Μπορεί μια μέχρι πρότινος άχρωμη , άοσμη , άνευρη και εν πολλοίς χωρίς άμεσες πολιτικές επιπτώσεις διαδικασία όπως αυτή η εκλογή του νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, να επισκιάσει την παρουσία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, που παραδοσιακά αποτελεί το «σήμα έναρξης» της νέας πολιτικής και οικονομικής περιόδου;

Πριν δύο βδομάδες η απάντηση έμοιαζε αυτονόητη: Η κυβέρνηση παρά την πολλαπλή περιπέτεια του καλοκαιριού σε αρκετά επίπεδα , φαινόταν να διατηρεί νωπή την αναβάπτιση στη λαϊκή ετυμηγορία , ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατατρυχόταν από το σαράκι της εσωστρέφειας με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τις εσωκομματικές του διαδικασίες.

Αίφνης προέκυψε η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, μέσα ενημέρωσης και πολίτες άρχισαν να ασχολούνται με το νέο υποψήφιο πρόεδρο.

Τα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να ψάχνουν τη ζωή του σε όλα τα επίπεδα , κάτι που δεν είχε συμβεί με τους άλλους συνυποψήφιους του . Εκ πρώτης όψεως λογικό γιατί ο Κασσελάκης έμοιαζε «διαφορετικός», κάτι σαν εξωτικό φρούτο στο σύμπαν του ΣΥΡΙΖΑ.

Φόρεσε γραβάτα, μίλησε ανοιχτά για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό , κατέθεσε κάποιες ιδέες για το κόμμα και την λειτουργία του πολιτικού συστήματος οι οποίες φαίνονται ξένες για το ελληνικό γίγνεσθαι.

Πιθανόν να μην έχει αίσθηση κινδύνου , ίσως να νομίζει ότι αν αντιγράψει και μάλιστα πρωτόλεια κάποιες «αμερικανιές», θα ακουστεί από τους πολίτες , ακόμη και από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ , οι οποίοι δύσκολα προσαρμόζονται σε ιδέες και προτάσεις που βγαίνουν έξω από «κώδικες και αρχές» της αριστεράς. Όλα αυτά, μένει να φανούν την Κυριακή.

Διότι από την προσέλευση των ψηφοφόρων στην κάλπη για την εκλογή προέδρου πρόκειται να κριθούν πολλά.

Μια ως προχτές απαξιωμένη διαδικασία όπως η εκλογή του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα, μετατράπηκε σε σημείο αναφοράς της ειδησεογραφίας των ημερών.

Από την άποψη αυτή αν όντως το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης δεν παραμείνει επιδερμικό αλλά στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ προσέλθουν να ψηφίσουν πολλοί περισσότεροι ψηφοφόροι από όσους αρχικά υπολογιζόταν ( αναφερόταν ο αριθμός των 30.000 ατόμων ), ο Στέφανος Κασσελάκης εν αγνοία του ( ή εν επιγνώσει του), θα έχει προσφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ .

Ως πρόσφατα στην κυβέρνηση παρακολουθούσαν με φαινομενική αδιαφορία τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι , υπάρχουν ενδείξεις για μια κάποια ανησυχία.

Για αυτό το λόγο έγινε και η διαρροή σε κυριακάτικη εφημερία ότι προωθείται άμεσα η ψήφιση του νόμου για την τεκνοθεσία για όλους, δηλαδή και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ποιος βουλευτής της ΝΔ θα βγει να αμφισβητήσει και να ψέξει την πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν στο «απέναντι» κόμμα βρίσκεται ( και θα παραμείνει ως λέγει) ένας άνθρωπος που έχει κοινοποιήσει πανελληνίως πως σχεδιάζει με τον σύντροφό του να αποκτήσει παιδί με παρένθετη μητέρα;

Αν αυτή η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη μοιάζει να ευνοεί τους απώτερους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης , κάποιες άλλες πλευρές που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ , έχουν αρχίσει να προβληματίζουν τους εχέφρονες του Μεγάρου Μαξίμου.

Αυτό γιατί η ομιλία του πρωθυπουργού το ερχόμενο Σάββατο και η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή στα εγκαίνια της ΔΕΘ συμπίπτει με το νέο πολιτικό κύκλο που ανοίγει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτο στοίχημα που θα συγκεντρωθεί το ενδιαφέρον προφανώς οι τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη , θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς αφού θα δώσουν το στίγμα των κινήσεων της κυβέρνησης κατά τους επόμενους μήνες.

Υπό αυτήν την έννοια, όμως, ενόψει του προσεχούς Σαββατοκύριακου εκφράζεται ένας προβληματισμός για το ότι τα φώτα της δημοσιότητας και το ενδιαφέρον πιθανώς να είναι περισσότερο στραμμένα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και λιγότερο στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Κυρίως επειδή διακρίνουν ότι το τέλμα στο οποίο έχει παγιδευτεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει προκαλέσει μία κινητικότητα, η οποία, όπως πιθανολογούν, θα έχει διάρκεια και θα προκαλέσει περαιτέρω εξελίξεις, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα και όποιος ή όποια και αν εκλεγεί πρόεδρος στο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την εκτίμηση ορισμένων, η νέα αυτή παρουσία συνιστά από μόνη της μία καινούργια πολιτική παράμετρο. Και όπως σημειώνεται, ασχέτως του αν έχει πιθανότητες επικράτησης ή όχι, ο νέος υποψήφιος αρχηγός θα φανεί σύντομα αν διαθέτει τη δυναμική, ώστε να πυροδοτήσει άλλου τύπου εξελίξεις και αναδιατάξεις στο χώρο της αντιπολίτευσης εν γένει.

Η Κυριακή ίσως αποδειχθεί, η απαρχή ενός νέου πολιτικού κύκλου …

Διαβάστε ακόμη: