Από το καλοκαίρι, κανένα ακίνητο δεν θα «ξεφεύγει» από τα ραντάρ της ΑΑΔΕ. Με το νέο Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ), που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και προωθείται από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όλοι οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν εκ νέου τα στοιχεία των ακινήτων τους, τη χρήση τους και να επικαιροποιήσουν κάθε πληροφορία για αυτά. Το ίδιο ισχύει και για τους ενοικιαστές, που θα δηλώνουν τι ακριβώς νοικιάζουν.

Το νέο σύστημα αποτελεί τομή στον φορολογικό έλεγχο της ακίνητης περιουσίας και, όπως τονίζει ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, «θα λειτουργεί ως ψηφιακό μάτι για διασταυρώσεις στοιχείων». Μεταξύ των στόχων: ο εντοπισμός αποκρύψεων, η αποτροπή φοροδιαφυγής, αλλά και η διευκόλυνση των φορολογικών δηλώσεων, μέσω προσυμπλήρωσης των εισοδημάτων από ακίνητα.

🔹 Τι είναι το ΜΙΔΑ και ποιον αφορά

Πρόκειται για ένα ψηφιακό μητρώο που θα «φακελώνει» κάθε ακίνητο στη χώρα, ιδιόκτητο, ενοικιαζόμενο ή κενό. Θα περιλαμβάνει:

  • Πλήρη τεχνικά και φορολογικά στοιχεία (επιφάνεια, όροφο, ηλεκτροδότηση, χρήση, κατηγορία)
  • Αριθμούς παροχής ρεύματος και νερού, ΑΤΑΚ, ΚΑΕΚ, συμβόλαια, ασφαλιστήρια, πολεοδομικές άδειες
  • Δεδομένα από ΔΕΔΔΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Τεχνικό Επιμελητήριο, Κτηματολόγιο, Δικαστήρια και ΕΛΓΑ

🔹 Τα τέσσερα βήματα ενεργοποίησης

  1. Μεταφορά υφιστάμενων στοιχείων από το Taxisnet (Ε2, Ε9, δηλώσεις μισθώσεων)
  2. Διασταύρωση των μισθώσεων με στοιχεία ενοικιαστών
  3. Πρόσκληση σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές να επιβεβαιώσουν και να διορθώσουν τυχόν λάθη
  4. Αυτόματη ενημέρωση του αρχείου με κάθε μεταβολή περιουσιακής κατάστασης (αγορά, πώληση, μεταβίβαση)

Η ευθύνη της ορθότητας των δηλωμένων στοιχείων θα ανήκει αποκλειστικά στον φορολογούμενο, είτε πρόκειται για φυσικό πρόσωπο είτε για εταιρεία.

🔹 Διασταυρώσεις και πρόστιμα

Μετά την ολοκλήρωση του ΜΙΔΑ, θα υπάρξει πλήρης διασύνδεση με το Κτηματολόγιο και άλλες πλατφόρμες. Εάν διαπιστωθούν αποκλίσεις (π.χ. μεγαλύτερα εμβαδά στο Κτηματολόγιο σε σχέση με το Taxisnet ή ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία), η ΑΑΔΕ θα ζητά διευκρινίσεις και θα καταλογίζει αναδρομικούς φόρους και πρόστιμα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Πιερρακάκης, το ΜΙΔΑ θα αποτελέσει το ψηφιακό δίχτυ που πιάνει τα πάντα και δημιουργεί το πιο ακριβές περιουσιολόγιο που είχε ποτέ η χώρα.

🔹 Κερδισμένοι και χαμένοι

  • Οι συνεπείς ιδιοκτήτες που έχουν δηλώσει σωστά τα ακίνητά τους θα επωφεληθούν από προσυμπληρωμένες δηλώσεις, λιγότερη γραφειοκρατία και διαφάνεια στις συναλλαγές.
  • Οι παραβάτες ή όσοι έχουν αδήλωτα τετραγωνικά, κινδυνεύουν με καταλογισμό ΕΝΦΙΑ, τελών και προστίμων ακόμη και αναδρομικά.

Το ΜΙΔΑ φέρνει το μέλλον της ψηφιακής φορολογίας στην ακίνητη περιουσία. Όμως, για τους 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, αυτό σημαίνει και τέλος στην ανοχή των “ασαφειών”.

Διαβάστε ακόμη: