Ο Ιλχάμ Αλίεφ πρότεινε στη Γεωργία να αυξήσει τη δυναμικότητα του αγωγού του «Νότιου Καυκάσου» για τον εφοδιασμό της Ευρώπης, με ενεργειακούς πόρους και εμπορεύματα.

Ο κ. Αλίεφ ανέφερε ότι το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να αυξήσει τον όγκο φυσικού αερίου που διοχετεύεται ετησίως στην Ευρώπη μέσω Γεωργίας και Τουρκίας, έως τα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, από το 2027, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε σήμερα (24/10) στη Γεωργία.

Εφέτος, το Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να εφοδιάσει την Ευρώπη με περίπου 11.5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, όγκος απότομα αυξημένος σε σύγκριση με το 2021.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι το Αζερμπαϊτζάν θα εφοδιάζει ετησίως τους Ευρωπαίους καταναλωτές με 5 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου, μέσω του αγωγού Μπακού – Τμπιλίσι – Τζεϊχάν.

Ο Ιλχάμ Αλίεφ υποσχέθηκε, επίσης, ότι ετησίως θα προμηθεύει τις ευρωπαϊκές χώρες με 157 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, κάνοντας χρήση των αγωγών υψηλής τάσης της Γεωργίας και της Τουρκίας, όπως και ότι θα διευρύνει τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων από την κεντρική Ασία, προς τη Δύση.

Ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιράκλι Γκαριμπασβίλι, υπογράμμισε ότι «είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε όλα τα προγράμματα διαμετακόμισης», ευχαριστώντας τον Αζέρο Πρόεδρο για τη δημιουργία του τριμερούς σχήματος «Γεωργία – Αζερμπαϊτζάν – Αρμενία».

Ωστόσο, το σχήμα «θα αρχίσει να λειτουργεί μόλις η Αρμενία επιδείξει το ενδιαφέρον της για αυτό», κάτι που εξαρτάται προφανώς από τις συμφωνίες με το Μπακού, τόνισε ο Ιλχάμ Αλίεφ.

Διαβάστε ακόμη: