Σε ένα καθημερινό εκκρεμές ασκήσεων ισορροπίας μεταξύ της πανδημίας και της διαχείρισης του πολιτικού κόστους έχει μπει η κυβέρνηση μέσα στον Απρίλιο, τον τελευταίο «δύσκολο» μήνα της πανδημίας. Τα μεγάλα αγκάθια του Απριλίου για την κυβέρνηση, όσον αφορά την πανδημία είναι ασφαλώς η πορεία των κρουσμάτων και η πίεση που υφίστανται τα νοσοκομεία αλλά, πλέον, το κύριο ερωτηματικό για τους πολίτες είναι το Πάσχα, το λιανεμπόριο, τα σχολεία και φυσικά η έναρξη της εστίασης και γενικότερου του τουρισμού.

Του Σωτήρη Πίκουλα

Στο μέτωπο των κρουσμάτων, η πορεία στην Αττική φαίνεται σταθεροποιημένη αλλά η κατάσταση στις ΜΕΘ κρίνεται κρίσιμη. Στην Θεσσαλονίκη, τα αυξανόμενα κρούσματα αρχίζουν και ανησυχούν τους ειδικούς επιστήμονες που θεωρούν ότι ένα άνοιγμα της αγοράς μπορεί να αυξήσει την διασπορά.

Το πρόβλημα με την συμπρωτεύουσα είναι ότι δεν διαθέτει το νοσοκομειακό δίκτυο της Αττικής για να δεχτεί στις ΜΕΘ παραπάνω κόσμο γι’ αυτό και οι ειδικοί ανησυχούν παραπάνω. Για την πορεία των κρουσμάτων οι ειδικοί θεωρούν ότι θα καλυτερεύσει όταν καλυτερέψει ο καιρός και σταματήσουν οι συνωστισμοί σε μικρούς χώρους και σπίτια και φυσικά, όταν αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων στην χώρα.

Ήδη οι ρυθμοί έχουν ανέβει και εκτιμάται ότι καθημερινά θα γίνονται πάνω από 52 χιλιάδες εμβολιασμοί ενώ μέσα στο Απρίλιο εκτιμώνται να πραγματοποιηθούν πάνω από 1,5 εκατ. εμβολιασμοί.

Ανάσα στο εμπορικό Κέντρο αλλά οι κίνδυνοι παραμονεύουν

Στο μέτωπο του λιανεμπορίου, το άνοιγμα των καταστημάτων με τη μέθοδο του clickaway και του clickinshop έδωσε από την πρώτη μέρα ανάσα ζωής στο εμπορικό σύλλογο της Αθήνας καθώς είδαν αυξημένη κίνηση χωρίς να καταπατούνται τα μέτρα και οι κανόνες που έχουν τεθεί.

«Για εξαιρετική ωριμότητα και σοβαρότητα από όλους» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΣΑ, Σ. Καφούνης, ο οποίος δήλωσε ότι η επαναλειτουργία της αγοράς στην Αθήνα είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, «ώστε άμεσα να ανακοινωθεί το ίδιο και για τις υπόλοιπες περιοχές και κλάδους.

Οι πρώτες ώρες δείχνουν εξαιρετική ωριμότητα και σοβαρότητα από όλους». Ωστόσο, ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης κρατάει αποστάσεις από αυτούς που λένε «ό,τι ανοίγει δεν κλείνει» υπογραμμίζοντας ότι και αυτό μπορεί να συμβεί εάν εκτροχιαστεί η πανδημία.

Self test: Η διαδικασία για να τα κάνουμε - Πώς διαβάζουμε το αποτέλεσμα

Υπόσχονται ακόμα περισσότερα τεστ στα σχολεία που ανοίξουν σταδιακά από 12/4

Όσον αφορά τα σχολεία, το κυρίαρχο σενάριο είναι ότι να ανοίξουν από 12/4 με την χορήγηση selftests σε καθηγητές και μαθητές. Η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Πελώνη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και να αυξηθούν τα selftests που θα προμηθεύονται οι πολίτες, μαθητές και καθηγητές ώστε να κάνουν πιο πολλά από δύο την εβδομάδα, όπως π.χ στην Βρετανία για τον αποδοτικότερο έλεγχο της διασποράς του ιού.

Στο σενάριο ανοίγματος των σχολείων στις 12/4 δεν θα περιλαμβάνονται όλες οι τάξεις, αλλά σίγουρα η Γ’ Λυκείου και αργότερα οι υπόλοιπες τάξεις Λυκείου και τα γυμνάσια. Όσον αφορά τα δημοτικά το υπουργείο δείχνει να μην ανησυχεί καθώς εκτός από την τηλεκπαίδευση, δεν υπάρχει ζήτημα εξετάσεων που να δυσκολεύει το κλείσιμο της διδακτικής χρονιάς.

Σχολεία, εστίαση, μετακινήσεις σε νομούς και τουρισμός από Μάιο

Η έναρξη της εστίασης, όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός μεταφέρεται χρονικά για μετά το Πάσχα και ως αντιστάθμισμα αυτής της νέας καθυστέρησης οι επαγγελματίες της εστίασης θα λάβουν ένα μεγάλο πακέτο στήριξης 350 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν ανοίγει την εστίαση καθώς φοβάται ότι εκεί θα παρατηρηθεί μεγάλη διασπορά του ιού μέσα από τη μη τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων.

Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι τον Μάιο να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στην εστίαση καθώς εκτός από τους εγχώριους πελάτες θα δεχτούν και τον τουριστικό κόσμο. Άλλωστε, ο τουρισμός επισήμως θα ανοίξει 14 Μαΐου, ημερομηνία στην οποία εμμένει με σιγουριά το Υπουργείο Τουρισμού.

Μάλλον χάνεται το Πάσχα

Όσον αφορά το Πάσχα, οι απόψεις ακόμα διίστανται αλλά πλέον έχει γίνει αντιληπτό ένα ισχυρό κύμα άρνησης από τους ειδικούς να συναινέσουν σε άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό. Εφόσον δεν θα υπάρχει ανοικτή εστίαση, ίσως να μην ενέχει τόσο μεγάλο κίνδυνο η μετακίνηση μιας οικογένειας από την βασική του κατοικία προς την εξοχική της κατοικία.

Όμως, οι ειδικοί ήδη από τώρα προειδοποιούν ότι το 4ο κύμα του ιού χτυπάει όλη την Ευρώπη και ενδεχομένως να επηρεάσει και τη χώρα μας, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει περιοριστικά μέτρα και σίγουρα την απαγόρευση μετακίνησης από περιφέρεια σε περιφέρεια. Επίσης, δεν έχουμε δει το αποτύπωμα του ανοίγματος του λιανεμπορίου και των σχολείων από 12/4 στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας.

Προβληματίζει η δυσαρέσκεια του κόσμου

Όμως, εάν και αυτό το Πάσχα ο Έλληνας πολίτης το περάσει με lockdown, η φθορά για την κυβέρνηση θα είναι μεγάλη. Ήδη ανησυχούν την κυβέρνηση περιστατικά απείθειας απέναντι στα μέτρα κατά του συνωστισμού, όπως έγινε στο ΑΠΘ στην συμπρωτεύουσα με το πλήθος φοιτητών, όπως έγινε στο Φάληρο όπου πραγματοποιήθηκε και επίθεση κατά αστυνομικών που πήγαν να διασπάσουν το αυτοσχέδιο κορονοπάρτι που είχε διοργανωθεί.

Αλλά, περισσότερο «τρομάζει» το Μαξίμου η δυσαρέσκεια των «νοικοκυραίων», των επαγγελματιών εμπόρων και εστιατόρων, που «απειλούν» να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους παρά τα περιοριστικά μέτρα, όπως παρατηρήθηκε στην Πάτρα και σε άλλες περιοχές (Κοζάνη, Θες/νικη κ.α.).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.