέιλορ Σουίφτ, υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις ζωντανής μουσικής», δήλωσε. «Το μεγαλύτερο θέμα είναι ότι έχει την τάση να παίζει σε τεράστια στάδια. Όποιος κι αν είναι αυτός που γεμίζει ένα στάδιο με 80.000 ανθρώπους, θα γεμίσει και ένα ξενοδοχείο», τόνισε.

Οι τιμές των εισιτηρίων των συναυλιών θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν πηγή ανοδικού κινδύνου, καθώς προσμετρώνται στα στοιχεία του πληθωρισμού όταν πραγματοποιείται η εκδήλωση και όχι όταν αγοράζονται τα εισιτήρια.

Υπάρχει όμως η πιθανότητα να έχει διαφύγει από τη διαδικασία συλλογής δεδομένων οποιαδήποτε αύξηση στις τιμές των ξενοδοχείων γύρω από κάποιες από τις ημερομηνίες της περιοδείας.

Ενώ τα εν λόγω δεδομένα για τα εισιτήρια συλλέγονται καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, οι τιμές των ξενοδοχείων συλλέγονται μόνο σε ορισμένες ημερομηνίες, πράγμα που σημαίνει ότι οι στατιστικολόγοι μπορεί να μην έχουν αντιληφθεί την επίδραση της περιοδείας της Swift.

Μόνο μία από τις ημερομηνίες της περιοδείας τον Ιούνιο – στο Κάρντιφ – συμπίπτει με μια ημέρα που οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία μπορεί να έχει συλλέξει δεδομένα για τα ξενοδοχεία.

Ο Lucas Krishan, μακροοικονομικός στρατηγικός αναλυτής της TD Securities, δήλωσε ότι αναμένει ότι τα εισιτήρια θα έχουν μεγαλύτερη επίδραση στον πληθωρισμό των υπηρεσιών από ό,τι το κόστος των ξενοδοχείων, ενισχύοντάς τον έως και κατά 3,5 μονάδες βάσης.

Ο Krishan δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη επίδραση στα ξενοδοχεία τον Αύγουστο, όταν η Swift επιστρέψει για να δώσει περισσότερες συναυλίες στο Λονδίνο. Ωστόσο, το μέγεθος του Λονδίνου σημαίνει ότι η όποια επίπτωση των “Swifties” που γεμίζουν τα ξενοδοχεία μπορεί να είναι μικρότερη

Διαβάστε ακόμη