Το δολάριο υποχώρησε την Παρασκευή καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ έχουν κορυφωθεί, ενώ το γιεν ανέβηκε υψηλότερα μετά την άνοδο την αύξηση του βασικού δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ιαπωνία, ενισχύοντας τις απόψεις ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας ενδέχεται σύντομα να άρει τα νομισματικά κίνητρα.

Με τις αγορές των ΗΠΑ να είναι κλειστές την Πέμπτη για τις διακοπές της Ημέρας των Ευχαριστιών και της συντομευμένης συνεδρίασης της Μαύρης Παρασκευής, τα νομίσματα διαπραγματεύτηκαν σε περιορισμένο εύρος καθώς η ρευστότητα παρέμεινε χαμηλή.

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετρά το αμερικανικό νόμισμα με έξι ισοτιμίες, υποχώρησε σχεδόν 0,4% στις 103,39, παραμένοντας κοντά στο χαμηλό δυόμισι μηνών των 103,17 που άγγιξε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο δείκτης υποχωρεί περίπου 2,8% για τον μήνα, στην πορεία για την ασθενέστερη μηνιαία επίδοσή του σε ένα έτος, λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ολοκληρώνει την αύξηση των επιτοκίων και θα μπορούσε να αρχίσει να τα μειώνει το επόμενο έτος.

Το γιεν Ιαπωνίας βρέθηκε στα 149,57, αφού ενισχύθηκε μετά από στοιχεία που έδειξαν ότι η αύξηση των τιμών του βασικού ΔΤΚ στην Ιαπωνία επιταχύνθηκε ελαφρά τον Οκτώβριο, έχοντας υποχωρήσει τον προηγούμενο μήνα. Αυτό ενίσχυσε τις απόψεις των επενδυτών ότι ο επίμονος πληθωρισμός μπορεί να ωθήσει την BOJ να αποσύρει τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης σύντομα.

Το ασιατικό νόμισμα απομακρύνθηκε αργά από το χαμηλό των σχεδόν 33 ετών στα 151,92 που άγγιξε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας και είναι ενισχυμένο κατά 1,5% για τον μήνα. Οι οικονομολόγοι της ING δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η BOJ θα απομακρυνθεί από την εξαιρετικά επεκτατική της στάση το επόμενο έτος.

Το ευρώ σταθεροποιήθηκε επίσης στα 1,0909 δολάρια, αφού τα στοιχεία επιβεβαίωσαν μια αρχική εκτίμηση που δημοσιεύθηκε στα τέλη Οκτωβρίου σύμφωνα με την οποία η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε ελαφρά το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο.

Το ενιαίο νόμισμα σταθεροποιείται αφού κέρδισε κάποιο έδαφος την Πέμπτη, μετά από μια σειρά προκαταρκτικών ερευνών που έδειξαν ότι η ύφεση στη Γερμανία μπορεί να είναι πιο ήπια από το αναμενόμενο, γεγονός που αντιστάθμισε μια αρνητική εκτίμηση για τη γαλλική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η στερλίνα σημείωσε άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα της τάξεως του 0,2% στα 1,2559 δολάρια, αφού τα στοιχεία έδειξαν την Πέμπτη ότι οι βρετανικές εταιρείες επέστρεψαν σε ανάπτυξη τον Νοέμβριο, τροφοδοτώντας τις ελπίδες ότι η Βρετανία θα αποφύγει την ύφεση.

Διαβάστε ακόμη: