Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε, μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης στα μέσα της εβδομάδας, να ανοίξει τα χαρτιά του, αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Πράγματι οι βασικές αρχές του επερχόμενου νομοσχεδίου είναι προς την σωστή κατεύθυνση, κάτι το οποίο δεν αρνούνται και τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης μόνος του άνοιξε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα – και μάλιστα σε ένα παραπολιτικό επίπεδο, σε μια προσπάθεια καλλιέργειας περαιτέρω ενίσχυσης ενός «προοδευτικού» ηγετικού προφίλ, επιλέγοντας αντί της συναίνεσης, της επίθεσης προς τα κόμματα στα οποία υπολογίζει, παράλληλα, στη στήριξη τους για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Είναι πραγματικά οξύμωρο να προσπαθεί να εμφανίσει ως κόμμα – αρνητή του νομοσχεδίου το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο του κόμματος, κ. Νίκο Ανδρουλάκη, τη στιγμή που ο ίδιος εμφανίζεται αμήχανος ως προς το εσωτερικό του δικού του κόμματος.

Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να προτείνει και να προκρίνει – ως «κοινοβουλευτική επιλογή» – την αποχή των διαφωνούντων βουλευτών της πλειοψηφίας από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου, πράξη αντιθεσμική και αντικοινοβουλευτική. Είναι σαν να μοίρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ένα «αποχή pass». Η δύναμη της συνήθειας των pass δεν κρύβεται…

Ίσως, πάλι, ο Πρωθυπουργός να ζήλεψε τις δόξες του παλαιού κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Καμμένου, ο οποίος είχε προτρέψει βουλευτή των ΑΝΕΛ να πάει για… γκαζόζα στο εντευκτήριο της Βουλής την ώρα που θα διεξαγόταν ψηφοφορία.

Βέβαια, αυτή η προτροπή του κ. Μητσοτάκη έκανε τον πρώην Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να πάρει θέσει για το θέμα, λέγοντας νωρίτερα σήμερα: «θα λέμε στον λαό να ψηφίζει και να μην απέχει και ταυτόχρονα σε βουλευτές και υπουργούς να απέχουν;». Για μια ακόμη φορά ο πρώην Πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα ανυπακοής στο Μέγαρο Μαξίμου, αποδεικνύονται ότι δεν είναι πρόθυμος να μείνει σιωπηλός ή να απέχει από διαδικασίες, προκειμένου να μην χαλάσει την «προοδευτική» εικόνα της κυβέρνησης.

Σίγουρα όλες και όλοι κρίνονται και για όσα λένε και για όσα πράττουν. Προς το παρόν, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χειριστεί άγαρμπα και άτεχνα, σε επικοινωνιακό και πολιτικό επίπεδο, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και αυτό σε καλό δεν θα του βγει μακροπρόθεσμα.

*Ο Τάσος Παππάς είναι δημοσιογράφος