Όπως είναι γνωστό, ο Θανάσης Δαγούμας της ΡΑΑΕΥ δημοσιοποίησε την απόφαση που έλαβε η ολομέλεια της Αρχής, με τις κατευθυντήριες οδηγίες προς τους προμηθευτές για τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος. Εκεί αναφέρει ρητά ότι οι προμηθευτές δεν δύνανται να εφαρμόσουν εκπτώσεις που δεν ανακοίνωσαν την 1η Δεκεμβρίου.

Όπως εγκαίρως είχαμε γράψει στο radar.gr και στην ΑΞΙΑ, οι πάροχοι που δεν είχαν ανακοινώσει εκπτώσεις την 1η Δεκεμβρίου, ετοιμάζονται να το κάνουν και εκείνοι εκ των υστέρων, και μάλιστα ότι το ΥΠΕΝ θα το επιτρέψει ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.

Στα …μουλωχτά που λένε, οι εταιρείες που δεν είχαν ανακοινώσει εκπτώσεις θα το κάνουν και αυτές, πράγμα που θα οδηγήσει πιθανόν και σε αναθεώρηση εκπτωτικής πολιτικής από τις εταιρείες που είχαν ανακοινώσει την 1η Δεκεμβρίου.

Παρότι το ΥΠΕΝ δεν θα αναμιχθεί, αφού η Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΝ Θόδωρου Σκυλακάκη δεν θα αλλάξει, μάλλον δεν θα παρέμβει κιόλας, αφού εκείνο που κυρίως ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία του είναι να πέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο οι τιμές του ρεύματος τον Ιανουάριο.

«Προφανώς θα υπάρξουν ενστάσεις και προφανώς θα επιληφθεί η Ρυθμιστική Αρχή για την παρατυπία. Αλλά μέχρι τότε θα έχει παρέλθει η ισχύς των τιμολογίων του Ιανουαρίου και θα έχουμε φτάσει στις ανακοινώσεις τιμολογίων Φεβρουαρίου, οπότε …περσινά ξινά σταφύλια» μας είπε με νόημα κορυφαίος παράγων του ΥΠΕΝ.

Αυτές είναι οι τελικές οδηγίες της ΡΑΑΕΥ για τα «πράσινα» τιμολόγια

Μπέρδεμα με τα πράσινα τιμολόγια- «Εκ του πονηρού» απο τους προμηθευτές λέει το ΥΠΕΝ

Εν τω μεταξύ μεγάλο μπέρδεμα έχει προκαλέσει στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, το θέμα των συμπληρωματικών όρων τιμολόγησης για το πράσινο τιμολόγιο. Άλλοι πάροχοι κάνουν εκπτώσεις ως τα τέλη του μήνα και άλλοι, ακολουθώντας το γράμμα της υπουργικής απόφασης του ΥΠΕΝ, ενημέρωσαν ήδη τη ΡΑΑΕΥ την 1η Δεκεμβρίου.

Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι ενώ στη δημόσια ανάρτηση των κατευθυντήριων οδηγιών στην ιστοσελίδα της Αρχής προβλέπεται ρητά ότι δεν επιτρέπεται «να εισάγονται νέες παράμετροι και μεγέθη ή να τροποποιείται το ύψος αυτών, σε σχέση με αυτά που είχαν προσδιορισθεί και γνωστοποιηθεί στην Αρχή» αυτή η φράση δεν συμπεριλαμβάνεται στο έγγραφο που έστειλε η ΡΑΑΕΥ σε όλους τους προμηθευτές.

Κύκλοι της ΡΑΑΕΥ, δηλαδή, έλεγαν πως «δεν γνωρίζουμε αν η μη συμπερίληψη στο κατ’ ιδίαν έγγραφο της ρητής απαγόρευσης που υπάρχει στη δημόσια ανάρτηση για τις εκπτώσεις θα οδηγήσει ενδεχομένως προμηθευτές να τις δώσουν λίγο πριν την εκπνοή».

Παράγοντες της αγοράς τόνιζαν πως «το υπουργείο επιδιώκει να υπάρξουν εκπτώσεις από όσο το δυνατό περισσότερους προμηθευτές, ώστε το πράσινο τιμολόγιο να αναδειχθεί ως το φθηνότερο. Δίχως να ενδιαφέρεται για το αν τις ανακοίνωσαν την 1η Δεκεμβρίου, όπως ορίζει η υπουργική απόφαση, ή αν θα τις ανακοινώσουν μέχρι τα τέλη του μηνός».

Η ‘γραμμή’ που δίνεται στο έγγραφο επιδέχεται παρερμηνειών καθώς αναφέρει ότι «η συμπληρωματική ενημέρωση των καταναλωτών οφείλει να διενεργηθεί στη βάση των ίδιων παραμέτρων και μεγεθών που είχαν ληφθεί υπόψη και κατά τη σχετική ενημέρωση της Αρχής, που έλαβε χώρα την 1η Δεκεμβρίου 2023», χωρίς, όμως, ξεκάθαρη διευκρίνιση της δημόσιας ανάρτησης.

Υπάρχει όμως μία λεπτομέρεια που ανοίγει τον δρόμο για την καθυστερημένη ανακοίνωση εκπτώσεων: «Η Αρχή καλεί τους προμηθευτές που τυχόν δεν έχουν συμπεριλάβει στην ατομική ενημέρωση των καταναλωτών τους τιμολογιακούς και συμβατικούς όρους, να προβούν άμεσα στην οφειλόμενη πλήρη και διαφανή ενημέρωση των πελατών τους έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023».

Οι τιμολογιακοί όροι είναι, η βασική τιμή προμήθειας, το πάγιο, τα όρια διακύμανσης για την ενεργοποίηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και οι… εκπτώσεις.

Για το θέμα του χρόνου ανακοίνωσης των εκπτώσεων είχε γίνει έντονη συζήτηση κατά τη τηλεδιάσκεψη της ΡΑΑΕΥ με τους προμηθευτές στις 5 Δεκεμβρίου, όπου υπήρξαν πάροχοι που υποστήριζαν ότι αυτές έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί την 1η Δεκεμβρίου, όπως ορίζει η απόφαση του ΥΠΕΝ (που θεωρεί το μπλέξιμο εκ του πνηρού και από ορισμένους προμηθευτές προερχόμενο) και όχι αργότερα.

Αντίθετα, άλλοι προμηθευτές, που δεν είχαν ενημερώσει για τις εκπτώσεις την Αρχή, επέμεναν ότι μπορούν να τις ανακοινώσουν και αργότερα.

Με τη δημόσια ανάρτηση των κατευθυντήριων οδηγιών της η ΡΑΑΕΥ τυπικά εμφανίζεται να αφήνει εκτός όσους προμηθευτές δεν έσπευσαν να ανακοινώσουν εκπτώσεις για το πράσινο τιμολόγιο, όμως, φαίνεται να επιτρέπει τη δυνατότητα ερμηνείας για το θέμα αυτό στο κατ’ ιδίαν έγγραφο που απεστάλη στις εταιρίες προμήθειας.

Η δημόσια ανάρτηση της ΡΑΑΕΥ, δεν συμβαδίζει με τους στόχους του ΥΠΕΝ, αλλά το κατ’ ιδίαν έγγραφο επιτρέπει ερμηνείες, άρα και ευχέρεια κινήσεων στους προμηθευτές.

Κερδοσκοπία μέσω «κάλπικης» διαφήμισης στα τιμολόγια ρεύματος φοβάται η ΡΑΑΕΥ

Το κρίσιμο δίμηνο Ιανουάριου – Φεβρουάριου

Το βασικό ζητούμενο και το κομβικό σημείο της τιμολόγησης είναι οι εκπτώσεις. Τα πράσινα τιμολόγια τον Ιανουάριο θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα, αλλά το θέμα είναι πόσο χαμηλότερα θα είναι.

«Ήταν εξ’ αρχής λάθος να μπουν περιορισμοί στις εκπτώσεις αφού οι τιμές μπορεί να φτάσουν και τα 14 λεπτά ή και πιο κάτω, αν συνεχιστεί η ήπια πορεία στις διεθνείς αγορές, όταν οι αρχικοί υπολογισμοί στις αρχές Δεκεμβρίου προέβλεπαν 15- 17 λεπτά. Έχει τη σημασία του να θυμίσουμε ότι τον Ιανουάριο του 2023, το τιμολόγιο Γ1 της ΔΕΗ, μετά τις επιδοτήσεις, είχε διαμορφωθεί στα 15,9 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και στα 22,1 λεπτά για 500 κιλοβατώρες και πάνω» μας λέει μάνατζερ μεγάλης ενεργειακής εταιρίας.

Ακόμη και αν υπάρξουν ενστάσεις μέχρι αυτές να πάρουν το δρόμο τους μετά από την παρέμβαση της ΡΑΕΕΥ, η ισχύς των τιμολογίων θα έχει παρέλθει, θα έχουμε φτάσει στον Φεβρουάριο, όπου οι εκπτώσεις θα ανακοινώνονται πλέον μαζί με τη τελική τιμή.

«Το ζήτημα είναι πως θα διαμορφωθούν οι τιμές σε βάθος εξαμήνου ή ακόμη καλύτερα σε βάθος έτους», λέει ο μάνατζερ της εταιρείας, το οποίο δεν κρύβει την ανησυχία του ότι μπορεί να ξαναδούμε νευρικότητα στην αγορά του TTF.

Το ΥΠΕΝ δηλώνει ευχαριστημένο αφού επιτυγχάνεται ο στόχος και πριν καν την 1η Ιανουαρίου να έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ένας ισχυρός ανταγωνισμός τόσο με τις εκπτώσεις, όσο και με τις άλλες κατηγορίες, των μπλε και κίτρινων τιμολογίων.

Μερικές μέρες μετά τις ανακοινώσεις της ΔΕΗ για τα δύο σταθερά της τιμολόγια, MyHomeEnter και MyHomeOnline με χρεώσεις 17,9 και 17,5 λεπτά η κιλοβατώρα αντίστοιχα, η Elpedison ανακοίνωσε σταθερό στα 16,9 λεπτά, ενώ ανάλογες κινήσεις ετοιμάζονται από όλη την αγορά.

Το θετικό με τα σταθερά είναι ότι οι τιμές που προσφέρουν στους καταναλωτές για διάστημα εξαμήνου ή έτους δεν είναι πολύ υψηλότερες από αυτές στα κυμαινόμενα πράσινα και κίτρινα. Οι διαφορές είναι των 3 -4 λεπτών. Το ρίσκο βέβαια για τους καταναλωτές είναι ότι δεν θα επωφεληθούν από τη μείωση των τιμών σε περίπτωση μεγάλης αποκλιμάκωσης.

Στον αντίποδα, δεν κινδυνεύουν να επωμιστούν σημαντικές αυξήσεις στο σενάριο που πράγματι η αγορά φυσικού δείξει σημάδια νευρικότητας τους επόμενους μήνες.

Εάν το νέο καθεστώς για το οποίο τόση κουβέντα γίνεται, κάνει πρεμιέρα με χαμηλές τιμές, αυτόματα θα γίνει πιο εύκολα αποδεκτό από τους καταναλωτές, πολλοί εκ των οποίων το θεωρούν δυσνόητο και μπερδεμένο. Κλειδί, παραμένει εδώ το πράσινο τιμολόγιο, καθώς λειτουργεί ως ένας καθρέφτης σύγκρισης των φθηνών και των ακριβών παρόχων, από τον οποίο δεν θα μπορεί να ξεφύγει κανείς.

Δηλαδή θα είναι πολύ δύσκολο για μια εταιρεία να λανσάρει άλλα τιμολόγια «μαγνήτες», ούσα ακριβή στο «πράσινο», όπως έχει πει και ο αρμόδιος υπουργός Θοδωρής Σκυλακάκης.

«Για να πειστεί ο καταναλωτής να μεταβεί σε ένα κίτρινο, μπλε ή πορτοκαλί τιμολόγιο, θα πρέπει ο συγκεκριμένος πάροχος, αφενός να έχει κατακτήσει την έξωθεν καλή μαρτυρία με ένα ανταγωνιστικό πράσινο τιμολόγιο, αφετέρου να προσφέρει σαφείς και ξεκάθαρους όρους, μακριά από παραπλανητικές πρακτικές. Ποιος θα επιλέξει ένα πάροχο που την ίδια στιγμή κατά την οποία θα έχει ένα ακριβό πράσινο τιμολόγιο, θα υπόσχεται για τα άλλα του προϊόντα, πάμφθηνες τιμές;», είχε αναφέρει πρόσφατα ο ΥΠΕΝ, προσθέτοντας ότι τέτοια προϊόντα δύσκολα θα μακροημερεύσουν.

Μικρή μείωση στα τιμολόγια ρεύματος- Τι ανακοίνωσαν ΔΕΗ και οι άλλοι πάροχοι

Οι αναλυτικές οδηγίες της ΡΑΑΕΥ

Με επιστολή προς τους προμηθευτές η ΡΑΑΕΥ και ο Πρόεδρός της:

  • Υποχρεώνει όσους δεν το έπραξαν ως τώρα να ενημερώσουν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023 τους πελάτες τους για το ύψος της βασικής τιμής προμήθειας, την πάγια χρέωση προμήθειας, τις τιμές των συντελεστών της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, καθώς και το ύψος των παρεχόμενων εκπτώσεων που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2024. Οι καταναλωτές δικαιούνται να γνωρίζουν, επίσης, τον χρόνο και τους όρους υπό τους οποίους οι προμηθευτές μπορούν να τροποποιήσουν το ύψος των τιμών των προαναφερόμενων παραμέτρων και συντελεστών.
  • Υποδεικνύει την αποφυγή σύγκρισης του πράσινου τιμολογίου με διαφορετικούς τύπους τιμολογίων, γιατί, όπως επισημαίνει, η σύγκριση που διενεργείται στη βάση των τιμών που διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια ενός μόνο μήνα του 2023 μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα.
  • Επιβάλλει ότι στην περίπτωση που ένας καταναλωτής εκφράσει την αντίθεση του στην υπαγωγή του στο πράσινο τιμολόγιο στα τέλη Ιανουαρίου 2024, όπως του δίνει δικαίωμα η υπουργική απόφαση, όλο το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή, από την 1η Ιανουαρίου ως την ημερομηνία εναντίωσης, θα τιμολογείται με τις χρεώσεις του πράσινου τιμολογίου του προμηθευτή του. Με το νέο τιμολόγιο που θα επιλέξει θα αρχίσει να χρεώνεται μετά από την ημερομηνία κατά την οποία εκφράσθηκε η άρνηση υπαγωγής του στο πράσινο.
  • Απαγορεύει στους προμηθευτές την εισαγωγή στο πράσινο τιμολόγιο και άλλων παραμέτρων τιμολόγησης πέραν αυτών που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση (πάγια χρέωση, βασική τιμή προμήθειας, τύπος και συντελεστές Ρήτρας Αναπροσαρμογής και εκπτώσεις).
  • Διατηρεί τη βασική τιμή προμήθειας στο πράσινο τιμολόγιο για τουλάχιστον 6 μήνες και την υποχρεωτική ενημέρωση των καταναλωτών δύο μήνες πριν (μέχρι την 1η Μαΐου 2024) για την τυχόν τροποποίηση της. Μέσα στο 2024 οι προμηθευτές μπορούν να αλλάξουν τη βασική τιμή χρέωσης μόνον μία φορά, με άλλα λόγια, θα παραμείνει σταθερή για ακόμη ένα εξάμηνο. Τα όρια διακύμανσης για την ενεργοποίηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής θα πρέπει να παραμείνουν σταθερά για τουλάχιστον 3 μήνες και η ενημέρωση των καταναλωτών θα γίνει ένα μήνα πριν την τροποποίηση τους. Για το επόμενο έτος οι προμηθευτές έχουν δικαίωμα να αναθεωρούν τα όρια διακύμανσης το μέγιστο τέσσερις φορές. Δηλαδή, θα αλλάζουν ανά τρίμηνο.
  • Υποχρεούνται οι προμηθευτές να ενημερώνουν τη ΡΑΑΕΥ για την τελική τιμή χρέωσης του πράσινου τιμολογίου την 1η μέρα κάθε μήνα κατανάλωσης.

Η ΡΑΑΕΥ αναφέρει στην επιστολή της ότι σε περίπτωση παραβίασης των οδηγιών αυτών θα εκκινεί τις διαδικασίες επιβολής κυρώσεων (και χρηματικών).

Διαβάστε ακόμη: