Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, αλλά εξακολουθούν να κατευθύνονται προς την καλύτερη χρονιά τους εδώ και τρία χρόνια, υποστηριζόμενες από τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική της πολιτική ήδη από τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

Η τιμή spot του χρυσού υποχώρησε 0,07% στα 2.063,40 δολάρια ανά ουγγιά. Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού ΗΠΑ υποχώρησε 0,45% στα 2.074,1 δολάρια ανά ουγγιά.

Το πολύτιμο μέταλλο έχει αυξηθεί περίπου 14% μέχρι στιγμής φέτος, οδεύοντας προς το μεγαλύτερο ετήσιο κέρδος από το 2020 μετά την άνοδο των τιμών στο ιστορικό υψηλό των 2.135,40 $ στις 4 Δεκεμβρίου.

«Στο εγγύς μέλλον, ο χρυσός θα μπορούσε να διαπραγματεύεται κυρίως στην περιοχή των 1.950-2.150 δολαρίων, με αστάθεια να τροφοδοτείται από τα μακροοικονομικά στοιχεία και τις σχετικές προσδοκίες για επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ, αλλά και από απροσδόκητες εξελίξεις στους γεωπολιτικούς κινδύνους», δήλωσε ο οικονομολόγος της Intesa Sanpaolo Corsini.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι το πρόσφατο ράλι του χρυσού θα μπορούσε να μεταφερθεί έως το 2024 λόγω ενός χαμηλότερου δολαρίου ΗΠΑ και των αποδόσεων του Δημοσίου, καθώς οι έμποροι στοιχηματίζουν σε μειώσεις των επιτοκίων στις αρχές του επόμενου έτους.

«Σε περίπτωση ανοδικών προσδοκιών σχετικά με τη νομισματική χαλάρωση της Fed και την απροσδόκητη κλιμάκωση των γεωπολιτικών κινδύνων, ο χρυσός θα μπορούσε να σημειώσει νέα ρεκόρ, με τα 2.300 δολάρια να είναι η πιθανή μέγιστη κορυφή», δήλωσε ο Corsini.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης χρυσού που δεν αποδίδει και επιβαρύνουν το δολάριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε και οδήγησε σε πτώση 2% το 2023, σημειώνοντας ισχυρά κέρδη τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου σημείωσαν ελαφρά άνοδο, αλλά εξακολουθούσαν να υποχωρούν κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιούλιο.

Διαβάστε ακόμη: