Την εκτίμηση ότι το πακέτο παροχών της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, επιβεβαίωσαν στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. «Και οι δυο είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε σε μία περίοδο, στην οποία συντρέχουν μία σειρά από πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις που ενισχύουν αυτή την αισιοδοξία», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Χατζηδάκης. «Υπάρχει συναντίληψη. Οι οιωνοί είναι άριστοι», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας.

Ωστόσο, στη σκιά της διεθνούς αβεβαιότητας, της υψηλής ακρίβειας και της ανόδου των επιτοκίων, η Ελλάδα στέλνει μήνυμα ότι παραμένει δεσμευμένη σε σώφρονα δημοσιονομική πολιτική, με το βλέμμα στις αγορές αλλά και στις ανάγκες της κοινωνίας, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί την θετική έκπληξη της Ευρώπης σε εποχές αναταραχής και μεγάλης αβεβαιότητας.

«Θα μείνουμε μακριά από δημαγωγικούς πειρασμούς, ακολουθώντας πολιτική Ευρώπης και κοινωνικής λογικής, εντείνοντας τις προσπάθειες και εκπλήσσοντας ευχάριστα ώστε να καταφέρει η Ελλάδα να καταστεί προηγμένη χώρα» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μετά την μακρά και εφ’ όλης της ύλης σύσκεψη που είχε στο γραφείο του -και σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα- με τον Διοικητή της ΤτΕ.

Η συζήτηση επεκτάθηκε σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της Οικονομίας, ιδιαίτερα όμως στην κρίση ακρίβειας και αύξησης των επιτοκίων. «Υπάρχει συναντίληψη» δήλωσε και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας πως εκ του ρόλου της –και πέραν των εποπτικών εξουσιών που έχει- η κεντρική Τράπεζα, με τα υψηλού επιπέδου τμήματα ανάλυσης που διαθέτει, θα ταχθεί ως σύμβουλος στην υπηρεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, για τα θέματα της Οικονομίας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που μετείχαν στην σύσκεψη:

· για την αύξηση των επιτοκίων και την επιβάρυνση των νοικοκυριών, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς τις τράπεζες για προστασία και στήριξη των δανειοληπτών που πιέζονται

· για τον πληθωρισμό, στην Ελλάδα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, όχι μόνον ως γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή, αλλά ακόμα και στον κλάδο των τροφίμων. Για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός «απληστίας» των επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, την προσφορά και τον ανταγωνισμό, που θα ανακόψουν τις μεταρρυθμίσεις.

· για τα θέματα των μισθών, η σύσταση του διοικητή της ΤτΕ ήταν ότι θα πρέπει να μη παγιδευθεί η χώρα σε ένα αυξητικό «σπιράλ» τιμών και μισθών.

Φυσικά οι δύο άνδρες δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στην δύσκολη περίοδο των Μνημονίων, όπως την έζησαν από κοινού στο ίδιο κτίριο της Πλατείας Συντάγματος, για περίπου μια τριετία.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, είχαμε εξαιρετική συνεργασία για 2 χρόνια, όταν ο ίδιος ήταν Υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2012-2014 και εγώ Υπουργός Ανάπτυξης σε αυτό εδώ το Υπουργείο. Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί φυσικά. Συμφωνήσαμε να έχουμε τακτικές επαφές. Είναι θεσμική μας υποχρέωση ούτως ή άλλως -σεβόμενη η κυβέρνηση την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος- αλλά έχουμε και πολύ παραπάνω λόγους να κρατήσουμε αυτή την επαφή την οποία ούτως ή άλλως είχαμε σε προσωπικό επίπεδο».

Ο κύριος Στουρνάρας ανταπάντησε πως «με χαρά, αλλά και συγκίνηση επέστρεψα σήμερα σε αυτή την αίθουσα. Και χαίρομαι που μετά από 11 χρόνια μιλάμε σε διαφορετικούς τόνους. Η Ελλάδα είναι πια τελείως διαφορετική από αυτή που ήταν τότε και της ανοίγεται μπροστά ένας καθαρός ορίζοντας στην οικονομία.

Με τον Υπουργό είχαμε την ευκαιρία και κάναμε μια επισκόπηση των οικονομικών εξελίξεων: Μακροοικονομικά, δημοσιονομικά, τραπεζικό σύστημα. Και καταλήξαμε σε μία λέξη: Υπάρχει συναντίληψη. Και του είπα ότι, πέραν βεβαίως από τα θέματα στα οποία έχουμε αρμοδιότητα, που είναι θέματα νομισματικής πολιτικής, θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, στο καταστατικό προβλέπεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι και σύμβουλος του Ελληνικού Δημοσίου για οποιαδήποτε θέματα μπορεί να βοηθήσει και το Υπουργείο βεβαίως θέλει βοήθεια. Έχουμε ένα τμήμα ερευνών, ίσως το μεγαλύτερο στη χώρα. Θα είναι στη διάθεση του Υπουργού Οικονομικών σε όποια θέματα χρειαστεί τη συνδρομή της Τραπέζης της Ελλάδος. Νομίζω ότι οι οιωνοί είναι άριστοι».

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «και οι δυο είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Και πιστεύω ότι είμαστε σε μία περίοδο, στην οποία συντρέχουν μία σειρά από πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις που ενισχύουν αυτή την αισιοδοξία. Η ελληνική οικονομία έχει κάνει βήματα μπροστά στο επίπεδο της αύξησης των επενδύσεων, της αύξησης των εξαγωγών, της αύξησης του ΑΕΠ, της μείωσης της ανεργίας.

Και είναι στο χέρι μας εφαρμόζοντας την σωστή οικονομική πολιτική και ειδικά την σωστή δημοσιονομική πολιτική μακριά από δημαγωγικούς πειρασμούς, να προχωρήσουμε μπροστά, στέλνοντας το μήνυμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό ότι η χώρα μας ακολουθεί μία πορεία Ευρώπης και κοινής λογικής, μια πορεία σαν κι αυτή που ακολούθησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επιταχύνοντας ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες και εκπλήσσοντας ευχάριστα για την αποφασιστικότητά μας. Στόχος η Ελλάδα να γίνει μια πραγματικά προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στην οικονομία» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Διαβάστε περισσότερα