Η έκρηξη αγοραστικού ενδιαφέροντος στις τράπεζες, (*«BIG BANK»!) από την Πειραιώς με το +10%, μέχρι την Alpha όπου βγαίνουν συνεχώς πακέτα εντολών αγοράς και την Eurobank που σπάει όλα τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο και βρίσκεται σε υψηλά 69 μηνών, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου ξαναγύρισε στα υψηλότερα των τελευταίων 84 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να καταγράφεται (1035 μονάδες) τον Δεκέμβριο 2014!!!

Επί εποχής διακυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, όταν για πρώτη φορά είχε επιτευχθεί η έστω μικρή έξοδος της χώρας στις αγορές και πριν τις εκλογές του 2015 με αφορμή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που προκάλεσαν την «σκοτεινή» περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, με κλείσιμο των τραπεζών και κατάρρευση – απαξίωση του Χρηματιστηρίου!

Η συνεχής ανοδική αντίδραση της Wall Street αναπόφευκτα προκαλεί αντανακλαστική κίνηση στις υπόλοιπες διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές που με τη συμπεριφορά τους καταδεικνύουν ψυχραιμία και αισιοδοξία όσον αφορά το ύψος του πληθωρισμού που θα ανακοινωθεί σήμερα στις ΗΠΑ και που αδιαμφισβήτητα θα επηρεάσει τις κινήσεις της FED όσον αφορά τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Αν θα είναι επιθετική η αύξηση ή συγκρατημένη!

Και το θετικό αυτό κλίμα στις αγορές και ειδικότερα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, φέρεται να τροφοδοτεί την ανοδική κίνηση της πάλαι ποτέ Σοφοκλέους, όπου στην κυριολεξία παρατηρείται «απόβαση» αμερικανικών κεφαλαίων, καθώς funds και πάσης φύσης θεσμικοί επενδυτές «made in USA» αγοράζουν αφειδώς τράπεζες και «καλά χαρτιά» της υψηλής κεφαλαιοποίησης, από ΟΤΕ (που κατέγραψε υψηλά 164 μηνών) μέχρι ΟΠΑΠ, Jumbo και Μυτιληναίο, ενώ προβληματισμός επικρατεί σχετικά με την ΔΕΗ, όπου ναι μεν εμφανίζεται αντίδραση στα χαμηλά, ωστόσο μεγάλο αμερικανικό fund – πελάτης της Goldman Sachs συνεχίζει να πουλάει για να μπει αλλού, έχοντας καταγράψει σημαντικές υπεραξίες!!!

Το γεγονός πάντως είναι πως το Χρηματιστήριο της Αθήνας γίνεται και πάλι μετά από χρόνια «τραπεζοκεντρικό», με τις τράπεζες να ιδιωτικοποιούνται, να εξυγιαίνονται, να ξεκαθαρίζουν τα χαρτοφυλάκια τους, όπως για παράδειγμα η Τράπεζα Πειραιώς που μείωσε τα κόκκινα δάνεια από το 45% στο 13% και όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως το νούμερο αυτό σύντομα θα καταστεί μονοψήφιο υποχωρώντας μέσα στο 2022 κάτω του 8%!!!

Και υπό την έννοια αυτή η εκτίναξη της τιμής της μετοχής δεν είναι τυχαία καθώς η τράπεζα σχεδιάζει τα επόμενα αναπτυξιακά της βήματα, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως βάσει του κεντρικού σχεδιασμού της κυβέρνησης περί τα τέλη του έτους θα πραγματοποιηθεί νέο placement σε ξένους και Έλληνες επενδυτές από το ΤΧΣ, αφού πρώτα προηγηθεί το placement της Εθνικής τράπεζας!

Η Εθνική τράπεζα ως γνωστόν αποτελεί την ώρα τούτη το μεγάλο project και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, καθώς η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της επί της ουσίας έχει αρχίσει.

Μπορεί τυπικά να αναμένεται η ψήφιση του σχετικού νόμου για το ΤΧΣ από τη Βουλή, ωστόσο οι επαφές με Άραβες, Ολλανδούς και Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό τόσο από την Goldman Sachs όσο και από κυβερνητικούς αξιωματούχους!

Και μπορεί σε αυτή τη φάση η Εθνική όπως και ο Μυτιληναίος να μην εντάχθηκαν στον δείκτη MSCI, ωστόσο οι πληροφορίες λένε πως οι πόρτες είναι «ανοιχτές» και αργά ή γρήγορα η ένταξη θα πραγματοποιηθεί…

Αντίστοιχα μεγάλη δυναμική στο Χρηματιστήριο εμφανίζουν και οι ολοκληρωτικά ιδιωτικές τράπεζες Eurobank και Alpha όπου οι πράγματι ικανές διοικήσεις τους ολοκληρώνουν τα μοντέλα εξυγίανσης, ανάπτυξης και επέκτασης κατοχυρώνοντας τη θέση τους στο εγχώριο -και όχι μόνο – τραπεζικό σύστημα!

Σε κάθε περίπτωση στο Χρηματιστήριο, σε απλά λόγια, συντελείται ένα «BIG BANK», που συντελείται από μια απόβαση ξένων – αμερικανικών κυρίως- κεφαλαίων και τροφοδοτείται από τα Success stories των τραπεζών, με την Alpha να έχει ήδη υλοποιήσει μια αύξηση κεφαλαίου μαμούθ, όπως και η Τρ. Πειραιώς, την Eurobank να εξελίσσεται στο «καλό βαρύ χαρτί» του τραπεζικού συστήματος και την Εθνική να έχει μπροστά της ένα φιλόδοξο success story που περνάει μέσα από placement, αύξηση κεφαλαίου και δυο τέλος την δημιουργία ενός Εθνικού Πρωταθλητή διά μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων …

Το γενικότερο κλίμα δείχνει σε γενικές γραμμές ευνοϊκό!

Ωστόσο οι αγορές έχουν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, την ακρίβεια, την άνοδο των επιτοκίων, τον ορατό κίνδυνο σύρραξης στην Ουκρανία ενώ στην Ελλάδα ειδικότερα το ζήτημα της πολιτικής ομαλότητας θεωρείται μείζον.

Καθώς το Χρηματιστήριο για να «αποδώσει» χρειάζεται ισχυρές αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Υπό την έννοια αυτή, οι συζητήσεις για τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου μόνον θετικά λειτουργούν για την αγορά, καθώς η υλοποίηση του σχεδίου αυτού θα απομακρύνει τα σενάρια σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας που επιχειρηματικοί κύκλοι και οικονομικο-εκδοτικά συμφέροντα απεργάζονται και προωθούν σε προσκήνιο και παρασκήνιο!!!