Συνολικά 16 ύποπτοι για συμμετοχή σε μια τεράστια οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική προς την Ευρωπαϊκή Ένωση συνελήφθησαν στη Βραζιλία, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Europol), της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA), των αρμοδίων αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βραζιλίας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία, ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται και ο αρχηγός της συμμορίας, Σέρβος υπήκοος που διαμένει στη Βραζιλία, ο οποίος συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο καταζητούμενων ανθρώπων στην ΕΕ.Balkan_cartel_3

Η έρευνα, που διεξήχθη στο πλαίσιο της Επιχειρησιακής Ομάδας Εργασίας της Europol «Balkan Cartel», ήταν μια συλλογική προσπάθεια μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού Ωκεανού. Σύμφωνα με την Europol, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι εμπλεκόμενες αρχές εργάστηκαν ακούραστα μαζί, για να συγκεντρώσουν πληροφορίες και να συντονίσουν τις επιχειρησιακές δραστηριότητες.

Τα ξημερώματα της 5ης Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά επιδρομών σε διαφορετικές τοποθεσίες στη Βραζιλία (Σάο Πάολο, Σεάρα, Παρανά, Ρίο Γκράντε ντο Νόρτε και Σάντα Καταρίνα). Ως αποτέλεσμα, συνελήφθησαν 16 ύποπτοι, πολλοί από τους οποίους είχαν δεσμούς με την εγκληματική οργάνωση «Primeiro Comando da Capital». Ο Σέρβος αρχηγός ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους στο «Βαλκανικό Καρτέλ» της Europol, λόγω του ρόλου του στην οργάνωση πολλών αποστολών ναρκωτικών μεταξύ των δύο ηπείρων.

Οι Αρχές μπόρεσαν να συνδέσουν αυτήν την εγκληματική συμμορία με δύο πρόσφατες κατασχέσεις κοκαΐνης: Μία από αυτές αφορούσε σε 5,7 τόνους κοκαΐνης που εντοπίστηκαν σε αλιευτικό σκάφος στο Πράσινο Ακρωτήριο τον Απρίλιο του 2022 και μια δεύτερη με 1,3 τόνους κοκαΐνης σε αλιευτικό σκάφος στη Φορταλέζα στη Βραζιλία, τον Αύγουστο του 2022. Συνολικά 12 ύποπτοι -δέκα υπήκοοι Βραζιλίας και δύο υπήκοοι Μαυροβουνίου- συνελήφθησαν σε αυτές τις δύο περιπτώσεις.Balkan_cartel_1