Η μουσική της Taylor Swift επέστρεψε στη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, Tik Tok, μετά από μία έντονη διαμάχη ανάμεσα στην πλατφόρμα και την εταιρεία, Universal Music Group, σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα.

Η επιστροφή της σούπερ σταρ της μουσικής στην πλατφόρμα γίνεται σε μία στιγμή που αναμένεται η κυκλοφορία του νέου άλμπουμ της τραγουδίστριας, το “The Tortured Poets Department”. Την περασμένη εβδομάδα, το CNN εντόπισε τραγούδια της Taylor Swift στον μουσικό κατάλογο του Tik Tok, ο οποίος χρησιμοποιείται από όποιον θέλει να φτιάξει νέα βίντεο.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η Universal Music Group απέσυρε τα τραγούδια πολλών καλλιτεχνών της, μεταξύ αυτών η Taylor Swift, η Ariana Grande, η Camila Cabello και η Rihanna , βγάζοντας μία ανακοίνωση, με τίτλο: «Ανοιχτή επιστολή στον καλλιτέχνη και την κοινότητα δημιουργίας τραγουδιών – γιατί ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε τι κάνει το Tik Tok».

Στην επιστολή αυτή, η κολοσσιαία εταιρεία επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι έληγε η συμφωνία που είχε με την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό βεβαίως είχε ως συνέπεια η εταιρεία να αποσύρει τους καλλιτέχνες από τα βίντεο του Tik Tok με μία σημείωση ότι αποσύρθηκαν, επειδή υπήρξαν παραβιάσεις των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Τότε η Universal Music Group ανακοίνωσε ότι το TikTok πρότεινε να πληρώνει τους καλλιτέχνες, τους μουσικούς και τους στιχουργούς «ένα μικρό ποσοστό της τιμής που πληρώνουν αντίστοιχα μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης».

Και πρόσθεσε ότι «τελικά, το Tik Tok προσπαθεί να στήσει μία επιχείρηση βασισμένη στη μουσική, χωρίς όμως να πληρώνει την πραγματική αξία της μουσικής».

Παρόλα αυτά, η Universal ανακοίνωσε ότι οι λογαριασμοί στο Tik Tok αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% του συνολικού της τζίρου.

Ο κολοσσός της μουσικής βιομηχανίας επεσήμανε επίσης το γεγονός ότι το Tik Tok επιτρέπει σε ηχογραφήσεις που έχουν γίνει με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης να υπάρχουν στην πλατφόρμα και αναπτύσσει εργαλεία για να «φτιάξει, προωθήσει και να ενθαρρύνει» αυτού του είδους τη δημιουργία μουσικής, η οποία τελικά θα «αλλοιώσει σημαντικά τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών που είναι άνθρωποι».

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, δεν έχουν γίνει γνωστοί οι όροι της συμφωνίας για να επιστρέψουν τα τραγούδια της Taylor Swift στο Tik Tok, ενώ τα τραγούδια άλλων καλλιτεχνών της εταιρείας δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί στην πλατφόρμα.

Η ίδια η Taylor Swift ανακοίνωσε την κυκλοφορία του νέου της άλμπουμ κατά την τελετή των βραβείων Γκράμι τον περασμένο Φεβρουάριο. Έκτοτε ανεβάζει διάφορα στοιχεία για το εξώφυλλο, τους τίτλους τραγουδιών και άλλα εν όψει της επίσημης παρουσίασης της Παρασκευή 19 Απριλίου. Θα είναι το 11ο άλμπουμ της διάσημης τραγουδίστριας.

Διαβάστε ακόμη: