Αγώνα δρόμου κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να διασφαλίσει ότι οι επιδοτήσεις των αγροτών θα καταβληθούν κανονικά. Η Κομισιόν έχει καταστήσει σαφές, μέσω επιστολής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας στις 4 Αυγούστου 2025, ότι αν δεν ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο σύστημα ελέγχου και πληρωμών (ΟΣΔΕ), υπάρχει κίνδυνος αναστολής μηνιαίων ή ενδιάμεσων πληρωμών.

Κυβερνητικός συντονισμός με Βρυξέλλες

Το σχέδιο δράσης που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών έχει ήδη προχωρήσει σημαντικά. Την προσπάθεια συντονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, σε συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την ΑΑΔΕ.

Ο κ. Χατζηδάκης είχε μεταβεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, όπου συνάντησε τον Επίτροπο Γεωργίας Κριστόφ Χάνσεν. Εκεί εξασφάλισε την έγκριση της Κομισιόν για τη μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ έως τον Μάρτιο του 2026. Παράλληλα συμφωνήθηκε η δημιουργία task force με Έλληνες και κοινοτικούς τεχνοκράτες για να επιλύονται γρήγορα οι εκκρεμότητες.

Σφιχτό χρονοδιάγραμμα για τις επιδοτήσεις

Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της «ένα βουνό» και σε πολλές περιπτώσεις καλείται «να τετραγωνίσει τον κύκλο». Από τη μία πρέπει να διορθωθούν παθογένειες δεκαετιών και από την άλλη να εξασφαλιστούν οι πληρωμές χωρίς νέες επιπλοκές.

«Δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα λάθος», τονίζει ο κ. Χατζηδάκης, εξηγώντας ότι κάθε καθυστέρηση ή αστοχία θα την πληρώσουν πρώτα οι ίδιοι οι αγρότες.

Υποχρεωτικός ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ)

Από το 2025, με απαίτηση της Κομισιόν, έγινε υποχρεωτική η καταχώρηση του ΑΤΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, ώστε να διασφαλίζεται η πραγματική κατοχή της γης. Τους διασταυρωτικούς ελέγχους (ΑΤΑΚ, ΑΦΜ, Ε9, Κτηματολόγιο) διενεργεί πλέον η ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, για το 2025 δηλώθηκαν 6,7 εκατ. αγροτεμάχια, ωστόσο 6,4% περιείχαν μη έγκυρο ΑΤΑΚ, ενώ ένα επιπλέον 4% δεν είχε καθόλου ΑΤΑΚ, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Οι αγρότες με ελλείψεις θα λάβουν ατομική ειδοποίηση για να διορθώσουν τις δηλώσεις τους.

Προτάσεις ΟΠΕΚΕΠΕ για τα αγροτεμάχια χωρίς ΑΤΑΚ

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιάννης Καββαδάς, κατέθεσε προτάσεις στην Κομισιόν ώστε να μην αποκλειστούν οι πραγματικοί γεωργοί από τις ενισχύσεις της ΚΑΠ. Προτείνεται:

  • Για ιδιόκτητα αγροτεμάχια, το ΑΤΑΚ να μπορεί να αντικατασταθεί από ΚΑΕΚ, πράξη κατανομής ή τίτλο ιδιοκτησίας.
  • Για ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια, να γίνεται δεκτό το μισθωτήριο συμβόλαιο σε ισχύ.

Παράλληλα, προτείνεται η καταβολή προκαταβολής ενίσχυσης με τα βασικά δικαιολογητικά και η εξόφληση μετά τον πλήρη έλεγχο.

Εκκρεμότητες και άμεσες πληρωμές

Η κυβέρνηση δίνει επίσης προτεραιότητα σε παλαιότερες εκκρεμότητες: αποζημιώσεις για τα φερτά υλικά από τον Daniel, ενισχύσεις ζωοτροφών, αποζημιώσεις για ευλογιά, καθώς και τις πληρωμές για βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

Στόχος είναι οι πρώτες πληρωμές να ξεκινήσουν στο τέλος του 2025, ώστε οι αγρότες να έχουν την αναγκαία ρευστότητα.

Διαβάστε ακόμη: