Η λέξη «αλλαγή» πρωταγωνίστησε στη χθεσινοβραδινή πρώτη παρουσίαση για το φετινό, 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF), που θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 14 Σεπτεμβρίου, με τη σφραγίδα του νέου του καλλιτεχνικού διευθυντή του, Γιώργου Αγγελόπουλου, ο οποίος διαδέχτηκε τον Γιάννη Σαχαρίδη που αποχώρησε αφήνοντας αιχμές εναντίον του Δήμου Δράμας και του Δ.Σ. της διοργάνωσης για αναχρονιστικές, ομοφοβικές και άκρως ανησυχητικές, κατά τη γνώμη του, απόψεις.

 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Έρχεται τον Σεπτέμβριο με 151 ταινίες
Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Γιώργος Αγγελόπουλος

«Οι αλλαγές είναι πολλές φορές τρομακτικές. Μας κρατάνε σε επιφυλακή, εγρήγορση κι ανησυχία αλλά μπορούν να προκαλέσουν κι ενθουσιασμό, ελπίδα ή κι ανυπομονησία. Ο κινηματογράφος από τη γέννηση του είχε πάντα μια οργανική σχέση με την αλλαγή. Σαν το ίδιο το μέσο, το οποίο βασίζεται στην εναλλαγή εικόνων, να είναι προορισμένο συνεχώς να αλλάζει και να εξελίσσεται. Από το ασπρόμαυρο στο έγχρωμο, από το βωβό στον ήχο, από την σκοτεινή αίθουσα σε κινητά τηλέφωνα, οι ταινίες παραμένουν κομμάτι της ζωής μας όχι μόνο παρά τις αλλαγές, αλλά ίσως και λόγω αυτών» υπογράμμισε χθες βράδυ, στην ταράτσα του Θερινού Κινηματογράφου Λαΐς, ο Γιώργος Αγγελόπουλος και πρόσθεσε: «Αντίστοιχα κι ένα Φεστιβάλ Κινηματογράφου οφείλει να αλλάζει, να δοκιμάζεται, να αμφισβητεί και να διερευνά τρόπους να εξελίσσεται και πάντα να παραμένει επίκαιρο. Η αλλαγή της καλλιτεχνικής διεύθυνσης σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για το φεστιβάλ. Είναι μεγάλη πρόκληση ο εκσυγχρονισμός ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ, όπως μεγάλη πρόκληση είναι και να βρεθεί ο δρόμος να πάει ακόμη ένα βήμα παραπέρα, ακόμη ένα σκαλί παραπάνω».

Στη συνέχεια ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής έδωσε το στίγμα του επερχόμενου φεστιβάλ παρουσιάζοντας τη νέα οπτική του ταυτότητα – δημιούργημα του designer Κωνσταντίνου Παυλίδη – αλλά και τις ελληνικές ταινίες που θα συμμετάσχουν στα διαγωνιστικά προγράμματα εκ των οποίων η νικήτρια θα κερδίσει, μεταξύ άλλων, και ένα εισιτήριο για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ.

Περιγράφοντας τις ελληνικές ταινίες που θα διαγωνιστούν ο Γιώργος Αγγελόπουλος ανέφερε πως καταγράφουν τα σημάδια της εποχής στην οποία ζούμε: «Ταινίες με τάσεις φυγής, ταξίδια του μυαλού και της φαντασίας, κόσμοι πλασμένοι διαφορετικά από τον δικό μας και χαρακτήρες ανοίκειοι δίνουν ένα στίγμα για την πραγματικότητα και την αγωνία των δημιουργών να δραπετεύσουν από αυτήν ή να την φανταστούν με τους δικούς τους κανόνες. Ένας καθρέφτης της κοινωνίας μας όπου οι προσδοκίες από τον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο δημιουργούν αναπόφευκτες απογοητεύσεις.

Πρόσθεσε επίσης πως «οι παιδικοί χαρακτήρες γνωρίζουν άνθιση και το σχεδόν ανύπαρκτο για την Ελλάδα είδος της νεανικής ταινίας εμφανίζεται δυναμικά» και ότι «με τη διαφορετικότητα να βρίσκεται στο προσκήνιο τα προηγούμενα χρόνια, οι δημιουργοί πλέον βρίσκουν τρόπους να επανεφεύρουν queer θεματικές με πρωταγωνιστές υπερφυσικά και μυθολογικά όντα»ενώ σημείωσε πως «οι δημιουργοί που συνειδητά τοποθετούν την ιστορία τους στην σύγχρονη Ελλάδα, έχουν την πρόθεση κυρίως να καυτηριάσουν και να καταδείξουν τα κακώς κείμενα του τόπου, τη διαφθορά, τη μισαλλοδοξία, την υποταγή στο κεφάλαιο και την καταπάτηση των αξιών»

Για να μιλήσουμε με αριθμούς φέτος το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει 151 ταινίες μικρού μήκους σε όλα τα διαγωνιστικά του τμήματα. Από αυτές, 35 ταινίες θα διαγωνιστούν στο επίσημο ελληνικό πρόγραμμα και 24 στο ελληνικό σπουδαστικό -οι περισσότερες σε παγκόσμια πρεμιέρα.

Επιπλέον, με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων από τη διεθνοποίησή του Φεστιβάλ, θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα με ταινίες οι οποίες αναδείχτηκαν νικήτριες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής. Ανάμεσά τους και η μικρού μήκους ταινία Next Floor (2008) του διάσημου σήμερα Γαλλοκαναδού δημιουργού Ντενί Βιλνέβ, σκηνοθέτη του Dune και της νέας ταινίας Τζέιμς Μποντ, που προβλήθηκε χθες.

Διαβάστε ακόμη: