Στις 14 Μαρτίου, η αγορά περιμένει με ενδιαφέρον την απόφαση της Moody’s σχετικά με την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Αντίστοιχα, στις 18 Απριλίου, η Standard & Poor’s θα εκφράσει τη δική της άποψη. Η S&P έχει δείξει μια πιο γενναιόδωρη προσέγγιση στον κύκλο αναβαθμίσεων της χώρας, γεγονός που ενισχύει τις προσδοκίες.

Αυτές οι δύο αξιολογήσεις έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της επιρροής που ασκούν οι δύο οίκοι στις παγκόσμιες αγορές. Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμάται η σημασία των ανακοινώσεων και από τους υπόλοιπους οίκους, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις αξιολογήσεις τους μέχρι τον Ιούνιο.

Παρά τις προσδοκίες, οι ειδικοί με βαθιά γνώση του κλίματος εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τις αποφάσεις της Moody’s τον Μάρτιο. Πολλοί θεωρούν ότι η επενδυτική βαθμίδα θα επιτευχθεί πιο πιθανώς στη δεύτερη αξιολόγηση του οίκου για το 2025, η οποία αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Αν και δεν υπάρχουν αντικειμενικά εμπόδια για μια άμεση αναβάθμιση, το ιστορικό της Moody’s δείχνει ότι υιοθετεί συχνά πιο συγκρατημένη στάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν την κρίση του 2010, η Moody’s ήταν ο πιο ευνοϊκός οίκος για την Ελλάδα, κάτι που όμως άλλαξε δραματικά με την έναρξη της κρίσης.

Παρά την αβεβαιότητα, οι αναλυτές συμφωνούν ότι έως το τέλος του 2025 η Moody’s αναμένεται να δώσει στην Ελλάδα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο. Μια τέτοια αναβάθμιση θα ενίσχυε περαιτέρω τη θέση της χώρας στις διεθνείς αγορές, καθώς θα μπορούσε να προσελκύσει υψηλότερης ποιότητας κεφάλαια.

Από την άλλη, η S&P φαίνεται να είναι πιο πιθανό να προχωρήσει σε θετική αξιολόγηση τον Απρίλιο. Παρόλο που το διεθνές περιβάλλον παραμένει ασταθές, αναμένεται μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις οικονομικές και πολιτικές κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες επηρεάζουν ευρύτερα τις αγορές.

Τον Απρίλιο, επίσης, θα επιβεβαιωθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας για το 2024. Με σχεδόν μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και διαρκή αναπτυξιακή πορεία, η Ελλάδα διατηρεί σταθερή την καθοδική τάση του χρέους, υπεραποδίδοντας συγκριτικά με την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Επιπλέον, ο τραπεζικός τομέας και οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα, ενώ η πολιτική σταθερότητα στη χώρα διαφοροποιείται θετικά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτά τα δεδομένα θα ληφθούν υπόψη από όλους τους οίκους αξιολόγησης.

Οι αξιολογήσεις για το πρώτο εξάμηνο ξεκινούν στις 3 Μαρτίου από τον καναδικό οίκο DBRS, ο οποίος θα επανέλθει στις 5 Σεπτεμβρίου. Η Moody’s θα ακολουθήσει στις 14 Μαρτίου, ενώ η S&P θα παρουσιάσει την πρώτη αξιολόγησή της στις 18 Απριλίου.

Η Fitch θα εκφράσει την άποψή της στις 16 Μαΐου, με τη δεύτερη αξιολόγηση να έρχεται στις 14 Νοεμβρίου, λίγο πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2026.

Τέλος, ο γερμανικός οίκος Scope Ratings, που έχει ήδη εντάξει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, θα αξιολογήσει τη χώρα στις 30 Μαΐου και στις 7 Νοεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη