search

TOP SECRET

Της μόδας, οι αγορές ιδίων μετοχών – Μικροί και μεγάλοι του ΧΑ επί το έργον

Οι αγορές σε πρώτη φάση γίνονται είτε για να στηριχθεί και ενισχυθεί η τιμή της μετοχής είτε γιατί ετοιμάζεται κάποια σημαντική εξέλιξη στην αγοράστρια εταιρεία.

Κλείνει η «μαύρη τρύπα» της κρίσης για το Χρηματιστήριο Αθηνών με εντυπωσιακές αποδόσεις

Οι αγορές ιδίων μετοχών από τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις, αποτελούν ένα νόμιμο συστατικό της αγοράς και γίνονται με όρους και προϋποθέσεις, αλλά με ελεύθερες τις εταιρείες, για τη χρήση και την όποια αξιοποίησή τους.

Εκεί, λοιπόν, που δεν είχαμε σχεδόν καμία κινητικότητα αγοράς δικών τους μετοχών, πολλές εισηγμένες άρχισαν τα δύο τελευταία χρόνια κυρίως να αγοράσουν μετοχές τους, μέχρι του ορίου του 5%.

Το φαινόμενο δε γίνεται από ολοένα και περισσότερες εταιρείες και ολοένα συχνότερα.

Το όλο θέμα χρήζει σίγουρα περαιτέρω διερεύνησης και ανάλυσης ως προς τις αιτίες και τους σκοπούς του, αλλά επί του παρόντος θα σας παραθέσω ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις: Ο ΟΤΕ κατέχει σήμερα το 2,57% των μετοχών του, μέσω αγοράς ιδίων μετοχών, ενώ πρόσφατα ακύρωσε και ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό.

Ο Μυτιληναίος κατέχει το 4,5557% των μετοχών του, ενώ προ μηνών μοίρασε στα στελέχη του έναν ικανό αριθμό ιδίων μετοχών ως ανταμοιβή για τις προσπάθειές τους.

Η Μότορ Όιλ κατέχει σήμερα το 1,39% των μετοχών της.

Και αυτή και οι άλλες δύο προαναφερόμενες εταιρείες φυσικά συνεχίζουν τις αγορές μετοχών τους, έχοντας ορίσει εξ αρχής τα όρια διακύμανσης.

Πέραν των ως άνω περιπτώσεων, υπάρχουν και πολλές ακόμα μικρότερου μεγέθους εισηγμένες εταιρείες που κάνουν ακριβώς το ίδιο, αγοράζοντας μετοχές τους, με συνήθως άδηλο σε αρχικό στάδιο σκοπό.

ΕΧΑΕ, Κρι-Κρι, Profile, Quest, Ανδρομέδα, Παπουτσάνης είναι μερικές εξ αυτών.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι το ότι οι αγορές σε πρώτη φάση γίνονται είτε για να στηριχθεί και ενισχυθεί η τιμή της μετοχής είτε γιατί ετοιμάζεται κάποια σημαντική εξέλιξη στην αγοράστρια εταιρεία, χωρίς να εκλείπουν και κάποιες περιπτώσεις κερδοσκοπικού απλώς χαρακτήρα.

Διαβάστε ακόμη: