Η υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ επιταχύνει την πτώση του δολαρίου και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου σε όλο τον κόσμο αναμένεται να ωφεληθούν.

Το δολάριο υποχωρεί σχεδόν 13% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων από το υψηλό των δύο δεκαετιών του περασμένου έτους και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών. Η πτώση του επιταχύνθηκε αφού οι ΗΠΑ ανέφεραν πιο ήπια από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό την Τετάρτη, υποστηρίζοντας τις απόψεις ότι η Federal Reserve πλησιάζει στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Ευρύ φάσμα περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να ωφεληθεί εάν συνεχίσει να πέφτει

Επειδή το δολάριο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, ένα ευρύ φάσμα περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να ωφεληθεί εάν συνεχίσει να πέφτει.

Η αδυναμία του δολαρίου μπορεί να είναι όφελος για ορισμένες αμερικανικές εταιρείες, καθώς ένα ασθενέστερο νόμισμα κάνει τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές στο εξωτερικό και καθιστά φθηνότερο για τις πολυεθνικές να μετατρέψουν τα ξένα κέρδη ξανά σε δολάρια.

Οι πρώτες ύλες, οι οποίες τιμολογούνται σε δολάρια, γίνονται πιο προσιτές στους ξένους αγοραστές όταν το δολάριο υποχωρεί. Ο S&P/Goldman Sachs Commodity Index (.SPGSCI) ενισχύεται κατά 4,6% αυτόν τον μήνα, με ρυθμό που σημειώνει τον καλύτερο μήνα του από τον Οκτώβριο.

Οι αναδυόμενες αγορές επωφελούνται επίσης, επειδή η πτώση του νομίσματος των ΗΠΑ διευκολύνει την εξυπηρέτηση του χρέους σε δολάρια. Ο δείκτης νομισμάτων MSCI International Emerging Market (.MIEM00000CUS) σημειώνει άνοδο 2,4% φέτος.

Η πτώση του δολαρίου σημειώθηκε καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, αμβλύνοντας τη γοητεία του δολαρίου ενώ ενίσχυσε ένα ευρύ φάσμα άλλων νομισμάτων, από το γιεν Ιαπωνίας έως το μεξικάνικο πέσο.

Μια συνεχιζόμενη πτώση του δολαρίου θα μπορούσε να ενισχύσει τα κέρδη για στρατηγικές συναλλάγματος, όπως η συναλλαγή μεταφοράς που χρηματοδοτείται από το δολάριο, η οποία περιλαμβάνει την πώληση δολαρίων για να αγοράσει ένα νόμισμα υψηλότερης απόδοσης, επιτρέποντας στον επενδυτή να κερδίσει τη διαφορά.

Στον κόσμο της νομισματικής πολιτικής, η πτώση του δολαρίου μπορεί να είναι ανακούφιση για ορισμένες χώρες, καθώς αφαιρεί την επείγουσα ανάγκη να στηρίξουν τα νομίσματά τους που πέφτουν.

Φυσικά, το να είσαι πτωτικός για το δολάριο έχει τους δικούς του κινδύνους

Το ένα είναι μια πιθανή ανάκαμψη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τα στοιχήματα για μεγαλύτερη επιθετικότητα της Fed και να χαλαρώσει πολλές από τις συναλλαγές κατά του δολαρίου που έχουν ευημερήσει φέτος.

Αν και ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, η οικονομία των ΗΠΑ παρέμεινε ανθεκτική σε σύγκριση με άλλες χώρες και λίγοι πιστεύουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια σύντομα, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να περιορίσει τη βραχυπρόθεσμη πτώση του δολαρίου.

Διαβάστε περισσότερα