Όπως έχουμε αναφέρει  στο παρελθόν, το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» είναι το μοναδικό από τα μεγάλα ενεργειακά προγράμματα της κυβέρνησης που δεν θα συναντήσει απολύτως κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συνεπώς ο κ.Κ.Σκρέκας και το ΥΠΕΚΑ έχουν ήδη έτοιμο τον χρονικό προγραμματισμό  για το επόμενο  «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που θα έχει ως βασικό σκοπό την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και θα απορροφήσει τουλάχιτον ένα δις ευρώ.

Το  νέο Εξοικονομώ για σπίτια θα προκηρυχθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου ενώ το Νοέμβριο θα προκηρυχθεί το  πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου.

Παράλληλα θα υπάρξει και κονδύλι περί τα 150 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση τουριστικών επιχειρήσεων και καταλυμάτων .

ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»

Παράλληλα τρέχει και το ισχύον «Εξοικονομώ» : μετά το Πάσχα  ξεκινά  η ένταξη των νοικοκυριών που υπέβαλαν αιτήσεις στο ισχύον πρόγραμμα   και εγκρίθηκαν. Η πλατφόρμα υποβολής δικαιολογητικών στο σύστημα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» έχει ενεργοποιηθεί για όσους έχουν κάνει αιτήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί για την υποβολή αιτημάτων.

Τα δικαιολογητικά είναι:

– Συμβόλαιο ιδιοκτησίας

-Ονομα δικαιούχου

-Σχέδιο μηχανικού με  άδεια, κάτοψη, τομή, διάγραμμα κάλυψης, τοπογραφικό,  ρύθμιση αυθαιρέτων.

-Δήλωση στο Kτηματολόγιο

-Αποδεικτικό ENΦIA

-Αντίγραφο E9

– Εκκαθαριστικός λογαριασμός ΔΕΗ

-Eκκαθαριστικό E1, E2

-Υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»

Το νέο Πρόγραμμα θα απορροφήσει τουλάχιστον  1 δισ. ευρώ και θα αφορά σε  αναβάθμιση 80.000 κτηρίων. Θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου (2021 – 2027) και από το Ταμείο Ανάκαμψης».

«Η κυβέρνηση προωθεί ένα ολιστικό πρόγραμμα για την χρηματοδότηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης, που τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, μαζί με την μόχλευση, θα ξεπεράσουν το 1 δισ. Ευρώ» ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρη Μαμουλάκη.

Ο υπουργός ανέφερε πως «έχουν προγραμματιστεί να διατεθούν 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί έργα ύψους 500 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ενεργειακή αξιοποίηση σε μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις». Και πρόσθεσε πως «εάν υπολογίσει κανείς πως η δημόσια δαπάνη είναι 600 εκατ. ευρώ, με τη μόχλευση περιμένουμε ότι πάνω από 1 δισ. ευρώ τα επόμενα 2-3 χρόνια θα αξιοποιηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση πολύ μικρών και μεσαίων τουριστικών μονάδων».

ΟΙ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Τα επιλέξιμα έργα, θα αφορούν ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών δηλαδή:

-το κέλυφος, ώστε να βελτιωθεί η θερμοδιαπερατότητα.

-Συστήματα θέρμανσης-ψύξης.

-Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

-Επίσης, θα χρηματοδοτηθούν και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας,

Εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων διαχείρισης ενέργειας,

-Διαχείριση εξοικονόμησης νερού και διαχείριση απορριμμάτων,

-Χρήση «έξυπνων» ηλεκτρικών οχημάτων και άλλες υποστηρικτικές δράσεις, όπως για παράδειγμα μελέτες περιβαλλοντικές ή επιθεωρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν για να κατατεθούν οι προτάσεις για χρηματοδότηση.

«Για τους δικαιούχους» πρόσθεσε ο κ.Σκρέκας , « θέλουμε να απλώσουμε την οικονομική βάση, που σημαίνει ότι θέλουμε πολλοί να μπορούν να είναι επιλέξιμοι. ‘Αρα, θα κατευθύνουμε χρήματα σε μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Διευκρίνισε πάντως, πως «η επιλεξιμότητα φυσικά θα έχει οικονομικά κριτήρια, που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει οι επιχειρήσεις να είναι υπό πτώχευση ή υπό εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση. Θα υπάρχουν φυσικά κριτήρια προτεραιοποίησης σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση και θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης, τα οποία θα καθοριστούν σε συνεργασία με το ΤΕΕ ώστε να είναι απόλυτα αντικειμενικά και δίκαια ώστε να πιάσουν τόπο τα χρήματα».

Τέλος, για τα τουριστικά καταλύματα επίκειται η προκήρυξη προγράμματος ύψους 100 εκατ. ευρώ για μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020 του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού σε επόμενη φάση εφόσον εξασφαλιστούν οι πόροι, ενδέχεται να προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα για τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες

Τα  σενάρια που επεξεργάζεται η ηγεσία του ΥΠΕΝ είτε να προκηρυχθεί ένα ενιαίο πρόγραμμα για επιχειρήσεις ενεργειακής εντάσεως και τουριστικά καταλύματα είτε αυτό να σπάσει σε δύο δράσεις. Το πιο πιθανό, πάντως, είναι να προκηρυχθεί πρώτα «Εξοικονομώ» για τον τουριστικό κλάδο με πόρους της τάξης των 500 – 600 εκατ. ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.